Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2021

Blaze Bayley - War Within Me
Jaar van release: 2021
Label: Blaze Bayley Records

Blaze Bayley - War Within Me

Na zijn avonturen met de Britse legende Iron Maiden begon zanger Blaze Bayley aan een aardige solocarrière. Dat heeft een aantal bijzonder aangename, traditioneel getinte heavymetalplaten opgeleverd. Denk maar eens aan Silicon Messiah (2000) en Tenth Dimension (2002). Bayley heeft daarna niet stilgezeten, ondanks dat zijn solowerk vaak niet de aandacht en waardering heeft gekregen die het verdient. Zijn latere albums hebben niet het hoge niveau van de vroege jaren nul geëvenaard, maar zijn desondanks de moeite. Na een serie conceptalbums keert Bayley terug naar zijn wortels met een stevige, gitaargedreven plaat: War Within Me.

De zanger met het krachtige, diepe en ietwat donkere stemgeluid heeft bij het schrijfwerk en de productie hulp gekregen van gitarist Chris Appleton. De tien stevige metaltracks roepen herinneringen op aan het werk van de frontman met Iron Maiden, maar hebben wel een eigen gezicht. De vrij rechttoe-rechtaan heavy metal klinkt vertrouwd wanneer je bekend bent met de eerdere producties van de Brit. De tien songs zijn over het algemeen degelijk zonder al te veel fratsen.

De hoogtepunten bevinden zich aan de kop en staart. De titelsong War Within Me is een aangename opening met een lekker opzwepend karakter. Datzelfde geldt voor de vliegenierstrack 303 en Warrior, dat na een akoestisch begin flink losbarst. Het is samen met The Unstoppable Stephen Hawking een van de tracks waarin veel Maiden doorklinkt.

Naarmate de plaat vordert, worden de nummers inwisselbaar (Witches Night, 18 Flights en The Power Of Nikola Tesla) en ontbreekt het de songs aan een pakkende, blijvende indruk. Onaangenaam zijn ze niet, maar spetteren wil het ook niet. Bovendien stoort het dat een deel van de drumpartijen niet goed tot zijn recht komt en zoekt lijkt in de mix. Dat is in de inmiddels brede Blaze-discografie weleens beter geweest.

Onveranderd is echter de aanwezigheid van persoonlijke teksten; over het vinden van een eigen weg, over de kop omhooghouden, terwijl je tot aan je schouders in de stront zit en het niet uit de weg gaan van obstakels. De ode aan Stephen Hawking (The Unstoppable Stephen Hawking), Alan Turing (The Dream Of Alan Turing) en Nikola Tesla (The Power Of Nikola Tesla) zijn daar voorbeelden van, waarvan eerstgenoemde song veruit de beste song van de drie is. In hetzelfde straatje passen de titeltrack, Pull Yourself Up en de prachtige ballad Every Storm Ends. De positieve psychologie van Pull Yourself Up komt bijna potsierlijk voor de dag, maar de ingetogen, afsluitende ballade pakt het subtieler aan. Het emotionele, persoonlijke nummer is een bijzonder einde van deze elfde studioplaat van een zanger die zichzelf blijft herpakken en ondanks tegenslag muziek blijft maken waar hij in gelooft en achterstaat. Zonder enige twijfel is dit het beste werk van Blaze Bayley in jaren.

Tracklist:
1. War Within Me
2. 303
3. Warrior
4. Pull Yourself Up
5. Witches Night
6. 18 Flights
7. The Dream Of Alan Turing
8. The Power Of Nikola Tesla
9. The Unstoppable Stephen Hawking
10. Every Storm Ends

Score: 78 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 9 april 2021

Koop dit album in

Meer Blaze Bayley:

[ Terug naar de Album Reviews ]