Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Memories Of Old - The Zeramin Game
Jaar van release: 2020
Label: Limb Music

Memories Of Old - The Zeramin Game

Ik ben dol op debuutalbums van beginnende bands. Niet iedereen van de vijfkoppige formatie Memories Of Old staat echter aan het begin van zijn carriŤre. De zang wordt immers waargenomen door Sabatons gitarist Tommy Johansson. De overige bandleden hebben minder werk achter hun naam staan, maar zijn ook geen vreemden in de wereld van de epische, symfonische power metal. Groots en meeslepend zijn enkele labels die zonder moeite op het debuutalbum The Zeramin Game geplakt kunnen worden. Het conceptalbum met een speelduur van bijna zeventig minuten is ambitieus en een welkome aanvulling in de metalniche van bijvoorbeeld Rhapsody en Twilight Force.

The Zeramin Game opent uiteraard met een introductie vol epische voiceovers, waarna enkele van de thema's worden geÔntroduceerd tijdens Overture. Het gitaarwerk is speels en staat in dienst van de songs. Ruimte voor virtuositeit is er zeker, maar het instrumentale spektakel zit hem vooral in het veelkleurige keyboardspel. Toetsenist Anthony Thompson laat zijn geliefde instrument klinken als een springerig, speels blaas- en strijkersensemble. Het kost weinig moeite om de riedels van Memories Of Old te behappen en te onthouden, ondanks dat enkele songs aan de lange kant zijn.

Echt ingewikkeld wordt het nergens. Hier en daar benadert de muziek die van een traditionele, gedragen powermetalmars (Some Day Soon) of een heerlijk volkse ballad (Destiny). De details in de instrumentatie, de pakkende melodieŽn en de diverse zanglijnen houden het hier interessant, ondanks dat het bekend in de oren klinkt. Het frisse karakter en de aansprekende muziek zijn een gouden combinatie. De verhalen die Johansson (soms met een dik Zweeds accent) vol overgave brengt, zijn zeer beeldend. Hier en daar is de tekstuele rijm wat flauw, maar dat stoort dankzij de heerlijke melodieŽn amper. In een enkel nummer overheerst er een zeevaardersthema (Across The Seas), maar dat is stukken minder dan dat het bij de landgenoten van Grimgotts (waar gitarist en componist Billy Jeffs ooit deel van uitmaakte) het geval is.

Het debuutalbum is niet zonder fouten. Zo duren enkele van de tracks iets langer dan goed voor ze is, is er soms te veel herhaling en komen er wel erg veel muzikale ideeŽn voorbij. Wellicht dat dit album met wat meer focus nog sterker zou zijn. Tegelijkertijd is het deze stortvloed van ongeremde energie, bravoure en ideeŽn waar Memories Of Old mee imponeert. Het epische Fowlen's Revenge is daar een prima voorbeeld van. De song heeft de opbouw van een musicalfinale, referenties aan onder meer Queen, ietwat lijzige koorelementen en keyboardpartijen en een zanger die zich soms lijkt te overschreeuwen, maar tezamen werkt het wonderwel. Dan moet de pompeuze finale en titelsong van bijna een kwartier nog komen. In minder kundige handen zou het een stortvloed aan kitsch zijn. Memories Of Old verandert het echter in goud.

The Zeramin Game is dan ook een aanrader voor iedereen die warmloopt voor degelijke symfonische power metal, waarin fantasie, magie en heroÔsche vertellingen de dienst uitmaken.

Tracklist:
1. In Exordium
2. Overture
3. The Land Of Xia
4. Zera's Shadow
5. Some Day Soon
6. Destiny
7. Across The Seas
8. Arrival
9. A Hooded Traveller
10. Fowlen's Revenge
11. The Zeramin Game
12. Finale

Score: 84 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 2 maart 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]