Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Ektomorf - Reborn
Jaar van release: 2021
Label: Napalm
Ektomorf - Reborn
Het Hongaarse Ektomorf is alweer toe aan zijn vijftiende plaat sinds de oprichting in 1993. Sedert die tijd weet de formatie onder leiding van Zoltán Farkas weinig te verrassen, maar komt deze desondanks vaak vermakelijk uit de hoek. Originaliteit is dan ook niet het streven bij Ektomorf. De band heeft altijd graag in de voetsporen van zijn grote groove- en thrashhelden gestaan en windt daar ook geen doekjes om. De kunst zit hem in de venijnige en pakkende uitvoering en dat zit ditmaal op Reborn wel goed.

Terwijl de vorige plaat, Fury (2018), enigszins tegenvalt en meer aanvoelt als een herhaling van zetten, komt Reborn veel sterker voor de dag. Het album schiet meteen agressief en snel uit de startblokken met Ebullition. Vooral het riffwerk en het hakkende drumspel zijn de smaakmakers die ervoor zorgen dat de nekspieren losgemaakt kunnen worden. Daarnaast zijn de korte solo en het aansluitende moshstuk de aanvullende ingrediënten om een trasher volgens het boekje te maken. 

Deze formule komt veel aan bod. Reborn en Smashing The Past zijn volgens hetzelfde recept gemaakt, terwijl And The Dead Will Walk en The Worst Is Yet To Come meer leunen op een zware groove. Ook ditmaal zijn de invloeden van grote bands niet afwezig. Zo is de ronddwarende geest van Max Cavalera op de gehele plaat aanwezig en is ook de link met Metallica snel te leggen. Niet alleen qua structuren, maar ook qua gitaarspel. De Hongaren presteren het zelfs met Forsaken om een zeven minuten lang durende instrumentale track af te leveren in de lijn van Orion.

Door het fijne riffwerk, de agressieve zang en het prima drumwerk komt Ektormorf echter overal goed mee weg. Alle nummers overtuigen en de trashers worden mooi compact gehouden. Ze bieden wat goede thrashsongs nodig hebben en doordat de plaat maar acht tracks kent, komt verveling ook niet snel om de hoek kijken. Prijsnummer is afsluiter Smashing The Past. Het is een song die net als de andere volgens het boekje gesmeden is, maar voortreffelijk uitgevoerd is met een heel behoorlijk middenstuk dat live voortreffelijk zal vallen. 

Reborn is één van de sterkste platen die de formatie sinds zijn oprichting heeft uitgebracht. Het is allemaal makkelijk verteerbaar en de tracks klinken krachtig en gemotiveerd. Je kunt kibbelen over originaliteit, maar Ektomorf is niet de band die dat nastreeft. Het collectief doet gewoon waar het goed in is en dat volstaat.

Tracklist:
1. Ebullition
2. Reborn
3. And The Dead Will Walk
4. Fear Me
5. Where The Hate Conceives
6. The Worst Is Yet To Come
7. Forsaken
8. Smashing The Past

Score: 79 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 22 februari 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]