Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-05-2021

Rave The Reqviem - Stigmata Itch
Jaar van release: 2020
Label: M-Theory Audio

Rave The Reqviem - Stigmata Itch

If David could beat Goliath, then you can beat your inner demons. Het is moeilijk om in deze tijden de moed erin te houden, maar Rave The Reqviem laat met deze quote merken dat er nog altijd ruim voldoende perspectief is. De energieke eurodancemetal van het collectief werkt opbeurend, brengt licht in de duisternis en ligt in n keer lekker in het gehoor.

Het productieve gezelschap past in het rijtje dat onder meer bestaat uit Beast In Black, And Then She Came, Amaranthe en Metalite. Een dansbare elektrobeat, staccato powerakkoorden, vrolijke keyboardmelodien en poppy refreinen vormen de hoofdmoot. Wel is er variatie in stijl. Zo is Holy Homicide dankzij een koor bombastisch, Riptide gaat meer richting industrial en Colossvs kan zo de Top 40 in. Oh, The Joy!, waarmee het album verrassend opent, is een akoestisch liedje met opbeurende, harmonieuze zang.

Kenmerkend is de wisseling van vocalen tussen The Sister Svperior (Jennie Nord) en The Prophet (Filip Lnnqvist). De zuster heeft een prettige, melodieuze popstem en is daarmee een prima opvolger van The Seraph (Jenny Fagerstrandh), die het ook al uitstekend deed. De profeet heeft drie troeven: zijn gewone zangstem, extreme vocalen en een van effecten voorziene stem, die soms aan die van Ren Dif van Aqua, bekend van Barbie Girl, doet denken. Dat laatste is een heel bepalende factor of je wat kunt met Rave The Reqviem of niet. De degelijke extreme vocalen, zoals die in Phantom Pain, nodigen veel minder uit tot discussie.

Deze vierde full-length is de meest toegankelijke in de discografie van de Zweedse groep. Dat blijkt naast Colussvs uit onder meer She Will Weep. De industrial en donkere elementen van voorheen hebben veelal plaatsgemaakt voor lichtere elektronica. Het is vooral zoetsappig.

Hoewel er variatie in stijl is, lijken de songstructuren veel op elkaar. Het is een formule die de eerste helft goed standhoudt dankzij memorabele ideen, maar later op de tracklist wat tegen zich gaat werken. Het is de tweede helft wat minder bijzonder en iets voorspelbaarder (By The Horn Of Joshva, She Will Weep en Aerial). Er zijn wel degelijk goede ideen in die fase, maar ze worden niet optimaal benut. Alpha Vs. Omega bevat een koorpartij die wat te zacht in de mix staat, waardoor de track niet tot epische hoogten stijgt. In Majordomo versterken de elementen elkaar juist wel. Met name dankzij de zeer geslaagde ritmiek en de afwijkende vibe trekt deze track de gemiddelde score weer omhoog. Ook het orkestrale, filmische slotstuk is geslaagd.

Behoefte aan een opbeurende release met een hoog pop- en elektronica-gehalte die makkelijk in het gehoor ligt? Zin om in de huiskamer te dansen en te headbangen? Dan is Stigmata Itch een zeer aardige optie. Een sportschool heb je niet meer nodig. Met I Bring The Light en de beste visitekaartjes Holy Homicide en Riptide is een conditioneel uitdagende workout gegarandeerd.

Tracklist:
1. Oh, The Joy!
2. I Bring The Light
3. Holy Homicide
4. Riptide
5. Colossvs
6. Phantom Pain
7. Alpha Vs. Omega
8. By The Horn Of Joshva
9. She Will Weep
10. Aerial
11. Majordomo
12. He Cometh Forth Like A Flower

Score: 77 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 10 januari 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]