Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-01-2021

Ecclesia - De Eccleasiae Universalis
Jaar van release: 2020
Label: Aural Music

Ecclesia - De Eccleasiae Universalis

In 2017 bracht het Franse Ecclesia middels Witchfinding Metal Of Doom een meer dan aardige demo uit, waarop de invloeden van vooral Solitude Aeturnus duidelijk te horen zijn. Het piepte en kraakte nog wel wat in de uitvoering en van een complete band was toen nog geen sprake. Niettemin was er voor de doomliefhebbers voldoende reden om uit te kijken naar nieuw materiaal. Ruim drie jaar later is dat er met De Ecclesiae Universalis het debuutalbum.

Voor diegenen die hooggespannen verwachtingen hadden, zal dit album vermoedelijk toch wel even slikken zijn. Met het aantrekken van organist Pater Walkelinus zijn alle nummers overgoten met kerkorgelgeluiden, hetgeen een nogal forse trendbreuk is ten opzichte van de demo. Muzikaal zitten er diverse uptempo nummers bij, die met doom metal weinig meer van doen hebben. Het openingsnummer Vatican III is hier, na het zeer clichématige intro dat bestaat uit regen-, onweergeluiden en kerkgezang, het duidelijkste voorbeeld van. Power metal is een term die beter op zijn plaats is. Montségur is zo'n doomnummer dat de lijn van de demo doortrekt, al moet je hier wel dat kerkorgel op de koop toenemen. Behold The Heretic Burning doet aan het latere Trouble denken. Luister maar eens naar die openingsriff. Absolute miskleun op dit album is de Venom-cover Burn The Witch, waarop de zanglijnen nogal worden verkracht en het refrein brullend wordt gebracht. En dan komt dat inmiddels irritante toetsengeluid er nog eens bij. Om in de stijl van het gekozen imago te blijven, eindigen we met een outro vol met kerkgezang en kerkklokken.

Het inquisitie-imago is gelikt middels schuilnamen, rode pijen en gezichtsmaskers, al hebben we dit soort theater al veel vaker gezien in de metalwereld. Voor de doomfans die op basis van de demo iets fraais hadden verwacht zal dit album een grote teleurstelling zijn. Liefhebbers van power metal en dark heavy metal zullen wat dat betreft beter aan hun trekken komen, hoewel het toetsengeluid een struikelblok kan zijn.

Tracklist:
1. Excommunicamus
2. Vatican III
3. Exxlesia Sathani
4. Montségur
5. Behold The Heretic Burning
6. Antichristus
7. Deus Vult
8. God's Trila
9. Burn The Witch
10. Ite Missa Est

Score: 61 / 100

Reviewer: Vitus-Frank
Toegevoegd: 2 november 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]