Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-07-2021

Carcass - Despicable
Jaar van release: 2020
Label: Nuclear Blast Records

Carcass - Despicable

Tjonge, wat gaat de tijd toch snel. Laatst was het zevenentwintig jaar geleden dat het monumentale album Heartwork uitkwam en het is inmiddels al weer ruim zeven jaar geleden dat Surgical Steel voor het eerst in de platenbakken stond. Hoewel de legendarische metalband daarna regelmatig op het podium te zien was, bleef nieuw studiomateriaal uit.

Tot dit jaar. Torn Arteries zou immers op 7 augustus uitkomen. De release van de achtste full-length, die vernoemd is naar het voormalige project van oprichter/inmiddels ex-drummer Ken Owen, is echter uitgesteld tot volgend jaar. Om het gat naar die plaat te dichten, vond de groep rond oudgedienden Bill Steer (gitaar, achtergrondzang) en Jeff Walker (bas, vocalen) het een goed idee om een ep uit brengen met nummers die het album niet hebben gehaald.

Daarmee is veel gezegd. Alle vier tracks laten onmiskenbaar Carcass horen, maar zeker niet op zín best. Het kwartet, met voor het eerst gitarist Tom Draper erbij in de studio, brengt een mix van Necrotism - Descanting The Insalubrious (1991), Heartwork (1993), Surgical Steel (2013) en zelfs een klein beetje Swansong (1996). Het tempo ligt veelal laag. Dat haalt de energie wat uit het geheel, al komen er zeker fijne riffs voorbij, zoals in de eerste helft van het dynamische The Living Dead At The Manchester Morgue. Die worden echter opgevolgd door minder beklijvende ideeŽn. Dat is ook in de andere composities het geval, waardoor geen enkele track over de hele lengte overtuigt. Zo is het jammer dat het orgelspel aan het einde van het groovy The Long And Winding Bier Road niet wat eerder zijn intrede doet. Het past namelijk prima binnen de rot-ní-roll.

Met de sound is overigens niet veel mis. Deze klinkt gepolijst, maar met name het ritmegitaarwerk, dat terecht op de voorgrond staat, heeft wel een rauwe rand. Verder is het kraakhelder wat je voorgeschoteld krijgt. Daardoor zijn alle partijen makkelijk van elkaar te onderscheiden. Zelfs het baswerk komt af en toe goed door. Productioneel is er goed werk geleverd.

Despicable is echter niet meer dan een aardig tussendoortje. Beter dan niets? Dat zeker, want alle vier composities hebben hun momenten, maar het is begrijpelijk dat deze songs de cut niet hebben gehaald. Het is te hopen dat Torn Arteries, waar onder meer Under The Scalpel Blade op zal staan, behoorlijk wat meer te bieden heeft.

Tracklist:
1. The Living Dead At The Manchester Morgue
2. The Long And Winding Bier Road
3. Under The Scalpel Blade
4. Slaughtered In Soho

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 28 oktober 2020

Koop dit album in

Meer Carcass:

[ Terug naar de Album Reviews ]