Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

02-12-2020

Withering Surface - Meet Your Maker
Jaar van release: 2020
Label: Mighty Music
Withering Surface - Meet Your Maker
Een stilte van zestien jaar is nogal wat. De Deense formatie Withering Surface presteert het om zoveel jaren na zijn laatste wapenfeit (het uit 2004 stammende Force The Pace) vanuit het niets met een nieuw album op de proppen te komen. Het melodieuze deathmetalgezelschap leverde in de jaren ’90 en jaren ’00 een aantal aardige platen in het genre af, maar een echte doorbraak zat er nooit in. Na Force Of Pace is Withering Surface een hele tijd uit elkaar geweest, maar blijkbaar hadden de mannen anno 2019 voldoende inspiratie opgedaan om weer bij elkaar te komen, met alleen bassist Jesper Kvist (Invocator, Raunchy) als nieuweling in de line-up. Hoe komt Withering Surface anno 2020 voor de dag?

Nou, helemaal zo slecht nog niet! Een winterslaap van zo’n lange periode kan tot gevolg hebben dat nieuw werk blasé en oubollig klinkt, maar dat valt bij Withering Surface alleszins mee. De melodeathmetal van de oude snit klinkt eigenlijk verrassend verfrissend. In tegenstelling tot veel moderne bands is Withering Surface wars van overdreven hippe ideeën. Dubstepinvloeden, opgezwollen orkestraties en hitsige hitparadehitjes zijn dan ook niet te vinden op Meet Your Maker. In plaats daarvan legt het zestal ‘gewoon’ de nadruk op stoere ritmes en fijn gitaarwerk. Niet overdreven technisch, maar wel met voldoende kwaliteit gebracht.

Hoewel Meet Your Maker zeker een melodieuze kant heeft, is het album zeker geen lieve bedoening. De behoorlijk lompe en ongepolijste strot van Michael H. Andersen geeft de muziek een brallerig randje mee. Zijn snerpende stemgeluid doet denken aan een wat zwaardere versie van Mille Petrozza (Kreator), zeker in een opzwepende, thrashy track als Alone. Muzikaal gezien ligt de hakkende, rauwe melodeath/thrash meer in het vaarwater van Hatesphere, At The Gates en Dimension Zero dan van In Flames en Dark Tranquillity. Agressief gebeuk wint het dus meestal van de melodie, hoewel de band ook zeker in staat is om fijne melodielijnen te schrijven. Zo ademt het melodieuze Room 417 een bijzonder prettige Hypocrisy-vibe dankzij het trage tempo en de slepende, catchy leads. Met I'll Soon Be Gone schiet de band te ver door. Het is bijna een ballad, waar het ruwe stemgeluid van Andersen wat potsierlijk bij aandoet.

Al met al is Meet Your Maker echter een prettig in het gehoor liggend album worden, dat weinig geheimen heeft. Die vertrouwdheid is het sterkste wapenfeit van Withering Surface. De plaat luistert als een trein en nodigt uit tot herhaaldelijk beluisteren. Deze Denen blijven achter bij de grote namen in het genre, maar bewijzen met deze langspeler dat goed uitgevoerde, melodieuze death metal ook anno 2020 nog verdienstelijk kan klinken.

Tracklist:
1. Meet Your Maker
2. Raised Right
3. Alone
4. Room 417
5. In a City Without Soul
6. Leaves In The Stream
7. I'll Soon Be Gone
8. Mourning Light
9. The Apprentice

Score: 72 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 20 oktober 2020

Koop dit album in

Meer Withering Surface:

[ Terug naar de Album Reviews ]