Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2021

Thundermother - Heat Wave
Jaar van release: 2020
Label: AFM Records

Thundermother - Heat Wave

Heat Wave is de vierde plaat van de Zweedse rock-'n-rollformatie Thundermother. De groep rond gitarist Filippa Nässil werd voorzien van een flinke dosis nieuwe energie toen zij de complete band verving in 2017. Dat is te horen op het aardige Thundermother (2018), waarop de aanstekelijke, stevige gitaarrock je om de oren vliegt. Op die plaat is echter ook het een en ander aan te merken op het gebied van verstaanbaarheid van de teksten van zangeres Guernica Mancini en op de songwriting. Een album lang interesseren lukte de groep destijds nog niet.

Dat commentaar heeft de vierkoppige meidengroep ter harte genomen, want Heat Wave is een flinke stap vooruit. Zo zijn de teksten van Mancini een stuk beter te verstaan. De stevige AC/DC-achtige rock-'n-roll in een modern jasje à la Airbourne en Danko Jones wint daardoor aan kracht. Zeker wanneer de teksten een belangrijkere rol spelen (Bad Habbits, Mexico, Sleep). Af en toe wil een woord nog weleens verloren gaan in een klankexplosie of wilde uithaal, maar dat is een stuk minder het geval dan voorheen.

Ook wat betreft songwriting is er vooruitgang geboekt. Bovendien slaat de band een iets andere richting in dan de rechttoe-rechtaan rockers waar de eerste drie platen op leunen. Dit keer is de gehele groep betrokken geweest bij het schrijfproces. Het levert naast de traditionele, enthousiaste rockers een divers geluid op dat bol staat van de bluesinvloeden (Mexico). Daarnaast zijn er ook wat meer popinvloeden, vooral tijdens de geslaagde powerballad Purple Sky en de stamper Bad Habbits, die voorzien is van heerlijke basloopjes en de meest intense gitaarsolo van het album.

Die wisseling van muzikale focus heeft echter ook een keerzijde, want de ballad Sleep voelt misplaatst. De song zou niet hebben misstaan op een album van een of andere countryzangeres, maar valt bij Thundermother buiten de boot. Het is een bescheiden misstap op dit Heat Wave, dat anderszins een band laat horen die flinke stappen in de juiste richting heeft gemaakt.

Tracklist:
1. Loud And Alive
2. Dog From Hell
3. Back In '76
4. Into The Mud
5. Heat Wave
6. Sleep
7. Driving In Style
8. Free Ourselves
9. Mexico
10. Purple Sky
11. Ghosts
12. Somebody Love Me
13. Bad Habbits

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 24 juli 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]