Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  20 februari:
 • Gojira, Alien Weaponry en Employed To Serve
 • Orden Ogan, Brothers Of Metal en Wind Rose
Kalender
Vandaag jarig:
 • Chris Herring (Power Of Omens) - 52
 • Derrick Green (Sepultura) - 51
 • Greg K. (The Offspring) - 57
 • Herman Frank (Accept) - 63
 • Ian Hill (Judas Priest) - 71
 • Jariot Lehtinen (Waltari) - 55
 • Jonas Mäki (Malpractice) - 47
 • Karl-Heinz "Carlos" Krug (Sunterra) - 47
 • Martin "Marthus" Škaroupka (Cradle Of Filth) - 41
 • Matthew Tuck (Bullet For My Valentine) - 42
 • Max Naescher (Elis) - 40
 • Michael "Michelle Darkness" Huber (Elis) - 47
 • Oscar Fredrick Dronjak (Hammerfall) - 50
 • Paul Masvidal (Cynic) - 51
 • Paul Stanley (Kiss) - 70
 • Sid Wilson (Slipknot) - 44
 • Tracii Guns (L.A. Guns) - 56

Vandaag overleden:
 • Dave "Lepard" Hellman (Crashdiet) - 2006
Review

Obsidian Tide - Pillars Of Creation
Jaar van release: 2019
Label: Eigen Beheer
Obsidian Tide - Pillars Of Creation
Het leukst aan het ontdekken van nieuwe muziek is het moment dat je als recensent compleet wordt verrast door een nieuwe groep. Het Israëlische trio Oz Avneya (gitaar, zang), Shachar Bieber (basgitaar, zang) en Erez Nadler (drums, percussie) slaagt daar wonderwel in met Obsidian Tide. De vorig jaar verschenen debuutplaat Pillars Of Creation is namelijk een buitengewoon verrassend en ontzettend goed album geworden, dat van een dusdanig hoog niveau is dat het eigenlijk onvoorstelbaar is dat we met een debuut te maken hebben.

Werkelijk alles klopt aan het album: de uitgesponnen composities zijn van een indrukwekkend niveau, er wordt zeer technisch en volwassen gemusiceerd, de productie is uitstekend en de band slaagt er ook nog eens in om een divers en rijk totaalgeluid te creëren. Obsidian Tide gooit progressieve metal, oriëntaalse invloeden, introspectieve progrock, djent-achtige gitaarritmes en atmosferische blackmetalinvloeden in de blender. Denk aan een soort mengeling van Opeth, Orphaned Land, Oak Pantheon, Gojira en een vleugje Ne Obliviscaris en je krijgt een beeld van de rijkheid van de muziek. Het eindresultaat is dan ook onweerstaanbaar.

Alleen al het titelnummer, waarmee het album wordt geopend, bevat een enorm divers spectrum aan ideeën, die naadloos tot één geheel worden geweven. Die opener is tekenend voor het niveau van de rest van het album. De zeven nummers zitten stuk voor stuk fantastisch in elkaar. De verhalende composities krijgen de luisteraar op het puntje van zijn stoel, zoals ook een band als Wilderun dat recentelijk wist te bewerkstelligen met zijn fantastische, nieuwe album Veil Of Imagination (2019). Het drietal laveert moeiteloos tussen melodieuze, Opethiaanse doom/death, rustieke passages waarin de basgitarist de kans krijgt zich te onderscheiden met gave loopjes, en oriëntaalse ritmiek (zoals in het zeer fraaie Seven).

In ieder nummer gebeurt wel iets bijzonders. Zo zit in King Of A New Realm een klassieke passage op de piano verwerkt – verzorgd door gastmuzikant Nitzan Habler - die vol dynamiek gespeeld wordt en van grote muzikale klasse is. Door de bijdragen van andere gastmusici - Danielle Sassi op fluit, Omri Abramov op saxofoon en Yuval Gur op viool – wordt de sound van Obidian Tide nog meer verrijkt. Het muzikale Michelinsterwaardige menu wordt gelukkig niet ontsierd door een matige zanger. Wat heet: de vocalen, die zowel door bassist Shachar Bieber als door gitarist Oz Avneya worden verzorgd, zijn puntgaaf. De verzorgde, goed verstaanbare grunts van eerstgenoemde contrasteren uitstekend met de etherische, gevoelige cleane zang van laatstgenoemde.

Het moge duidelijk zijn: Pillars Of Creation is een fantastisch debuutalbum, dat iedere liefhebber van avontuurlijke, progressieve muziek niet zou mogen missen. Het kan niet anders of het is een kwestie van tijd totdat deze Israëliërs de steun van een groot label achter zich hebben. Met zoveel muzikaal vakmanschap, speltechnische intelligentie en compositorisch vernuft verdient deze band de aandacht van de voltallige metalwereld.

Tracklist:
1. Pillars Of Creation
2. Seven
3. King Of A New Realm
4. Portent Of Betrayal
5. Hireath
6. The Harbinger And The Millenial Vengeance
7. Magnanimous

Score: 90 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 3 april 2020

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.