Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Amberian Dawn - Looking For You
Jaar van release: 2020
Label: Napalm Records

Amberian Dawn - Looking For You

Amberian Dawn is op zoek naar jou. De Finse symfonische metalband kan nog wel wat fans gebruiken. Ben je zoekende naar wat opbeurende klanken, geef de Finse groep dan een kans. De negende full-length staat namelijk vol met ABBA-achtige songs in een stevig jasje die vrolijk stemmen.

Opvallend is dat het toetsenwerk op deze nieuwe langspeler de toon bepaalt. Het gitaarspel is er nog wel, maar de klanken uit de Roland RD-2000 (en de Yamaha GX-1 van ABBA’s Benny Andersson) en de zang maken de dienst uit in United, Eternal Fire Burning, het titelnummer, Two Blades, Go For A Ride en Butterfly. Het zijn stuk voor stuk herkenbare songs die swingen en een catchy refrein hebben. Met name het tempo en de opzet tonen veel gelijkenissen, zodat er wel sprake is van een herhaling van zetten. Het gevaar van inwisselbaarheid ligt dan ook op de loer. Met kleine aanpassingen in ritmiek en gitaarwerk (Butterfly) probeert men dat te pareren. Dat lukt deels.

Na de eerste vier tracks gebeurt er opeens iets onverwachts. Symphony Nr. 1 Part 3 – Awakening is een theatrale, filmische en orkestrale (powermetal)track, waarin Fabio Lione (Rhapsody Of Fire) de gastzanger is. De Italiaan vormt een duet met Capri. De zangeres laat in deze compositie, die logischerwijs een vervolg is op deel 1 en 2 (die in de afgelopen jaren op album verschenen) een heel andere kant van zichzelf horen dan we van haar gewend zijn. Verfrissend.

Nog meer verrassingen? Niet direct erna, maar met Universe is er een atmosferische en ruimtelijke powerballad, waarin de vocale kwaliteiten van Capri het beste tot hun recht komen. Daarna komt de ABBA-cover Lay Your Hands On Me. Die is Amberian Dawn wel toevertrouwd. Het Finse kwintet put al jaren inspiratie uit het oeuvre van de Zweedse popgroep. Toetsenist Tuomas Seppälä speelt in deze cover op de Yamaha GX-1 die in Benny Andersson’s studio in Stockholm staat. Seppälä krijgt op dit nieuwe album trouwens hulp van de toetsenspelende landgenoot Sebastian ‘KEBU’ Teir (ex-Kouzin Bedlam), die ervoor zorgt dat je niet stil op je stoel kunt blijven zitten. De twee minuten durende outro Au Revoir had evenwel achterwege gelaten kunnen worden.

Op een enkele gitaarsolo na beperkt gitarist Emil "Emppu" Pohjalainen zich tot powerakkoorden. Ook drummer Joonas Pykälä-Aho en bassist Jukka Hoffrén beperken zich tot de basis waarop Seppälä en Capri hun melodieën laten gelden. Enerzijds is het jammer dat er niet meer gebruikgemaakt wordt van de kwaliteiten van de andere drie, anderzijds zijn de songs onderhoudend zonder de extra's.

Onderhoudend is wellicht ook de treffende term om dit album te omschrijven. Looking For You luistert lekker weg, maar bevat wat minder toppers dan de vorige langspelers. Het is solide wat Amberian Dawn dit keer biedt. Het is grotendeels een herhaling van de voorgaande platen met wat vernieuwing op het gebied van keyboardklanken. De twee afwijkende songs brengen je wat verder op het puntje van je stoel omdat ze instrumentaal wat meer uitdaging bieden. Elders swingt de muziek en zorgen tracks als United en Eternal Fire Burning voor een positieve stemming. “You can do it, just follow your dreams. You can make it!” Daar zijn de fans ongetwijfeld blij mee en er worden vast nieuwe zieltjes mee gewonnen. Ondanks dat Amberian Dawn in het verleden wel eens meer indruk heeft gemaakt, is ook dit keer de missie geslaagd.

Tracklist:
1. United
2. Eternal Fire Burning
3. Looking For You
4. Two Blades
5. Symphony Nr. 1 Part 3 - Awakening (ft. Fabio Lione)
6. Go For A Ride
7. Butterfly
8. Universe
9. Lay All Your Love On Me (ABBA-cover)
10. Au Revoir
11. Cherish My Memory (remastered bonustrack)

Score: 75 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 31 januari 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]