Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Serenity - The Last Knight
Jaar van release: 2020
Label: Napalm Records

Serenity - The Last Knight

Vorig jaar werd in Oostenrijk het overlijden van Maximiliaan I herdacht. Het was precies vijfhonderd jaar geleden dat de keizer van het Heilige Roomse Rijk overleed. Hij was onder meer machthebber over de Nederlanden en wordt in Tirol als held beschouwd. Uit laatstgenoemde regio komt ook Serenity en het is daarom geen toeval dat Maximiliaan I centraal staat in de teksten op de zevende full-length van de powermetalformatie.

Het thema mag dan origineel zijn, de muziek op The Last Knight is dat niet. Je weet wat je van de zingende geschiedenisdocent Georg Neuhauser en consorten mag verwachten: symfonische power metal die keurig binnen de lijntjes blijft. Enthousiast gebracht, tot in de details verzorgd geproduceerd (dit keer door Sascha Paeth) en hier en daar een verrassend element, zoals de extreme vocalen van gitarist Chris Hermsd÷rfer in My Kingdom Comes.

Neuhauser en Hermd÷rfer zijn niet de enige twee die zingen. In Set The World On Fire (een mix van Bon Jovi en Eye Of The Tiger) zingt Herbie Langhans mee. De Avantasia-zanger zingt ook nog in het achtergrondkoor dat veelvuldig te horen is. Naast Neuhauser en Langhans zijn daarin ook Marco Pastorino (Temperance) en Oliver Hartmann (Echoes, Hartmann, Avantasia) te horen. De bijdragen zijn prima gemixt, zoals uit Souls And Sins en Call To Arms blijkt.

Verder is het nogal formulair. Voor de een is dat geen struikelblok, een ander had graag wat meer vernieuwing gehoord, zoals Down To Hell toont met zijn effecten op zang en op de gitaarpartijen. Het memorabele Invictus en het deels Kamelot-achtige en krachtige My Kingdom Comes bieden iets extraĺs in de vorm van riffs en zang die net wat inventiever zijn dan elders. De powerballad Queen Of Avalon is weliswaar cinematisch dankzij de orkestraties en bevat de mooiste gitaarsolo van de plaat, maar de akkoordenprogressie en de zanglijnen ontstijgen de middelmaat helaas niet.

Hoewel er veel aandacht is besteed aan de afwerking en er een prettige flow is, speelt The Last Knight tÚ veel op safe. Hierdoor luistert de collectie songs wel lekker weg, maar zit je vrijwel nooit op het puntje van je stoel. Slecht is het dus niet, maar het is vooral voorspelbaar en onopvallend wat Serenity laat horen. De groep positief ingestelde muzikanten heeft in het verleden beslist meer indruk gemaakt.

Tracklist:
1. The Last Knight
2. Invictus
3. Set The World On Fire
4. Keeper Of The Knights
5. Souls And Sins
6. My Kingdom Comes
7. Queen Of Avalon
8. My Farewell
9. Down To Hell
10. Wings Of Pride
11. Call To Arms
12. Souls And Sins (Acoustic)

Score: 70 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 29 januari 2020

Koop dit album in

Meer Serenity:

[ Terug naar de Album Reviews ]