Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-02-2020

Elusion - Singularity
Jaar van release: 2019
Label: Art Gates Records

Elusion - Singularity

Multi-instrumentalist Domingo Smets, bekend van Ancient Rites, was na vijftien jaar toe aan een nieuwe uitdaging. Hij richtte in 2015 Elusion op, een symfonische metalband die een jaar later de ep Desert Of Enticement in eigen beheer uitbracht. Inmiddels is de eerste full-length van de zuiderburen op de markt via het Spaanse Art Gates Records.

Singularity bevat negen gelaagde composities die onder meer door Epica en After Forever geïnspireerd zijn en waarop je niet stil kunt blijven zitten. Het prima toetsenwerk doet aan Epica denken en de zang van zangdocente Evy Verbrugge meermaals aan Floor Jansen en mindere mate Simone Simons, maar zowel muziek als zang laten genoeg eigen inbreng horen. Evy's overtuigende melodieuze zang, die ze af en toe voorziet van een rauw randje, wisselt ze af met wat minder overtuigende, maar wel verstaanbare extreme vocalen. De frontvrouw heeft een prima bereik. Door de afwisseling en prettige zanglijnen komt ze sterk over.

Er is enorm veel aandacht besteed aan de composities. Je verveelt je geen moment omdat elke track weer wat nieuws brengt. Zo zijn de folky elementen in The Tales That Trees Tell en de oosterse melodieën in Reconciliation Of Opposites (met vocalist Peter Evrard van 10 Rogue) goed verwerkt. Lovelorn is een duet met niemand minder dan Björn "Speed" Strid (Soilwork, The Night Flight Orchestra) en In Eternity een ballad met orkestraties. Frederik van Mieghem (Anwynn, Persephone's Blade) zorgt met zijn boeiende drumwerk (direct al in de sterke openingstrack Choices And Chances) voor de nodige extra's en gitaristen Domingo Smets en Stijn Van Peborgh toveren de ene na de andere overtuigende riff (The Strive) en leadpartij (The Tale That Trees Tell) uit hun instrument. Er gebeurt van alles, zonder dat het verstikkend werkt. Zo zorgt het koor in My War Within voor een epische upgrade. Er is een goede balans gevonden tussen de luisteraar uitdaging bieden en in dienst van het nummer blijven spelen.

Hoewel er productioneel wel het een en ander op deze release aan te merken valt (wat dof gitaarwerk en dun geluid van de drums, basspel van Kristof Degreef wat onderbelicht), stoort dat niet tot nauwelijks bij het beluisteren. De composities zijn namelijk dermate sterk dat je er vrijwel geen hinder van ondervindt. Zo blijft het relatief toegankelijke The Strive al snel hangen en geldt dit nummer, waarvan ook nog een technoversie van Spankraght beschikbaar is, als één van de favorieten. Maar er staan veel meer overtuigende tracks op dit album.

Sterker nog: het is een heel gaaf album waarop de verschillende bijdragen elkaar telkens versterken en elke track memorabele melodieën en een zeer prettige vibe bevat. Knap dat Elusion al op het debuutalbum, dat steeds weer uitnodigt tot herbeluisteren, zo’n uitstekende indruk maakt. Op 7 september is de cd-releaseshow in Casa Papa Giovanni te Genk en op 27 september staat het kwintet in Willemeen te Arnhem. Gaat dat zien!

Tracklist:
1. Choices And Chances
2. The Tales That Trees Tell
3. The Strive
4. Lovelorn
5. In Eternity
6. Reconciliation Of Opposites
7. My War Within
8. Crystal Doubts
9. Anamnesis
10. The Strive (Spankraght Remix)

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 19 augustus 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]