Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2021

Vetrar Draugurinn - Hinterlands
Jaar van release: 2019
Label: Painted Bass Records
Vetrar Draugurinn - Hinterlands
Het heeft langer geduurd dan verwacht, maar de eerste full-length van Vetrar Draugurinn is een feit. Met de ep I (2017) konden we al kennismaken met de melancholische metalband die door Eric Hazebroek (onder andere ex-Stream Of Passion) is opgericht. Verder bestaat de line-up uit zangeres Marjan Welman (Autumn), gitarist Thomas Cochrane (Hologram Earth, Dystopia, Ancient Rites), bassist Arjan Heijden en drummer Jim van de Kerkhof.

Het kwintet, dat vernoemd is naar de IJslandse term voor "the winter ghosts" maakt melancholische metal met als invloeden onder andere Paradise Lost, Ghost Brigade, Type O Negative, Deftones, Katatonia, Draconian en Esoteric. Doorgaans traag, zoals in het sfeervolle titelnummer, maar soms ook wat opzwepender en groovy rockend, zoals in I Am. Het ene moment rustig tokkelend (in het mooie, melodieuze Second), het volgende met een vette riff (The Wolves At Our Door). Afwisseling voldoende dus.

De hoogtepunten zijn verdeeld over de tracklist. Het titelnummer, dat de release sterk opent, is zowel sferisch met een ambient synthpartij, als krachtig met stevige riffs in het refrein. Denk aan een soort mix van Esoteric en Deftones. Het nummer wijkt behoorlijk af van de andere. Forever Locked Within (over Erics dochter, met bijdrage van Elianne Anemaat op cello en fraaie, harmonieuze zang van Marjan) en Twelft Night leveren kippenvel op vanwege zowel het karakter als de tekstuele inhoud. Het album bevat persoonlijke teksten en is geschreven vlak nadat de vader van Eric is overleden. Tragiek en zwaarmoedigheid zijn een aantal keer mooi verwerkt op deze release.

Behalve de hoogtepunten zijn veel tracks van een goed niveau. Zo zijn Wolves At Our Door en Mother Of Northern Skies catchy rockers, die prettig wegluisteren. Laatstgenoemde is net als Bleak Earth een ouder nummer, maar beide zijn opnieuw opgenomen. The Narrow Path en Wanderer hebben dankzij de ritmesectie een sterke, doch zeer uiteenlopende vibe.

Er is veel aandacht besteed aan de juiste sound voor dit type muziek. Er is gekozen voor een heel eerlijk geluid, waarin alle partijen goed te onderscheiden zijn. Een compliment is beslist op zijn plaats voor het ritmegitaargeluid, dat groovy, gloomy en zwaar is. Het leadgitaargeluid is scherper. Dat zorgt voor een bijzonder contrast. In het couplet van I Am zitten de leadgitaarpartijen en zanglijnen elkaar wat in de weg tijdens het couplet. Jammer, want het instrumentale begin en het refrein zijn juist prima.

Het is één van de weinige punten van kritiek op een verder goed uitgewerkte collectie nummers. Niet elke track is een hoogtepunt, maar er zijn voldoende momenten en een aantal uitschieters die de aandacht erbij houden. Hinterlands is een droefgeestige en gevarieerde schijf met zwaar rockende, doomy metaltracks en intieme momenten die ernaar vragen om op het juiste moment beluisterd te worden. Ga er maar eens goed voor zitten.

Tracklist:
1. Hinterlands
2. I Am
3. Second
4. The Wolves At Our Door
5. Mother Of Northern Skies
6. Death Will Come For Us
7. Forever Locked Within
8. The Narrow Path
9. Wanderer
10. Bleak Earth
11. Twelfth Night

Score: 77 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 27 maart 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]