Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Lunaris - Cyclic
Jaar van release: 2004
Label: Earache Records
Lunaris - Cyclic
Een Noorse black metal plaat waar onder meer Eric Peterson (Testament, Dragonlord), Asgeir Mickelson (Borknagar, Spiral Architect), Steinar Sverd Johnsen (ex-Covenant, Arcturus) en Steve DiGiorgio (ex-alles) een bijdrage aan geleverd hebben, kan bij mij rekenen op een flinke dosis extra aandacht. Dat moet toch zeker wel wat bijzonders zijn. En dat is het tweede album van het onrepresentatief suf genaamde Lunaris dan ook. Onvoorspelbare extreme metal die het gros aan concurrenten ver achter zich laat.

Vanaf opener "Mendacities of a Corporate Messiah" is dit album een groot feest. Een band die zo'n razend, agressief black metal nummer als deze eerste track op laat volgen door een gewaagd progressief nummer als "I.A.D." kan bij mij al weinig meer fout doen. Deze band houdt z'n ware identiteit niet lang geheim. Luister deze twee nummers, en als beide je iets doen kun je "Cyclic" gerust aanschaffen.

"Cyclic" is zo'n album dat me doet realiseren dat het qua extreme metal nog maar net interessant aan het worden is. Waar in het verleden bands die met de traditie braken vrij uniek waren in hun koerswijziging (ik noem maar uiteenlopende grootheden als Death, Celtic Frost en Cynic), verschijnen er tegenwoordig elke maand wel een aantal afwijkende, innovatieve metalplaten. "Cyclic" is zo'n plaat. Het rauwe, kille aspect van (Noorse) black metal wordt hier en daar gecombineerd met de brutaliteit van death metal, maar bovenal is de opzet van de meeste Lunaris-nummers progressief van aard. Breaks en opmerkelijke maatsoorten voorzien de muziek van een gematigd technisch karakter. De sound wordt verrijkt met etherische synths en 'spacey' effecten, evenals sporadisch opduikende samples. Voeg daaraan toe een zeer heldere, gladde productie en je hebt weer zo'n karakteristiek moderne Noorse plaat.

Als laatste wil ik nog even de uitstekende vocalen noemen. Droge grunts en venijnige screams worden bijgestaan door hoge zang zoals je die vaak bij progressieve metalbands aantreft. Bij elkaar vormen deze elementen een uitstekend, verslavend album dat zonder meer in de race is voor een positie in mijn jaarlijst van 2004. Een vette aanrader voor ruimdenkende liefhebbers van wat er de laatste jaren allemaal aan eigenzinnige, experimentele metal uit Noorwegen komt.

Tracklist:
1. Mendacities of a Corporate Messiah
2. I.A.D.
3. Lessons in Futility
4. Cyclic
5. Slaves of Opinion
6. When It Ends
7. Casualties of Piece
8. Existence Unveiled
9. Altruismens Gravol
10. In Nothing
11. Mot Natt

Score: 90 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 23 april 2004

Koop dit album in

Meer Lunaris:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Lunaris - Cyclic
Reactie van Hieronimus op 23-04-2004 om 18:44u
Score: 90 / 100

Ben zeer benieuwd, vorige was wel goed, maar hopen dat deze beter is!