Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-01-2021

Ayreon - Into The Electric Castle 20th Anniversary Remix
Jaar van release: 2018
Label: Mascot Label Group

Ayreon - Into The Electric Castle 20th Anniversary Remix

Hoera, Ayreons Into The Electric Castle is twintig jaar oud en wordt opnieuw uitgebracht. Dit kroonjuweel uit de vaderlandse, progressieve rock- en metalgeschiedenis is grondig onder handen genomen door bedenker Arjen Lucassen. Aan de hand van de originele tapes verschijnt de plaat in een fris jasje met een nieuwe mix en master. Het eindproduct is in diverse formats beschikbaar, waarbij er vooral aandacht is voor de audiofiele fans. Voor hen zijn er hoogwaardige opnames beschikbaar op dvd, lp en als diverse digitale bestanden.

Aan het totaalplaatje van deze 'Space Opera', zoals Lucassen het noemt, is er weinig veranderd. Er zijn dan ook geen nieuwe opnamen gemaakt en het dubbelalbum kent geen verloren gewaande bonustracks. De nieuwe mix heeft er echter wel voor gezorgd dat bepaalde elementen meer op de voorgrond treden, terwijl deze op het origineel geen hoofdrol vervulden. Verschillen zijn vaak subtiel en komen met regelmaat pas tevoorschijn wanneer je de plaat door en door kent of de opnames direct achter elkaar beluistert. Enkele van de geluidseffecten zijn bijvoorbeeld iets anders of spelen een prominentere rol. Een van de grootste verschillen is te horen tijdens het tweede gedeelte van Tower Of Hope, waarbij diverse effecten anders zijn ingevuld.

Veelal springen de wijzigingen echter minder in het oog dan in dat nummer en bekruipt je een gevoel dat het allemaal stukken helderder en scherper klinkt. De drums klinken voller, keyboardeffecten sprankelen meer en de fenomenale zanglijnen treden meer op de voorgrond. Het is als een grondig gerestaureerd schilderij, waarbij allerlei details plots opvallen of beter tot hun recht komen. Into The Electric Castle, met daarop bijdragen van onder meer Fish, Sharon den Adel, Damian Wilson en Anneke van Giersbergen, is na twee decennia nog altijd een album van formaat. Met deze vernieuwde mix is de toch al knappe plaat nog beter geworden.

Tracklist:
CD1:
1. Welcome To The New DImension
2. Isis And Osiris
3. Amazing Flight
4. Time Beyond Time
5. The Decision Tree (We’re Alive)
6. Tunnel Of Light
7. Across The Rainbow Bridge

CD2:
8. The Garden Of Emotions
9. Valley Of The Queens
10. The Castle Hall
11. Tower Of Hope
12. Cosmic Fusion
13. The Mirror Maze
14. Evil Devolution
15. The Two Gates
16. Forever Of The Stars
17. Another Time, Another Space

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 24 november 2018

Koop dit album in

Meer Ayreon:

[ Terug naar de Album Reviews ]