Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Deathrite - When Nightmares Reign
Jaar van release: 2018
Label: Century Media Records
Deathrite - When Nightmares Reign
De winter klopt weer op de deur en met When Nightmares Reign ben je al zeker van een kille sfeer binnenshuis. Het Duitse Deathrite brengt zijn verdoemenis in ieder geval precies in het goede jaargetijde uit. Met dit vierde album tracht dit sinistere gezelschap uit Dresden zich op te werken en te ontdoen van de grijze middenmoot in de undergroundscene. We horen trage death metal waarbij het HM-2-pedaal en de distortion vol open staan.

Aan de basis heeft Deathrite dus niet veel gesleuteld, maar ten opzichte van Revelation Of Chaos(2015) is de zang wel op een andere wijze aangepakt. De sporadische reverb-effecten van het vorige album zijn kennelijk goed bevallen, want op When Nightmares Reign is dat het enige wat we nog te horen krijgen. Best leuk en effectief om eens toe te passen, maar drie kwartier lang werkt knap op de zenuwen. De duistere geluidsproductie is daarentegen wel in positieve zin aanwezig. Die versterkt de betere nummers als Appetite For Murder en Devil's Poison. Het tempo ligt beduidend lager en door het duw- en trekwerk doet het erg doomy aan.

Deathrite laat deze ronde behoorlijk wat steken vallen. Zo haalt de band in veel nummers (bewust) de vaart volledig uit het geheel en begint When Nightmares Reign halverwege al langzaam dood te bloeden. Daarnaast lijkt bijna elk nummer te bestaan uit dezelfde opbouw en zou het evengoed één nummer kunnen zijn. De erg lange speelduur van enkele nummers maakt de zit nog zwaarder. De tweede single (Obscure Shades) van dit album is daar een goed voorbeeld van. Er zijn genoeg momenten waarbij de Duitsers kunnen doorpakken, maar besluiten om juist dan gas terug te nemen. Erg zonde.

When Nightmares Reign voelt zodoende een beetje zielloos aan en bevat slechts een handvol momenten waarop het weet te bekoren. Van een vierde album zou je meer mogen verwachten. Helaas weet Deathrite die verwachting niet waar te maken. Terug naar het oude geluid zou een betere keuze zijn.

Tracklist:
1. When Nightmares Reign
2. Appetite For Murder
3. Invoke Nocturnal Light
4. Demon Soul
5. Devil's Poison
6. Bloodlust
7. Obscures Shades
8. Temptation Calls

Score: 63 / 100

Reviewer: Maarten
Toegevoegd: 8 november 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]