Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Wolfheart - Constellation Of The Black Light
Jaar van release: 2018
Label: Napalm Records
Wolfheart - Constellation Of The Black Light
Op 17 november komt Wolfheart samen met Nothgard en Omnium Gatherum naar Baroeg in Rotterdam om de nieuwe plaat Constellation Of The Black Light te promoten. Die verhaalt onder andere over wat er omgaat in een individu in de oorlog tussen Rusland en Finland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Daar hoort een rauwe sound bij en die krijg je dan ook. De grunts zijn wat ruiger dan op voorganger Tyhjyys (2017), de drumsound beter en de productie voller. De nummers zijn winters, meeslepend en in een paar gevallen episch. Eén van de beste voorbeelden daarvan is Everlasting Fall. Met zijn tien minuten een kolos van een opener die is opgesierd met strijkersmelodieën. Breakwater toont met zijn wisseling van blasts en ruige tremoloriffs enerzijds en rustige, Insomnium-achtige tokkelpassages en harmonieën aan het einde anderzijds, de dynamiek van de muziek van componist/bandleider Tuomas Saukkonen. Verrassend en geslaagd is de toevoeging van cleane vocalen op de achtergrond in die compositie.

Iedere track heeft een sterke, eigen identiteit, geholpen door de variatie in tempo. Zo is The Saw aanzienlijk trager en zwaarder dan het eraan voorafgaande Breakwater of het razende Warfare, dat in het tweede deel een filmisch karakter heeft. Soms komt de melancholische death metal in de buurt van Insomnium, Dark Tranquillity of Amon Amarth, soms juist in de buurt van black à la Dimmu Borgir en Behemoth en prog à la Opeth (Forge With Fire). De keyboardklanken werken sfeerverhogend, zoals in Defender, dat In Flames-achtige riffs bevat. Ten opzichte van de vorige plaat is er veelvuldiger gebruik gemaakt van de diensten van toetsenist Olli Savolainen (Shaded Empire).

Hoewel het overgrote deel van het album uit zeer fraaie ideeën bestaat, zit je niet overal op het puntje van je stoel. Met name de tweede helft heeft een paar dipjes. Zo gaat Defender, waarvan het outro te lang is, relatief ongemerkt voorbij. Het einde van Constellation Of The Black Light is juist weer heel mooi met het afsluitende Valkyrie, een nummer dat op het laatste moment geschreven is en over de dood gaat.

Het is Tuomas samen met Mika Lammassaari, Joonas Kauppinen, Lauri Silvonen en sessiemuzikant Olli Savolainen wederom gelukt om in korte tijd een fraai album op de markt te brengen. Een knappe prestatie, zeker gezien het drukke programma van de bandleden. Zo tourt Wolfheart momenteel in Verenigde Staten en reist het een week na afloop van de rondreis door in Europa. Grijp je kans om de melancholische melodeathformatie aan het werk te zien in Rotterdam op 17 november.

Tracklist:
1. Everlasting Fall
2. Breakwater
3. The Saw
4. Forge With Fire
5. Defender
6. Warfare
7. Valkyrie

Score: 85 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 19 oktober 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]