Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-10-2020

Orange Goblin - The Wolf Bites Back
Jaar van release: 2018
Label: Spinefarm Records
Orange Goblin - The Wolf Bites Back
Als jonge band laat je alles liggen om het te maken in de muziekindustrie. Er is geen tijd voor een relatie of een suffe kantoorbaan. Alle tijd moet gespendeerd worden aan optreden en muziek maken. Op jonge leeftijd heb je immers nog niets te verliezen en kun je altijd op latere leeftijd terugvallen op een burgerlijk bestaan.

Het Engelse Orange Goblin bestaat sinds 1995 en heeft sindsdien een goede naam opgebouwd. Toch is de band er pas in 2013 volledig voor gegaan. Ieder bandlid gaf zijn voltijdbaan op zodat iedereen zich voor de volle honderd procent kon concentreren op de band. Enkele jaren en vele optredens later kwam de realisatie dat dit niet is vol te houden. In principe konden de muzikanten leven van de band, maar het drukke tourleven eiste al snel zijn tol. Niet gek als je weet dat ieder bandlid een vrouw en kinderen heeft.

Tegenwoordig is Orange Goblin weer een parttime-bezigheid. Gelukkig betekent dat niet dat de Engelse stonermetalband een tandje terug doet. Het nieuwe The Wolf Bites Back gaat gewoon verder waar de uitstekende voorgangers A Eulogy For The Damned (2012) en Back From The Abyss (2014) ophielden. De muziek is op de eerste albums vooral psychedelisch van aard. Tegenwoordig komen de invloeden vooral van de klassieke heavy metal.

Black Sabbath is de enige band die als rode draad door de loopbaan van Orange Goblin loopt. Het is inmiddels traditie dat een album begint met een song in de stijl van Sabbath-klassiekers Children Of The Grave en Hole In The Sky. Op The Wolf Bites Back doet de band dat op voortreffelijke wijze met Sons Of Salem. Het erop volgende titelnummer begint dreigend met een akoestisch riedeltje, maar wordt als snel begeleid door een uptempo drumtrack en basgitaarlijn. Subliem gedaan!

Renegade en Burn The Ships zijn heerlijke krakers, maar het hoogtepunt is toch wel Swords Of Fire. Met die song grijpt de band terug op haar begindagen, dankzij het zeer uitgesponnen intro dat het halve nummer in beslag neemt. Orange Goblin weet met dit soort trucjes op voortreffelijke wijze zowel vertrouwd als verrassend uit de hoek te komen. De band heeft duidelijk een creatieve schrijversperiode achter de rug. The Wolf Bites Back is wederom een sterke plaat van Orange Goblin. Een knappe prestatie voor een stel parttimers!

Tracklist:
1. Sons Of Salem
2. The Wolf Bites Back
3. Renegade
4. Swords Of Fire
5. Ghosts Of The Primitives
6. In Bocca Al Lupo
7. Suicide Division
8. The Stranger
9. Burn The Ships
10. Zeitgeist

Score: 88 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 17 augustus 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]