Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

'77 - Bright Gloom
Jaar van release: 2018
Label: Century Media Records

'77 - Bright Gloom

Vier albums lang heeft de Spaanse formatie '77 onder leiding van Armand Valeta (zang/gitaar) en LG Valeta (gitaar) geprobeerd het geluid van AC/DC zo goed mogelijk te benaderen. Dat lukte de heren aardig, maar het roer moest om voor Bright Gloom. Het viertal is dol op AC/DC, maar de jaren zeventig hebben op rockgebied natuurlijk veel meer te bieden. Voor deze nieuwe plaat is er dan ook gekeken naar onder meer Black Sabbath, Thin Lizzy, Slade, MC5 en meer van deze inmiddels iconische groepen. De verandering van koers gaat gepaard met de terugkeer van bassist Dani Martin die het '77-schip een aantal jaren had verlaten om een in stoner/doom-band te spelen.

De stijlwisseling is met name aan het begin van de plaat goed merkbaar. Bright Gloom opent donker met het wringende Bread & Circus. Armand Valeta klinkt minder als Bon Scott dan op voorgaande platen. Zijn stemgeluid is ruiger en hij probeert hier en daar als Ozzy Osbourne te klinken, maar gelukkig niet tijdens alle nummers. De nieuwe richting is wennen en het album komt met moeite op gang met logge, hoekige en gezochte melodieën en weinig zaligmakende zanglijnen. Het is niet slecht, maar beklijven willen de eerste vier songs ook niet. Het met doominvloeden doorspekte Who’s Fighting Who kent een fantastisch instrumentaal stuk, echter blijft het voor de rest op de vlakte.

Met het dromerige Where Have They Gone keert het tij. Het kwartet lijkt zijn draai wederom te hebben gevonden met een aanstekelijke reeks van door de jaren zeventig geïnspireerde nummers die het enthousiasme voor rockmuziek uit die periode uitstralen. Net zoals dat het geval was op voorgaande albums. De mannen tappen uit meerdere vaatjes en beperken zich niet tot een enkele stijl of invloed en durven ook te experimenteren met verschillende (zang)technieken. De speelse bluesnummers You Better Watch Out en Make Up Your mind zijn geheel anders dan het opzwepende Last Chance, dat tevens dient als single met videoclip.

Het vijfde album van '77 zal voor liefhebbers even wennen zijn. De vrolijke door AC/DC geïnspireerde rock heeft plaatsgemaakt voor muziek die nog altijd herkenbaar is als typisch jaren zeventig, maar kiest voor een breder scala aan invloeden. Net als het Australische Dead City Ruins houdt '77 de muziek uit deze periode springlevend. Het eindresultaat is door de sterke tweede helft de moeite waard, ondanks dat de plaat kampt met opstartproblemen.

Tracklist:
1. Bread & Circus
2. Hans Up
3. Who’s Fighting Who
4. Be Crucified
5. Where Have They Gone
6. It’s Near
7. You Better Watch out
8. Fooled By Love
9. Last Chance
10. I Want My Money Back
11. Make Up Your Mind

Score: 70 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 30 juni 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]