Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

07-03-2021

The Crown - Cobra Speed Venom
Jaar van release: 2018
Label: Metal Blade Records

The Crown - Cobra Speed Venom

Wanneer je denkt aan Zweedse death metal, dan zal The Crown niet de eerste naam zijn die in gedachten opkomt. Toch is de band uit Trollhättan al vanaf 1990 actief als je de beginjaren als Crown Of Thorns meerekent. Enige bekendheid kreeg de groep toen in 2002 album Crowned In Terror uitkwam, met Tomas Lindberg (At The Gates) als frontman. Twee jaar later ging de band uit elkaar. In 2008 werd de band nieuw leven ingeblazen als Dobermann en een jaar later werd de oude naam weer gebruikt. In 2010 verscheen Doomsday King, met Jonas Stålhammar (gitarist At The Gates) als frontman. Op de overige platen zijn de vocalen van Johan Lindstrand te horen.

Cobra Speed Venom is de twaalfde full-length. De eerste twee platen kwamen uit toen de band nog Crown Of Thornes heette en Crowned Unholy (2004) is hetzelfde album als Crowned In Terror, maar dan als remix en deels nieuw opgenomen met Johan Lindstrand. De albums met Lindstrand zijn echt niet ondermaats, maar Death Is Not Dead (2015), de vorige plaat, gaat niet de boeken in als een goed album. Al mijn twijfels over de nieuweling verdwenen toen eerder dit jaar de single Iron Crown verscheen.

De muziek is te omschrijven als een old-school mengeling van vooral death en thrash (denk vooral aan Slayer), waarbij ook andere stijlen (groove, melodeath, black metal en punk) niet worden geschuwd. Geen enkele track is ondermaats, maar mijn voorkeur gaat uit naar de nummers waarin het tempo flink opgevoerd wordt, zoals de opener Destroyed By Madness (fraai ingeleid met cello), Iron Crown en de punkachtige titeltrack. Het instrumentale Where My Grave Shall Stand vormt een goede overgang naar de afsluiter The Sign Of The Scythe met een gevarieerd en uitgesponnen karakter.

Cobra Speed Venom is weer een ouderwets goed album, met een rauwe, organische sound en de juiste attitude. Hoewel de productie mij goed bevalt, gaan de details wel een beetje verloren in het muzikale geweld. Dat is het enige minpuntje dat ik kan noemen, maar zelf neem ik dat graag voor lief.

Tracklist:
1. Destroyed By Madness
2. Iron Crown
3. In The Name Of Death
4. We Avenge!
5. Cobra Speed Venom
6. World War Machine
7. Necrohammer
8. Rise In Blood
9. Where My Grave Shall Stand
10. The Sign Of The Scythe

Score: 83 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 24 maart 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]