Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Die Apokalyptischen Reiter - Der Rote Reiter
Jaar van release: 2017
Label: Nuclear Blast Records
Die Apokalyptischen Reiter - Der Rote Reiter
“Wir sind zurück“, zingt zanger/gitarist Daniel Täumel, beter bekend onder zijn alias Fuchs, in de openingstrack van Der Rote Reiter. Helemaal weggeweest is de vrolijke allegaarmetal van Die Apokalytischen Reiter natuurlijk nooit geweest, hoewel het vorige album (Tief. Tiefer) alweer uit 2014 stamt. De Duitsers, die een mengeling van heavy metal, folk metal, hardrock en – een snufje – death metal maken, leveren al meer dan twintig jaar met enige regelmaat nieuwe albums af. Vooral in het thuisland is de band populair, hoewel Die Apokalyptischen Reiter inmiddels ook internationaal geliefd is. Het al in de zomer van vorig jaar verschenen Der Rote Reiter geldt voor ondergetekende als een vernieuwde kennismaking sinds Licht (2008), aangezien de twee vorige platen om onverklaarbare redenen geruisloos aan mij voorbij zijn gegaan.

Der Rote Reiter klinkt echter direct vertrouwd. Vooral de onweerstaanbare opener Wir Sind Zurück maakt duidelijk wat deze groep zo leuk maakt. Het is een regelrechte oorwurm, met een opzwepend ritme en een heerlijk refrein. Er staan meer van dit soort energieke en positief ingestelde tracks op Der Rote Reiter, met als fijnste voorbeelden het frivole levenslied Auf Und Nieder, de opzwepende nummers Folgt Uns en Franz Weiss, alsmede het zeer catchy Ich Bin Weg! Het titelnummer is dreigender en donkerder qua karakter, compleet met grunts en doom- en thrashmetalriffs. Ook het midtempo-nummer Hört Mich An! laat een andere kant van de band horen.

Diversiteit is dan ook altijd een kenmerk geweest van Die Apokalyptischen Reiter en voor Der Rote Reiter geldt dat evengoed. Vooral vocalist Fuchs laat veel verschillende aspecten van zichzelf horen. Hij wisselt moeiteloos af tussen grunts, cleane zang en een donker, Rammstein-achtig stemgeluid (inclusief rollende ‘r’). Toch is de afwisseling in muzikaal opzicht iets minder groot dan op vorige albums. Zo hoeven we gelukkig niet te vrezen voor een reggae-nummer à la Lazy Day. Toch is ook nu niet iedere track even sterk. Zo is het wat brallerige The Great Experience Of Ecstasy wat minder overtuigend, vooral door de hakkerige ritmes. Het te monotone Ich Nehm' Dir Deine Welt is met zes minuten bovendien te lang.

De eindconclusie is echter toch vooral dat Der Rote Reiter zeker niet misstaat in het oeuvre van deze Duitsers. Het is een fris en frivool werkje geworden, dat van een smeltkroes aan stijlen een aanstekelijk geheel weet te smeden. Het niveau van All You Need Is Love (2000) en Riders Of The Storm (2006) wordt niet helemaal geëvenaard, maar met platen als Der Rote Reiter in hun achterzak kunnen deze ruiters van de apocalyps zeker nog wat jaren mee.

Tracklist:
1. Wir Sind Zurück
2. Der Rote Reiter
3. Auf Und Nieder
4. Folgt Uns
5. Hört Mich An!
6. The Great Experience Of Ecstasy
7. Franz Weiss
8. Die Freiheit Ist Eine Pflicht
9. Herz In Flammen
10. Brüder Auf Leben Und Tod
11. Ich Bin Weg!
12. Ich Nehm' Dir Deine Welt
13. Ich Werd' Bleiben

Score: 78 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 28 februari 2018

Koop dit album in

Meer Die Apokalyptischen Reiter:

[ Terug naar de Album Reviews ]