Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  27 januari:
 • Bullet For My Valentine
 • 29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
  27 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • Suffocation, Belphegor, Hate, Necrosy en Skaphos
Kalender
Vandaag jarig:
 • Janick Gers (Iron Maiden) - 65
 • Markus Kekoni (Masterstroke) - 40
 • Mike Patton (Faith No More) - 54
 • Scott Leach (Crystal Ball) - 49
Interview

Ribspreader
Met Rogga Johansson
Door Kristof
Geplaatst in mei 2004

Rogga Johansson is één van de grotere talenten op het gebied van Zweedse death metal. Dat heeft hij al bewezen met zijn bands Paganizer en Carve. Hij zat ook in de laatste line-up van Edge of Sanity (de band van Dan Swanö). Onlangs verscheen het debuut van Ribspreader; een nieuwe band waar hij de drijvende kracht achter is (met Dan Swanö als drummer en leadgitarist). Ik vond het dus hoge tijd om deze man eens aan het woord te laten over al zijn bands en projecten.

Ribspreader

Meneer Rogga Johansson, hoe staat het er mee?

Nu gaat alles fantastisch, iedereen lijkt van het album te genieten en dat maakt me blij.

Ja, nog gefeliciteerd met dat album. Wat vindt jij eigenlijk zelf van de cd op dit moment?

Ik ben er erg blij mee, ik denk dat we er in geslaagd zijn om een album te vullen met catchy en brutale death metal. Ik heb al zoveel naar het album geluisterd, maar ik vind nog steeds dat het goed klinkt, nu ik er over nadenk, zou ik niet weten wat ik er zou aan veranderen.

De 8 nummers op de cd zijn vuil, death metal, typisch Zweeds en old school. Ik prefereer opener 'Dead forever', 'The unblessed' en het vieze 'Soul sufferer'. Wat zijn jouw favoriete nummers?

Op dit moment geef ik de voorkeur aan 'Heavenless' en 'The unblessed', maar mijn mening verandert steeds, moet je weten, haha.

Waarom geef je de voorkeur aan die twee nummers?

Omdat 'The unblessed' erg old school death metal is en 'Heavenless' heeft die trage brutale groove die ooit kenmerkend was voor Grave. En Grave is namelijk mijn favoriete death metal bands samen met Vader.

Er zullen veel metalfans zijn die zullen zeggen: 'Ooooooow, weer een nieuw project van Dan Swanö'. Maar ik heb het gevoel dat jij dé man bent achter deze band. Wie heeft het meeste materiaal voor deze cd geschreven?

Ribspreader - Bolted To The Cross Daarover heb je gelijk, het is hoofdzakelijk mijn band: ik schreef alle teksten en nam ook de meeste muziek voor mijn rekening. Maar ik vind het logische dat de platenmaatschappij de naam van Dan Swanö naar voren schuift zodat mensen gaan denken dat het zijn band of project is. Het kan me ook niet zoveel schelen, zolang de mensen de muziek maar beluisteren en goed vinden. Als mensen direct van Ribspreader gaan houden omdat Dan Swanö in de band zit, of juist gaan haten door zijn aanwezigheid, dat zou ik jammer vinden. Dat soort mensen moet gewoon geen oordeel vellen voor ze het gehoord hebben.

Ik spreek steeds over 'band'. Maar is Ribspreader überhaupt wel een band? Kunnen we nog 'releaeses' verwachten in de toekomst?

Nu is het eigenlijk meer een band, alhoewel we vorig jaar als project zijn begonnen. Natuurlijk, als we gaan optreden, zullen we Dan moeten missen omdat hij te veel werk heeft. Dus zullen we een sessiedrummer moeten gebruiken. En uiteraard komen er nog Ribspreader albums! We hebben het zo ingepland dat we na de zomer ons tweede album en ook ander materiaal gaan opnemen. Dus je kan nog meer death metal op het einde van dit jaar, of begin volgend jaar verwachten vanuit ons kamp!

Wie speelde de meeste gitaarstukken in: jij, Andreas of Dan?

Ikzelf, aangezien ik de meeste nummers heb geschreven. Andreas speelde de nummers in die hij schreef. Dan heeft geen muziek geschreven maar heeft de gitaarpartijen gearrangeerd en speelde de solo's in. Die solo's vind ik trouwens erg geslaagd. Zowel ik als Andreas, zijn niet echt goede sologitaristen, dus daarom speelde Dan die stukken in.

Wie speelde de meeste baslijnen: jij of Andreas?

Hierop moet ik hetzelfde antwoorden als op je vorige vraag: ik speelde bas op mijn nummers, hij op zijn nummers. Op die manier spaarden we tijd en we hebben ook geen aparte bassist in de band toen we het album opnamen. Nu hebben we een bassist, maar het kan zijn dat we het op het volgende album op dezelfde wijze aanpakken omdat de partijen dan zo worden ingespeeld zoals we het zelf voor ogen hebben.

Even iets anders, Rogga. Vorig jaar heb jij mijn tweede favoriete death metal cd genaamd 'Murder death kill' van het jaar gemaakt met jouw band Paganizer. Mijn favoriete death metal plaat van 2003 was trouwens 'Heretic' van Morbid Angel. Wat kan ik, als groot Paganizer fan, verwachten van jullie komende album?

Op de eerste plaats bedankt! 'Really fucking cool to be the second best right after Morbid Angel for last years releases!'. Paganizer heeft net een nieuwe plaat opgenomen genaamd 'No Divine Rapture'. We namen de cd op in de Soundlab Studios onder begeleiding van Mieszko Talarzcyk van Nasum. Het album komt uit op 1 juni op het Xtreem Music label. En iedereen die hield van 'Murder death kill' zal genieten van het nieuwe materiaal omdat het in de zelfde lijn ligt. Alhoewel de nieuwe nummers een brutalere productie hebben meegekregen en het feit dat onze nummers verbeterd zijn. We hebben het beste uit ons zelf gehaald en ik ben er eigenlijk zeker van dat mensen die houden van brute death metal het zullen appreciëren.

En komt er een Paganizer tour?

Ik weet het echt niet. De laatste jaren hadden we line-up problemen en nu zijn we gewoon een trio. We hebben geen leadgitarist en we willen niet gaan optreden als een trio. We moesten onder andere een optreden afzeggen op het Finse Tuska Festival door dat soort problemen en dat voelt klote. Wanneer we een oplossing hebben gevonden kan je het lezen op onze website. (http://www.paganizer.com) .

Ribspreader

Leeft de band Carve nog?

Ja en neen, haha. Carve is mijn soloproject, wanneer ik het gevoel krijg dat ik iets wil opnemen doe ik het onder de naam Carve. Het tweede Carve album 'Revel in Human filth' is een paar maanden geleden uitgebracht bij Black Hole Productions, 'so anyone into brutal death metal should check that one out'. Vanaf nu zal het stil worden rond Carve maar plots kan er ook weer iets uitkomen.

We zullen je rijtje band maar afwerken. Hoe staat het met Edge of Sanity?

Die band is erg dood, denk ik. Dan vertelde me dat die band volledig dood is, maar ja, je weet nooit wat er gebeurd over een paar jaar.

Tot slot, wat denk jij over:

Dismember - Where ironcrosses grow?
Een erg goed album, ondanks dat ze een andere studio bezochten, behouden ze hun sound.

Unleashed?
Ik vind het oude materiaal geweldig, het nieuwere materiaal is ook goed, maar het laatste album vind ik niets,voor mij is dat geen Unleashed.

Bloodbath?
Deze band vind ik ook erg goed, maar ik snap niet dat er mensen zijn die Ribspreader vergelijken met Bloodbath. Bloodbath is meer gestoord en technisch.

In Flames?
Mijn kleine broertjes vinden die band geweldig. Ik heb ze nooit graag beluisterd. Maar als je houdt van melodie dan heb je aan In Flames een erg goede band.

En tenslotte, de comeback van je favoriete band Grave?

Een echt waar, fantastische comeback cd was dat. Alleen snap ik niet dat ze geen up-tempo nummers hebben gemaakt. Dat vond ik een beetje tegenvallen.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.