Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-06-2021

Interview: Cephalic Carnage
Met Leonard Leal
Door Tatzel
Geplaatst in augustus 2010

Met de nieuwe plaat Misled By Certainty op het punt van uitkomen en twee geplande optredens in Nederland in september is Cephalic Carnage weer terug. We spraken met zanger Leonard "Lenzig Van Strokingoff" Leal.

Cephalic Carnage

Allereerst gefeliciteerd met Misled By Certainty. Ik was erg onder de indruk van dit krachtige album, dat een volwassener geluid lijkt te hebben vergeleken met jullie voorgaande albums en nog meer afwijkt van de standaard rechttoe rechtaan grindcore dan op Xenosapien het geval was. Een bewuste keuze?

Bedankt voor de complimenten en jullie support wat betreft Cephalic Carnage. We grinden nog steeds, alleen hoeven we niet zo nodig meer een heel album lang te grinden. We hebben ons best gedaan om het beste Cephalic Carnage album ooit te schrijven. We hadden de behoorlijk korte tijd van vier maanden hiervoor en bovendien moesten we halverwege opnieuw beginnen. Uiteindelijk hebben we het gevoel dat het vooral een muzikaal album is geworden. Als het af en toe wat vaag lijkt, dan is dat omdat we veel met visuele effecten gaan werken live, wat de muziek zal versterken.

Waarom heet de plaat Misled By Certainty?

Omdat niets in het leven zeker is, zelfs de dood is niet zeker: onvermijdelijk, dat wel, maar niet zeker!

Hoe schrijven jullie de songs en wie doet wat in dat proces?

Tijdens het touren praten we altijd over een heleboel ideeën die we onderweg krijgen. Zodra we weer thuis zijn gaan we daarmee aan de slag en passen hier en daar een riff of zangpartij aan. Soms schrijft iemand een compleet nummer en laat het dan aan de rest horen, zodat we daarop kunnen voortborduren. Maar het komt ook voor dat ik aangeef waar ik graag over wil zingen en dan werken we van daaruit verder.

Gitarist Zac Joe verliet de band dit jaar na achttien jaar spelen met Cephalic Carnage. Wat was de reden hiervoor en hoe beïnvloedde dit de band?

Cephalic Carnage - Misled By Certainty We waren in eerste instantie behoorlijk aangeslagen, maar wat betreft Zac respecteren we zijn privacy. Hij is om persoonlijke redenen vertrokken en wij zijn gaan zoeken naar een andere gitarist. Dat is eigenlijk alles wat ik erover kan en wil vertellen. We hebben nu een nieuwe gitarist gevonden in Brian Hopp, en hij rockt ook als geen ander.

Was hij wel betrokken bij het creatieve proces van het schrijven en opnemen van Misled By Certainty?

Jawel, maar alleen als criticus.

Repangaea. Ik was erg onder de indruk van dit nummer en vindt het als ‘Pink Floyd on crack’ klinken. Hoe is dit nummer tot stand gekomen en wat bezielde jullie om zo’n nummer te schrijven, omdat het compleet anders klinkt dan de rest van jullie muziek?

Steve, Nick, Brian en John schreven met z’n allen het leeuwendeel van dit nummer en Nick schreef negenennegentig procent van de tekst. Het is één van de meest uitdagende nummers van dit album maar ook van de nummers die we ooit schreven sinds G.Lobal O.Verhaul D.Evice (Xenosapien, 2007). Het is een behoorlijk doomy nummer dat ik bijna onze tweede Halls Of Amenti (2002) zou willen noemen. Het nummer gaat over moeder aarde die zichzelf opnieuw configureert, waarbij ze terug gaat naar haar originele supercontinent Pangaea. De song duurt twaalf minuten, maar dat gevoel krijg je helemaal niet bij het beluisteren en dat is natuurlijk episch.

Gaan jullie Repangaea ook live spelen?

Zeker weten dat we dit nummer ook op het podium ten gehore gaan brengen. Het zal ongetwijfeld een feestje worden.

Zingen er veel gastzangers mee op deze plaat? Er lijkt een grotere variatie aan zangstijlen en stemmen te zijn op Misled By Certainty vergeleken met Xenosapien?

Ross Dolan van Immolation zingt mee op Abraxas Of Filth, Travis Ryan van Cattle Decapitation deed een scream in When I Arrive en hij zingt ook het 'Cthulu-stukje' in. Jay van Nashville Pussy deed een scream op P.G.A.D.

Cephalic Carnage

Jullie zijn de hele zomer al bezig met The Summer Slaughter tour. Hebben jullie al wat van het nieuwe materiaal live gespeeld en hoe waren de reacties daarop?

Fucking amazing

Wat kunnen we nog verwachten van Cephalic Carnage in de toekomst?

Voornamelijk touren. En natuurlijk brengen we een hoop lol en gelach naar Europa.

Verder nog iets te melden?

Ich stop mien words in jou ears!!! Holland, you crush!

[ Terug naar de Interviews ]