Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Interview: 3 Inches Of Blood
Met Cam Pipes
Door Jeroen
Geplaatst in juni 2005

Terwijl er een waterig zonnetje in de lucht verschijnt en de tonen van Laaz Rockit ieder vervult met vreugde, heb ik de eer om eens aan tafel te gaan zitten met Cam Pipes. Deze man is ook wel bekend als één van de zangers van 3 Inches of Blood. Cam ziet er uit als een woeste viking, maar eenmaal aan de praat blijkt hij de vriendelijkheid zelve. Met een opmerkelijk enthousiasme vertelt hij me alles wat ik maar wil weten over 3 Inches of Blood en aanverwante onderwerpen. Het is wat behelpen in een tent van de security, maar toch heb ik al mijn vragen kunnen voorleggen aan de brede brulboei. Hieronder is het resultaat te lezen van een interview tijdens Dynamo Open Air met een sympathieke kerel die een hart heeft voor old school metal.

3 Inches Of Blood

Hoe gaat het ermee?

Uitstekend, we hebben het drukker dan ooit, maar de voldoening die we uit optreden en opnemen halen is echt ongekend. Wie had het kunnen denken dat we ooit op Dynamo Open Air zouden staan. Dit is natuurlijk een gigantische motivatie en als we zien hoe het publiek reageert op onze stijl, dan zien we dat deze muziek nodig is. Het is genieten geblazen, werkelijk waar.

Ik vond het vandaag een vermakelijk concert dat jullie wisten neer te zetten. Hoe denk je zelf over het concert dat jullie vandaag gaven op Dynamo?

Bedankt voor het compliment. Eerlijk gezegd, we hebben wel eens betere optredens gehad. Dat was overigens niet te wijten aan de omstandigheden van vandaag, zoals het slechte weer, maar gezien wat negatieve feedback en toch de zenuwen kwamen we vandaag niet helemaal perfect uit de verf. Echter moet ik daar wel bij vertellen dat een optreden op zo’n bekend festival een enorme kick geeft. Zoals ik al eerder aangaf, wie had ooit gedacht dat 3 Inches of Blood op zo’n festival als dit zou staan. Ik denk overigens wel dat we gezien de reacties die ik heb gehoord, een prima indruk hebben achtergelaten en dat was ook het voornaamste doel. Plezier in spelen staat bij ons voorop immers.

Als ik de metalbladen en de algemene berichtgeving bekijk dan zouden we moeten geloven dat 3 Inches of Blood een nieuwe pilaar binnen de heavy metal scene zou zijn. Tekstueel handelt het vaak over de lang vergeten typische metal onderwerpen, maar muzikaal zijn jullie niet vies van die vette moderne ondertoon. De band is misschien nog niet heel erg bekend in deze contreien, dus wellicht zou je wat kunnen vertellen over de historie van de band.

Natuurlijk. 3 Inches of Blood werd opgericht in 2000 en ikzelf kwam er enige tijd later ook bij. Als voornaamste invloeden kwamen bands als Iron Maiden, Judas Priest en ook Black Sabbath naar voren en op die lekker ouderwetse heavy metal concentreerden we ons dan ook. Echter was het niet in onze planning om als een kloon over te komen. We moesten wat toevoegen aan onze sound en door de aanwezigheid van een zanger met agressieve strot (Jamie Hooper) kregen we dat moderne tintje. Dat agressieve ietwat thrashy effect in combinatie met mijn hoge melodieuze vocalen en grunts onderscheidde ons van de meer rechttoe rechtaan bands. Ikzelf kwam overigens in de band nadat ik als gastvocalist had meegewerkt aan de debuut-EP uit 2001. Na dit meer agressief getinte werkstuk schoven we steeds meer op richting melodische heavy metal. Onze debuut full length kwam uit op een vrij klein label en enige tijd later sloten we een deal met Roadrunner Records. Dit was natuurlijk fantastisch om door zo’n bekend label te worden getekend. Het leverde ons meer optredens en meer promotie op en uiteindelijk is onze pas geleden verschenen cd "Advance and Vanquish" opgenomen. En nu staan we hier op Dynamo en straks als onderdeel van de Roadrage Tour dus met Trivium en Still Remains.

Wat denk je eigenlijk van de Dynamo line-up van vandaag?

Voor een liefhebber van old school metal zoals ik is het natuurlijk een ware droom om deel uit te maken van een line-up zoals deze. Ik had zelf nooit kunnen bedenken dat ik nog eens op een zelfde festival zou staan met een band als Anthrax. We genieten dan ook volop en straks zullen we ons dan ook zeker mengen in het feestgedruis om de bands te kunnen aanschouwen. Metal staat bij ons dan ook gedeeltelijk voor er een groot feest van te maken, haha. De algemene mening over het festival, ach, jammer van het weer, maar qua bands vind ik het allemaal geweldig.

Ik ben blij dat te horen, een positieve instelling is in ieder geval nooit weg. Hoe gaat het met de Roadrage tour samen met Trivium en Still Remains?

Ik vind het een prachtige ervaring. Voorheen hadden we nooit de mogelijkheid om over te komen naar Europa voor optredens, maar dit is een perfecte kans. Je raakt uitgekeken op het touren door Amerika en dan wil je ook wel eens elders optreden om daar je muziek aan de man te brengen. Optreden vind ik dan ook het mooiste wat er is aan het werken in een band en daarover zijn de meningen hetzelfde in de band. Tevens kunnen we het erg goed vinden met de twee andere bands en dat is natuurlijk ook positief. We zien er ook weer naar uit om straks weer in Nederland op te treden.

Ik heb geruchten gehoord dat jullie band een parodie zou zijn op de huidige metal scene. Dat in verband met de , laten we eerlijk zijn, nogal cliché teksten en typische metal statements. Ik heb overigens wel een tegenbericht van 3 Inches of Blood gelezen waarin stond dat het allemaal onzin was, wat er werd verspreid. Wellicht kun je hier nog wat meer op in gaan?

Eigenlijk heb ik weinig toe te voegen aan onze berichten, maar wat ik er wel nadrukkelijk wil bij zeggen is gewoon dat dit soort dingen gewoon vaak genoeg gebeuren, vooral ook in de black metal scene. Ik bedoel daarmee te zeggen, je hebt altijd zeikerds erbij die denken dat alles een grap is, maar daarnaast heb je ook de fans. Als ik dat tegen elkaar opweeg, dan boeien me die geruchten eigenlijk niet zo. Wij gaan er gewoon volledig voor en wie dat niet kan hebben of wie ons zwart wil maken, die gaat maar naar andere muziek luisteren. Wij doen wat mij leuk vinden en als iemand dat niet kan hebben, pech gehad.

Ware woorden, maar toch als ik er nog even op door kan gaan dan komen toch die teksten weer naar boven. Teksten die over metal gaan en epische veldslagen. Thema’s zoals dit zag je vaak in de jaren 80, terwijl dit de laatste jaren in sommige stromingen een beetje een taboe lijkt te zijn. Kun je de keuze voor dit soort teksten onderbouwen en spelen de teksten een belangrijke rol bij het geheel?

Laat ik voorop stellen dat muziek bij ons gewoon voorop staat. Pakkende melodieën, snerende gitaarriffs, agressieve passages en afwisselende zang zijn de meest belangrijke ingrediënten. De teksten passen gewoon goed bij onze stijl. Er is daarnaast gewoon een tekort aan deze muziek en een eenvoudige pakkende tekst helpt juist mee hier. Heavy Metal is de ideale muziek om lekker op te beuken en dan hebben de meeste metalfans toch schijt aan een zeer complexe tekst. Het is geen gemakzucht, maar bij onze muziek past dit gewoon het best.

Nu dat opgehelderd is wil ik eens gaan kijken naar jullie land van herkomst; Canada. Hoe is het daar eigenlijk gesteld met de metal scene?

Elke stad heeft wel een eigen metal scene en hardcore scene, maar een algemene scene is er niet echt. Natuurlijk bestaan er onderlinge contacten, maar hechtheid kunnen we dat niet noemen. Canada is gewoon een heel groot land en de mensen wonen ontzettend ver weg van elkaar. Veel Canadese bands lijken op de Amerikaanse, je vindt er ook veel moderne metal en daar heb ik persoonlijk de schurft aan. Dat structuurloze geschreeuw en gebeuk heeft weinig te maken met de muziek waarmee we ooit opgroeiden. Maiden, Priest, dat is ons muzikale erfgoed en wij proberen dat ook te verkondigen op onze eigen manier. Overigens komen er vooral in de death metal scene behoorlijk interessante bands op in Canada.

Heeft 3 Inches of Blood nog een speciale bedoeling. Is er nog een hoger doel dat jullie willen bereiken met het maken van metal?

Een hoger doel. Een miljoen platen verkopen en dan een villa kopen, haha, nee. Rijk zullen we er nooit echt van worden en dat is onze intentie ook helemaal niet. We willen gewoon platen opnemen met de muziek waarvan we houden. Daarnaast willen we lekker optreden overal op de wereld. Slechts in het kleinste kippenhok zou ik mij nog voor de volle 100 % geven op het podium. Ons doel is gewoon plezier maken, veel optreden en onze muziek doormiddel van albums laten horen aan de liefhebber. Een hoger doel dan dat, kan ik me niet voorstellen.

Een cliché vraag dan om het interview mee af te sluiten. De toekomstplannen, wat gaan jullie doen om de wereld aan jullie voeten te krijgen?

Allereerst de Road Rage tour afmaken. We gaan dan ook nog wat optredens doen in eigen land en in Amerika en uiteindelijk zullen we dan wel weer bezig gaan met een nieuw album. Verder dan dat denken we eigenlijk ook nog niet. Lekker spelen, dat is het voornaamste. We zullen Nederland ook nog een keer aandoen, dus wellicht, see you there!

Is er nog iets dat je wil zeggen tegen onze lezers?

Kom ons eens uitchecken bij een concert of kijk eens op onze website. Jullie kunnen ons alles vragen en mailen, want we mailen ook altijd terug. Voor de liefhebbers, ontzettend bedankt voor de steun die we tot nu toe ontvangen en wellicht dus tot ziens bij één van onze shows.

[ Terug naar de Interviews ]