Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 3 februari:
 • Deathstars
 • Halestorm
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
Kalender
Vandaag jarig:
 • Arve Heimdal (Crest Of Darkness) - 51
 • Dan Spitz (Anthrax) - 59
 • Donald Tardy (Obituary) - 52
 • Ilya "Alan" Piyaev (Psilocybe Larvae) - 50
 • Matt Devries (Chimaira) - 45

Vandaag overleden:
 • Geoff Nicholls (Black Sabbath) - 2017
Interview

Steel Attack
Met John Allan
Door Kristof
Geplaatst in november 2004

Ja, er zijn nog groepen die plots het licht zien! Steel Attack zag op haar vierde album eindelijk in dat Helloween naspelen begint te vervelen na zes jaar. De bandleden overtroffen zichzelf en het resultaat is het prachtige 'Enslaved' dat een meer volwassen, harder en interessanter geluid laat horen. Metalfan.nl was razend benieuwd hoe, wanneer en waarom deze verrassende verandering had plaatsgevonden. Gitarist John Allan, net terug van een Europese tour, vertelt alles over deze nieuwe start.

Steel Attack

Hallo. Hoe was de tour met thrash legende Exciter?

Hej. Ja, we zijn net terug en het was geweldig, we missen de bandleden van Exciter, Black Abyss en heel de crew, alles ging perfect eigenlijk en we moeten dit nog maar eens herhalen!

Het nieuwe album is erg verrassend. Het oude Steel Attack werk was meer standaard 'cheesy' powermetal, ook niet slecht, maar het nieuwe materiaal blaast het oude werk omver.

Dank u wel voor deze opmerking!

Laten we eens wat praten over deze ommezwaai. Ten eerste hebben jullie een nieuwe zanger genaamd Ronny Hemlin. Waar is de oude zanger heen en wat zijn naar jouw mening de verschillen tussen beide stemmen?

De oude zanger moest gaan, hij stond niet volledig achter de muziek en zijn inzet was te laks.Het grote verschil tussen beide zangers is dat Ronny meer een echte metal zanger is, terwijl Dick meer een blues-achtige stem heeft die hij probeerde aan te passen aan metal, luister maar naar het nieuwe album en naar ons oud werk, en oordeel dan zelf.

Ten tweede, de muziek is veranderd. De 'cheesiness' is zoek en de klank is sterker, agressiever en het geheel komt serieuze over. Was dit een bewust plan toen je de nieuwe nummers schreef?

We hadden niets gepland, alles is op een natuurlijke wijze zo ontstaan.

Ik hoor ook geen trage ballade-achtige nummers meer?

Ja, we doen niet echt aan ballades. Misschien dat we er nog eentje schrijven in de toekomst, maar eerlijk gezegd, we hebben niets in gedachte waar we überhaupt een ballade over zouden kunnen schrijven.

Ten derde, het artwork is ook speciaal, zeker als je het vergelijkt met de oude 'true metal' hoesjes. Wie zijn idee was dat?

Dat prachtige idee was het idee van Pierre Hillberg die al het artwork heeft ontworpen, we gaven hem de teksten van het nieuwe materiaal en dan heeft hij het artwork gemaakt.

Het oude Steel Attack logo ligt in de vuilnisbak?

Pierre was ook verantwoordelijk voor het logo, we wilden een nieuwe start maken en een nieuw logo is daar onderdeel van.

Nog wat meer bewieroking: de productie is ook uitstekend. Ging alles een beetje vlot in de studio?

Dank je, de productie ging vlot en hadden echt heel veel plezier om alles op te nemen.

Tekstueel vertelden jullie vroeger alleen maar onzin. Maar dit keer zijn de teksten gewoon weg goed!

De teksten gaan over religie, en dat is inderdaad eens wat anders dan een tekst als 'Heavy Metal God'.

Waarom 'religie' als thema? Geen moeilijk onderwerp?

Religie is heel gevaarlijk als je tot slaaf gemaakt wordt. Dat is de kern van de thematiek.Overal gebeuren erge dingen, van oorlog tot moord, van terrorisme tot andere klote dingen….en ik heb steeds het gevoel dat religie de bron van al het kwaad is. En dan dingen zoals 'I'm killing in the name of the Lord and that makes it allright', welke God wilt er nu dat mensen andere mensen vermoorden? En waarom zeggen sommige religies dingen als 'Believe or you shall forever burn', enzoverder, enzoverder! Zo bekijken wij dit onderwerp, het is niet zo'n moeilijk onderwerp, en het is interessant om een andere mening te geven dan sommige die 'enslaved' zijn.

Ja, ander onderwerp. Ik hoor voor de eerste keer thrash metal!

Ja, daar heb je gelijk in, leden van deze band kwamen er mee af en als het werkt, dan werkt het. Jonas heeft in de studio nog wat geschreeuw opgenomen die een mooie toevoeging geven aan Ronny's stem. We gebruikten deze vocalen ook om sommige woorden meer kracht mee te geven en het geeft een gavere toets aan het geheel.

Dus deze nieuwe en frissere klank, is de toekomst voor Steel Attack?

Ja, uiteraard!

Mooi, leuk om te horen. Jullie zijn 'bezit' van Arise Records, welke andere bands van deze platenmaatschappij kan je ons aanraden?

Asperity, er zitten wel andere leuke bands op het label, maar van Asperity houden we allemaal. Zowel muzikaal als persoonlijk.

Zijn de reacties ook beter dan de besprekingen van vorige albums? Hoe reageren onze Duitse persmuskieten die soms louter lijken te kicken op Helloween-clonen?

De besprekingen zijn positiever dan vroeger, behalve dat er altijd mensen die het draken en tovenaars idee missen. In Rock Hard kregen we bijvoorbeeld 8/10, dus daar zijn we blij mee.

Veel geluk in de toekomst!

Dank je wel!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.