Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-01-2021

Dimmu Borgir, Amon Amarth en Engel
Op 24 september 2007 in 013, Tilburg
Een review door Edo
Na veel festivaloptredens deze zomer doet de populairste black metalband ter wereld momenteel een rondje langs de Europese zalen. Dat betekent geen gezeur meer over een te vroeg tijdstip, een felle zon, een dramatisch geluid of een black metal onwaardige ambience, maar een knallende show, waarbij licht en geluid dik in orde zijn en de rookmachines overuren maken.

Aanvankelijk stond Hatesphere geprogrammeerd om de avond te openen. Na het vertrek van zanger Jacob Bredahl besloten de Denen echter maar om de boel te cancellen. Daardoor is het niet Hatesphere maar Engel dat als eerste de geluidinstallatie op de proef mag stellen. Nu denkt u waarschijnlijk “Engel? Nog nooit van gehoord!” Dat is niet verwonderlijk, want volgende maand komt hun debuutalbum pas uit. Toch zijn de bandleden geen volstrekte vreemdelingen. Zo speelde gitarist Niclas Engelin korte tijd in In Flames en hanteerde Mikael Håkansson de bas in Evergrey.

Wat de Zweden tegenwoordig ten gehore brengen zou je kunnen omschrijven als een industriële variant op In Flames in combinatie met een flinke scheut emo. Aan het begin van het optreden valt vooral het strakke spel van de gitaristen op, maar wordt helaas ook direct het zwakke punt van Engel duidelijk. Klinkt zanger Mangan Klavborn met zijn ruige zang nog heel verdienstelijk, de heldere emo-zang is een ander verhaal. Het publiek weet daarbij ook niet echt wat het aanmoet met de muziek van Engel, dat waarschijnlijk toch te veel afwijkt van dat van de andere twee bands vanavond. Een paar leuke nummers daargelaten, laat Engel in een halfuur tijd geen onuitwisbare indruk achter.

De melodieuze death metal van Amon Amarth gaat er wat dat betreft een stuk beter in. Al vanaf opener Valhall Awaits Me zit de stemming er goed in. Die stemming wordt alleen maar beter door het enthousiasme van frontviking Johan Hegg. Zo kondigt hij Death In Fire aan door alleen 'death' te schreeuwen en de andere twee woorden aan het publiek over te laten. Het eerste 'in fire' is echter niet naar zijn zin waarop hij het de menigte nog een paar keer - steeds een stukje harder - laat herhalen, waarna het geweld alsnog losbarst.

Er wordt vanavond gekozen voor flink wat nieuw werk. Dat is helemaal niet erg, want het vorig jaar uitgebrachte With Oden On Our Side is het beste wat de band de laatste paar jaar heeft geproduceerd. Naast onder andere Runes To My Memory en Cry Of The Black Birds wordt de volle 013 getrakteerd op oudere songs als Fate Of Norns en Victorious March. Aan het geluid en het enthousiasme van Amon Amarth mankeert niks, wat er voor zorgt dat dit optreden toch allerminst vervelend is.

De Noorse headliners van vanavond lijken groots uit te pakken door met een groot projectiescherm en een aantal fakkels het podium aan te kleden. Al snel blijkt echter dat deze visuele aspecten slechts kitsch zijn. De fakkels zijn papieren prularia en de goedkope computeranimaties die worden geprojecteerd zijn ronduit lachwekkend en voegen niks toe aan de sfeer die men probeert te creëren.

Dimmu Borgir moet het vanavond dus hebben van hun spel. Geopend wordt er met de ‘hit’ Progenies Of The Great Apocalypse, gevolgd door het eveneens van Death Cult Armageddon afkomstige Vredesbyrd. Krijser Shagrath is nooit de meest vermakelijke frontman geweest, maar lijkt vanavond (voor zijn doen) goedgemutst en spreekt het publiek toch enkele malen toe. Ook zijn vocale prestaties laten weinig te wensen over en hij staat – in tegenstelling tot bij menig festivaloptreden – nu een keer wel prominent in de mix, terwijl ook de back-up zang van bassist Vortex goed over komt.

Drummer Hellhammer, die te horen is op de twee laatst opgenomen albums (Stormblåst MMV en In Sorte Diaboli), moet tijdens deze Invaluable Darkness Tour verstek laten gaan. Hij kampt met problemen aan zijn nek en rechterarm en wordt vanavond op solide wijze vervangen door Tony Laureano.

Heel veel nummers van het laatste album In Sorte Diaboli worden er opmerkelijk genoeg niet gespeeld. The Serpentine Offering en The Chosen Legacy volgen elkaar nog op, maar verder leunen de Noren vanavond vooral op het oudere werk, waardoor er genoten kan worden van onder andere Puritania, Sympozium en A Succubus In Rapture.

Na ongeveer 80 minuten komt er een einde aan het degelijke optreden van de populaire black metallers. Het ontbreken van de sublieme nummers Spellbound (By The Devil) en Lepers Among Us zijn de grootste minpunten. Reden tot klagen is er echter niet, want door een goed optreden en dito sfeer keert de mensenmassa voldaan naar huis en wacht men met smacht op de volgende keer dat Dimmu Borgir in het land is.

Setlist Dimmu Borgir:
1. Progenies Of The Great Apocalypse
2. Vredesbyrd
3. Puritania
4. Sympozium
5. The Serpentine Offering
6. The Chosen Legacy
7. A Succubus In Rapture
8. Sorgens Kammer Del II
9. The Sinister Awakening
10. Grotesquery Conceiled
11. The Insight And The Catharsis
12. Mourning palace
13. The Fallen Arises (Outro)

Setlist Amon Amarth:
1. Valhall Awaits Me
2. Runes To My Memory
3. Death In Fire
4. Cry Of The Black Birds
5. Asator
6. Fate Of Norns
7. Victorious March
8. Pursuit Of Vikings

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van een Metalfan op 27-09-2007 om 12:13u


In brussel hebben ze ook nog the sacrilegious scorn gespeeld

Reactie van Sander op 27-09-2007 om 15:36u


En toch mis ik in dit verhaal iets over de ongelooflijk slechte prestaties van meneer Laureano. Puritania, een nummer waar ik me op verheugd had klonk door zijn benenwerk als een gebruikte vaatdoek. Amon Amarth had achteraf van mij headliner mogen zijn in plaats van Dimmu Borgir en dat terwijl ze (Dimmu) me op Wacken dit jaar prettig kippenvel bezorgden met hun optreden.

Reactie van Viridian op 27-09-2007 om 19:30u


Goede review, verteld goed wat er heeft plaats gevonden. Ben het wel met de vorige spreker eens, helaas zat de drummer er aardig wat keren naast.

Reactie van Seditious op 29-09-2007 om 17:50u


Blessings upon the throne of tyranny ontbreekt in de setlist. Prima concertje trouwens.

Reactie van Johnny op 30-09-2007 om 14:25u


Was een gaaf concert, alleen snap ik niet wie er met meneer Laureano bedoeld word... Er is er maar een bij geweest die benenwerk had, dat was Hellhammer, a.k.a. Jan Axel Blomberg...

Reactie van Michiel op 30-09-2007 om 21:30u


Ik was zeer tevreden over alle nummers. Jammer van Hellhammer, en nog iets: de setlist klopt totaal niet. Ontbrekende nummers: - The Sacrilegious Scorn - Fear and Wonder - Blessings Upon the Throne of Tyranny En persoonlijk miste ik Kings of the Carnival Creation het meest, of natuurlijk Arcane Lifeforce Mysteria... *zucht* Maar ze waren goed, Galder heeft nog lekker over ons heen getuft ;D

Reactie van Rein op 30-09-2007 om 21:48u


Wij waren in de melkweg Amsterdam en waar Laureano bij Nile toch een aaardig potje breekt is het dubbelbass werk wat ie hier liet horen echt slecht. Ik kan het niet anders zeggen. Melkweg was ook stampensvol (volgens de meesten iets te vol). Zonde van het geld. Rein

Reactie van Paul op 10-10-2007 om 14:50u


Ik vond dit het slechtste optreden van Dimmu in tijden. Geluid stond te hard, drum partijen waren niet altijd even strak en de band kwam routineus en op z'n retour over. Ik vrees dat Dimmu wat mij betreft einde oefening is om live te zien. Amon Amarth heb ik me goed mee vermaakt, maar Engel klonk alsof de drum uit een computer kwam. Veel te steriel. Jammer.

Reactie van Luuk op 10-10-2007 om 15:57u


Ik vond dimmu niet echt slecht maar had er wel meer van verwacht.... af en toe was er gewoon helemaal niets meer te horen van vortex z'n zang en solo's werden slecht gespeeld, dit ben ik allemaal niet gewend van de video's die ik gezien heb en de verhalen die ik heb gehoord, ze hadden er volgens mij ook echt geen zin in. Amon Amarth gaf een prima optreden zoals gewoonlijk, de beste show deze avond. Engel was voor mij volledig onbekend... Ze zagen er niet uit maar ik vond het toch niet verkeerd klinken, een prima opener om even in te komen.

Reactie van Deathrider op 09-11-2007 om 22:17u


De complete setlist: Intro Progenies of the Great Apocalypse Vredesbyrd Puritania Sympozium The Serpentine Offering The Chosen Legacy The Sinister Awakening A Succubus in Rapture Fear and Wonder Blessings Upon the Throne of Tyranny Sorgens kammer - Del II The Insight and The Catharsis The Sacrilegious Scorn Grotesquery Conceiled The Mourning Palace The Fallen Arises (Outro)