Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  4 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Molasses, Verwoed en Doodswens
 • Rivers Of Nihil, Allegaeon, Black Crown Initiate, Harbinger en Fallujah
 • 5 december:
 • Badflower
 • 6 december:
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • 7 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Ter Ziele, Radeloos/Ziedend en Pothamus
 • 8 december:
 • Eindhoven Metal Meeting Warm-up Evening
 • Nile, Krisiun, In Element en Wrath Of The Nebula
 • 9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
Geen concerten bekend voor 04-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Frank Boeijen (The Gathering) - 49
 • Jan S. Eckert (Masterplan) - 57
 • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 46
 • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 51
 • Mina Caputo (Life Of Agony) - 49
 • Morten Veland (Sirenia) - 45
 • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 51
 • Piero Paravidino (Mesmerize) - 50
 • Robert Balci (Stormwitch) - 52

Vandaag overleden:
 • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Concertreview

Visions Of Atlantis, Xandria en Ye Banished Privateers
Op 29 september 2022 in Metropool, Enschede
Een review door Jeffrey
Foto's door Renée Brunnekreef
Eindelijk mogen Visions Of Atlantis, Xandria en Ye Banished Privateers weer touren. Onder de noemer Symphonic Metal Nights reist het drietal langs maar liefst 32 podia. Oorspronkelijk was de tour twee jaar geleden gepland. Destijds zonder Xandria en met Ad Infinitum. Eerstgenoemde is terug van weggeweest en laatstgenoemde zien we later dit jaar op tour met Amaranthe, Butcher Babies en Beyond The Black. Maar eerst piratenmuziek in Metropool te Enschede.

Piratenmuziek? De rondreis heet toch Symphonic Metal Nights? Klopt, maar het piratenthema verbindt de openingsact Ye Banished Privateers met headliner Visions Of Atlantis en symfonische metal krijgen we van zowel de hoofdact als Xandria. Maar eerst piratenmuziek. Het in traditionele kledij uitgedoste Ye Banished Privateers maakt er al vroeg in de avond een feest van. Opvallend is de grote belangstelling voor de Zweedse piraten. Velen zijn speciaal voor hen gekomen, sommigen zelfs verkleed als piraat. Ze weten precies wat ze bij welk nummer moeten doen, of het nou een vlag in de lucht houden is, een bepaald dansje uitvoeren, of door de knieën gaan.

Ye Banished Privateers @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Nietsvermoedende andere geïnteresseerden kijken hun ogen uit. De piratenfolkmuziek stemt vrolijk en de brug tussen publiek en band is al snel ingekort met de uitspraak “Enschede, jag älskar dig” (Zweeds voor "Ik hou van jou"), die tot grote hilariteit een paar keer wordt herhaald. De Ierse en Scandinavische klanken slaan aan, ook al is er op de technische uitvoering (vooral de zang) wel het een en ander aan te merken. Er is afwisseling doordat meerdere bandleden de solozang voor hun rekening nemen, het plaatje klopt (traditionele kledij en af en toe een stukje toneel) en meerdere fans zingen bijna alles mee. Ye Banished Privateers kwam, zag en overwon.

Ye Banished Privateers @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Geen Ad Infinitum, maar Xandria dus. Dat is heel interessant, want dan kunnen we direct zien en horen hoe Ambre Vourvahis het ervan afbrengt. De half Franse, half Griekse (maar in Duitsland woonachtige) zangeres staat al met 1-0 voor. De meeste fans hebben haar met open armen ontvangen op basis van de nieuwe singles, maar live is toch iets heel anders. Helaas is ze vandaag niet fit. Dat was ze eerder tijdens de tour ook niet. Daarna ging het beter, maar het tourleven is zwaar en blijkbaar was ze toch niet helemaal hersteld. Ze drinkt vandaag veel water tussen de nummers door, moet regelmatig hoesten en excuseert zich voor de niet optimale conditie.

Xandria @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Onder deze omstandigheden is het niet eerlijk om haar af te rekenen op haar performance. Eigenlijk is het gewoon knap dat ze er staat, terwijl een normaal mens op bed zou gaan liggen. Ambre maakt veel minder gebruik van haar operavocalen dan voorgangster Dianne van Giersbergen. Het beste komt ze voor de dag in de nieuwe nummers. Daarin wisselt ze af tussen gewone zang en, jawel, extreme vocalen. Een geslaagde noviteit bij de symfonische metalband. Behalve de drie nieuwe tracks (ook het tot nu toe onbekende Ghosts wordt gespeeld) komt elk album uit de discografie aan bod. Van de oudere songs maakt de negenentwintigjarige frontvrouw vooral een positieve indruk in Save My Life (een van haar favorieten) en The Undiscovered Land.

Xandria @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Van de andere bandleden maken vooral drummer Dimitrio Gatsios (Stahlmann) en leadgitarist Rob Klawonn (Ally The Fiddle) indruk, zowel qua actieve performance als qua technische uitvoering. Het is evenwel duidelijk dat het vreemdelingenlegioen (naast Heubaum bestaat het kwintet uit vier leden die eerder dit jaar pas aangetreden zijn) wat meer vlieguren samen moet maken. Nu is het vooral een degelijke show zonder veel franje (maar met rookkanonnen) en laat Xandria merken dat het vooral gaat om weer te kunnen spelen en de fans te ontmoeten. Velen maken daar na afloop van de show gebruik van.

Xandria @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Terug naar de piratenmuziek, naar het legioen van de zee. Ook de samenstelling van Visions Of Atlantis is in de loop der jaren flink aan verandering onderhevig geweest. VOA heeft schoon schip gemaakt. Sinds 2018 is er stabiliteit nadat Michele ‘Meek’ Guaitoli (Temperance) aangetrokken werd. De Italiaanse zanger deed met zijn charisma zijn voorganger Siegfried Samer (Dragony) snel vergeten. Wanderers uit 2018 en Pirates (2022) zijn platen waar de van oorsprong Oostenrijkse formatie beslist trots op mag zijn. Dat geldt ook voor het doorstartalbum The Deep & The Dark (2017). Net als op de twee meest recente albums was er op het podium al snel een klik tussen Meek en Clémentine Delauney (Exit Eden, ex-Serenity). De finetuning ontbrak nog, maar het vocale duo geldt als het beste wat de groep te bieden heeft.

Visions Of Atlantis @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Dat geldt overigens voor de hele line-up van dit moment. Er staat een geoliede machine en ondanks dat de pandemie het touren tijdelijk niet mogelijk maakte, hebben de fraai uitgedoste bandleden daarna voldoende meters kunnen maken om zeer professioneel voor de dag te komen. Het klinkt vandaag als een klok. De nieuwe nummers komen opvallend goed uit de verf. Van Pirates krijgen we er maar liefst acht. Niet alleen passend bij de piratenthematiek van de show en de avond, maar ook gewoon strak en vol overtuiging uitgevoerd. Het is Clémentine die een verbluffende indruk maakt. Prachtig en zuiver zingend, ondertussen contact makend met het publiek. Ook heeft ze veel oogcontact met Meek, die zich ook van zijn goede kant laat horen en zien. De interactie tussen de twee maakt het optreden nog sterker en sprekender.

Visions Of Atlantis @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Behalve professioneel is de show ook nog eens vermakelijk. De bandleden hebben er zichtbaar plezier in. Drummer Thomas Caser, de enige overgeblevene van de initiële line-up uit 2000, slaat al hard, maar ramt nog eens harder tijdens A Journey To Remember. Hij maakt daarmee indruk op Delauney, die de piratenhoed van Meek in het publiek gooit. Gelukkig kan hierom lachen en hoort het bij de show. De Française strooit met complimenten, onder andere aan het adres van de geluidsman, al noopt ze hem met een knipoog te stoppen met bier drinken: “The show is not over yet”. Tijdens Melancholy Angel duikt ze het publiek in om daar samen met de fans te springen en te zingen. Aan het einde van de show gaat de vlag uit (Legions Of The Sea). Visions Of Atlantis slaagt met vlag en wimpel als headliner en speelt vanavond misschien wel een van zijn beste shows in zijn carrière.

Visions Of Atlantis @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Setlist Visions Of Atlantis:
1. Master The Hurricane
2. New Dawn
3. A Life Of Our Own
4. Clocks
5. The Silent Mutiny
6. In My World
7. The Deep & The Dark
8. A Journey To Remember
9. Mercy
10. Heroes Of The Dawn
11. Freedom
12. Melancholy Angel

Toegift:
13. Pirates Will Return
14. Legions Of The Sea

Visions Of Atlantis @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Visions At Atlantis @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Setlist Xandria:
1. You Will Never Be Our God
2. Death To The Holy
3. Reborn
4. Nightfall
5. Now & Forever
6. Save My Life
7. The Undiscovered Land
8. Ghosts
9. Ravenheart
10. Valentine

Xandria @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Setlist Ye Banished Privateers:
1. Bottle Of Rum
2. Rowing With One Hand
3. Elephants' Dance
4. Annabel
5. Ship Is Sinking
6. Yellow Jack
7. Libertalia

Ye Banished Privateers @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Met dank aan Renée Brunnekreef voor de foto's.

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.