Kerry King in Muziekcentrum Enschede
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
Geen concerten bekend voor 23-05-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Brent Muscat (Faster Pussycat) - 57
  • Georgina Biddle (Skyclad) - 54
  • Henry Meeuws (Casual Silence) - 53
  • John McBain (Monster Magnet) - 59
  • John Miles (The Alan Parsons Project)† - 75
  • Ken Owen (Carcass) - 54
  • Lorentz Aspen (Theatre Of Tragedy) - 46
  • Ron Lipnicki (Overkill) - 54
  • Steve Clark (Def Leppard)† - 64
  • Tanja Maul (Dawn Of Destiny) - 46
Concertreview

Visions Of Atlantis, Xandria en Ye Banished Privateers
Op 29 september 2022 in Metropool, Enschede
Tekst door Jeffrey
Foto's door Renée Brunnekreef
Eindelijk mogen Visions Of Atlantis, Xandria en Ye Banished Privateers weer touren. Onder de noemer Symphonic Metal Nights reist het drietal langs maar liefst 32 podia. Oorspronkelijk was de tour twee jaar geleden gepland. Destijds zonder Xandria en met Ad Infinitum. Eerstgenoemde is terug van weggeweest en laatstgenoemde zien we later dit jaar op tour met Amaranthe, Butcher Babies en Beyond The Black. Maar eerst piratenmuziek in Metropool te Enschede.

Piratenmuziek? De rondreis heet toch Symphonic Metal Nights? Klopt, maar het piratenthema verbindt de openingsact Ye Banished Privateers met headliner Visions Of Atlantis en symfonische metal krijgen we van zowel de hoofdact als Xandria. Maar eerst piratenmuziek. Het in traditionele kledij uitgedoste Ye Banished Privateers maakt er al vroeg in de avond een feest van. Opvallend is de grote belangstelling voor de Zweedse piraten. Velen zijn speciaal voor hen gekomen, sommigen zelfs verkleed als piraat. Ze weten precies wat ze bij welk nummer moeten doen, of het nou een vlag in de lucht houden is, een bepaald dansje uitvoeren, of door de knieën gaan.

Ye Banished Privateers @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Nietsvermoedende andere geïnteresseerden kijken hun ogen uit. De piratenfolkmuziek stemt vrolijk en de brug tussen publiek en band is al snel ingekort met de uitspraak “Enschede, jag älskar dig” (Zweeds voor "Ik hou van jou"), die tot grote hilariteit een paar keer wordt herhaald. De Ierse en Scandinavische klanken slaan aan, ook al is er op de technische uitvoering (vooral de zang) wel het een en ander aan te merken. Er is afwisseling doordat meerdere bandleden de solozang voor hun rekening nemen, het plaatje klopt (traditionele kledij en af en toe een stukje toneel) en meerdere fans zingen bijna alles mee. Ye Banished Privateers kwam, zag en overwon.

Ye Banished Privateers @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Geen Ad Infinitum, maar Xandria dus. Dat is heel interessant, want dan kunnen we direct zien en horen hoe Ambre Vourvahis het ervan afbrengt. De half Franse, half Griekse (maar in Duitsland woonachtige) zangeres staat al met 1-0 voor. De meeste fans hebben haar met open armen ontvangen op basis van de nieuwe singles, maar live is toch iets heel anders. Helaas is ze vandaag niet fit. Dat was ze eerder tijdens de tour ook niet. Daarna ging het beter, maar het tourleven is zwaar en blijkbaar was ze toch niet helemaal hersteld. Ze drinkt vandaag veel water tussen de nummers door, moet regelmatig hoesten en excuseert zich voor de niet optimale conditie.

Xandria @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Onder deze omstandigheden is het niet eerlijk om haar af te rekenen op haar performance. Eigenlijk is het gewoon knap dat ze er staat, terwijl een normaal mens op bed zou gaan liggen. Ambre maakt veel minder gebruik van haar operavocalen dan voorgangster Dianne van Giersbergen. Het beste komt ze voor de dag in de nieuwe nummers. Daarin wisselt ze af tussen gewone zang en, jawel, extreme vocalen. Een geslaagde noviteit bij de symfonische metalband. Behalve de drie nieuwe tracks (ook het tot nu toe onbekende Ghosts wordt gespeeld) komt elk album uit de discografie aan bod. Van de oudere songs maakt de negenentwintigjarige frontvrouw vooral een positieve indruk in Save My Life (een van haar favorieten) en The Undiscovered Land.

Xandria @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Van de andere bandleden maken vooral drummer Dimitrio Gatsios (Stahlmann) en leadgitarist Rob Klawonn (Ally The Fiddle) indruk, zowel qua actieve performance als qua technische uitvoering. Het is evenwel duidelijk dat het vreemdelingenlegioen (naast Heubaum bestaat het kwintet uit vier leden die eerder dit jaar pas aangetreden zijn) wat meer vlieguren samen moet maken. Nu is het vooral een degelijke show zonder veel franje (maar met rookkanonnen) en laat Xandria merken dat het vooral gaat om weer te kunnen spelen en de fans te ontmoeten. Velen maken daar na afloop van de show gebruik van.

Xandria @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Terug naar de piratenmuziek, naar het legioen van de zee. Ook de samenstelling van Visions Of Atlantis is in de loop der jaren flink aan verandering onderhevig geweest. VOA heeft schoon schip gemaakt. Sinds 2018 is er stabiliteit nadat Michele ‘Meek’ Guaitoli (Temperance) aangetrokken werd. De Italiaanse zanger deed met zijn charisma zijn voorganger Siegfried Samer (Dragony) snel vergeten. Wanderers uit 2018 en Pirates (2022) zijn platen waar de van oorsprong Oostenrijkse formatie beslist trots op mag zijn. Dat geldt ook voor het doorstartalbum The Deep & The Dark (2017). Net als op de twee meest recente albums was er op het podium al snel een klik tussen Meek en Clémentine Delauney (Exit Eden, ex-Serenity). De finetuning ontbrak nog, maar het vocale duo geldt als het beste wat de groep te bieden heeft.

Visions Of Atlantis @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Dat geldt overigens voor de hele line-up van dit moment. Er staat een geoliede machine en ondanks dat de pandemie het touren tijdelijk niet mogelijk maakte, hebben de fraai uitgedoste bandleden daarna voldoende meters kunnen maken om zeer professioneel voor de dag te komen. Het klinkt vandaag als een klok. De nieuwe nummers komen opvallend goed uit de verf. Van Pirates krijgen we er maar liefst acht. Niet alleen passend bij de piratenthematiek van de show en de avond, maar ook gewoon strak en vol overtuiging uitgevoerd. Het is Clémentine die een verbluffende indruk maakt. Prachtig en zuiver zingend, ondertussen contact makend met het publiek. Ook heeft ze veel oogcontact met Meek, die zich ook van zijn goede kant laat horen en zien. De interactie tussen de twee maakt het optreden nog sterker en sprekender.

Visions Of Atlantis @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Behalve professioneel is de show ook nog eens vermakelijk. De bandleden hebben er zichtbaar plezier in. Drummer Thomas Caser, de enige overgeblevene van de initiële line-up uit 2000, slaat al hard, maar ramt nog eens harder tijdens A Journey To Remember. Hij maakt daarmee indruk op Delauney, die de piratenhoed van Meek in het publiek gooit. Gelukkig kan hierom lachen en hoort het bij de show. De Française strooit met complimenten, onder andere aan het adres van de geluidsman, al noopt ze hem met een knipoog te stoppen met bier drinken: “The show is not over yet”. Tijdens Melancholy Angel duikt ze het publiek in om daar samen met de fans te springen en te zingen. Aan het einde van de show gaat de vlag uit (Legions Of The Sea). Visions Of Atlantis slaagt met vlag en wimpel als headliner en speelt vanavond misschien wel een van zijn beste shows in zijn carrière.

Visions Of Atlantis @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Setlist Visions Of Atlantis:
1. Master The Hurricane
2. New Dawn
3. A Life Of Our Own
4. Clocks
5. The Silent Mutiny
6. In My World
7. The Deep & The Dark
8. A Journey To Remember
9. Mercy
10. Heroes Of The Dawn
11. Freedom
12. Melancholy Angel

Toegift:
13. Pirates Will Return
14. Legions Of The Sea

Visions Of Atlantis @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Visions At Atlantis @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Setlist Xandria:
1. You Will Never Be Our God
2. Death To The Holy
3. Reborn
4. Nightfall
5. Now & Forever
6. Save My Life
7. The Undiscovered Land
8. Ghosts
9. Ravenheart
10. Valentine

Xandria @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Setlist Ye Banished Privateers:
1. Bottle Of Rum
2. Rowing With One Hand
3. Elephants' Dance
4. Annabel
5. Ship Is Sinking
6. Yellow Jack
7. Libertalia

Ye Banished Privateers @ Metropool, Enschede, 29 september 2022

Met dank aan Renée Brunnekreef voor de foto's.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.