Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  4 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Molasses, Verwoed en Doodswens
 • Rivers Of Nihil, Allegaeon, Black Crown Initiate, Harbinger en Fallujah
 • 5 december:
 • Badflower
 • 6 december:
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • 7 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Ter Ziele, Radeloos/Ziedend en Pothamus
 • 8 december:
 • Eindhoven Metal Meeting Warm-up Evening
 • Nile, Krisiun, In Element en Wrath Of The Nebula
 • 9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
Geen concerten bekend voor 04-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Frank Boeijen (The Gathering) - 49
 • Jan S. Eckert (Masterplan) - 57
 • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 46
 • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 51
 • Mina Caputo (Life Of Agony) - 49
 • Morten Veland (Sirenia) - 45
 • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 51
 • Piero Paravidino (Mesmerize) - 50
 • Robert Balci (Stormwitch) - 52

Vandaag overleden:
 • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Concertreview

Machine Head, Amon Amarth en The Halo Effect
Op 2 oktober 2022 in AFAS Live, Amsterdam
Een review door Marcel
Foto's door Tonnie
Vanavond staat een interessante package in AFAS Live. De thrash- en groove-metalveteraan Machine Head heeft zijn krachten gebundeld met de melodieuze deathmetal-vikingen van Amon Amarth en onder de noemer Vikings & Lionhearts Tour doorkruisen de formaties Europa. Support komt van het eveneens interessante The Halo Effect.

Het zijn grotendeels de grondleggers van het Gotenburgse melodeath-geluid, die vanavond het podium betreden onder de naam The Halo Effect. De band bestaat uit gitaristen Niclas Engelin en Jesper Strömblad, drummer Daniel Svensson en bassist Peter Iwers (die allen In Flames als ex-werkgever mogen beschouwen) met daarnaast niemand minder dan Mikael Stanne (Dark Tranquillity) die de vocalen verzorgt. Het zijn dus niet de minste namen en dan hebben ze met Days Of The Lost onlangs ook nog een zeer prettig debuutalbum afgeleverd. De verwachtingen liggen hoog, alleen worden deze niet in zijn geheel waargemaakt.

The Halo Effect @ AfAs Live, Amsterdam, 2-10-2022. Foto door Tonnie Westerbeke.

Waar het muzikaal dik in orde is wat de mannen bieden, oogt het geheel wat pover en pitloos. De bezieling is bij veel bandleden niet echt terug te zien en het optreden voelt een beetje aan als een verplicht nummertje. Wel probeert Mikael Stanne er het beste van te maken. De sympathieke frontman neemt regelmatig het woord, loopt veelal rond met een grote glimlach en is goed bij stem. Met zijn enthousiasme krijgt hij het voor elkaar, dat tijdens het sterke Gateways het publiek meeklapt en tijdens het snelle Conditional mag hij rekenen op veel respons. Het is af en toe ook dikwijls genieten van prima nummers zoals het eerdere genoemde Gateways, Feel What I Believe en afsluiter Shadowminds. Vooral het gitaargeluid komt goed naar voren en er wordt soms fijn geduelleerd. Het is overigens niet Jesper Strömblad die naast Niclas Engelin gitaar speelt deze tour, maar Patrick Jensen (The Haunted) die zijn taken waarneemt. Uiteindelijk zorgt The Halo Effect voor een vermakelijke show, maar met wat meer beleving van de bandleden valt hier absoluut meer uit te halen.

The Halo Effect @ AfAs Live, Amsterdam, 2-10-2022. Foto door Tonnie Westerbeke.

Wie meer beleving wil, zit vanavond goed bij de mannen van Amon Amarth. De formatie heeft net zijn nieuwe plaat The Great Heathen Army uitgebracht en ondanks dat dit niet de geschiedenisboeken in zal gaan als het beste wat de Zweden ooit hebben uitgebracht, staan hier een aantal zeer vermakelijke oorwurmen op. Het optreden begint met een spektakel. Een lichtshow projecteert het logo op het gesloten doek en wanneer deze naar beneden valt en de eerste tonen van Guardians Of Asgard ingezet worden, kom je even ogen tekort. Twee gigantische, opblaasbare viking-standbeelden staan opgesteld aan de zijkanten van het podium en in het midden staat een groot gezicht met vikinghelm, waarbij in de ogen grote beeldschermen zijn verwerkt. Daarnaast is er vuur. Heel veel vuur. 

Amon Amarth @ AfAs Live, Amsterdam, 2-10-2022. Foto door Tonnie Westerbeke.

Het is een indrukwekkend begin en het zet ook meteen de toon van de show. Het geluid staat goed en de bandleden onder aanvoering van brulboei Johan Hegg klappen er met favoriet Guardians Of Asgard meteen goed in. Dat komt de sfeer in de zaal ten goede. Ook het opvolgende, snelle Raven's Flight imponeert en vooral de gitaarsolo komt goed uit de verf. De focus van het optreden blijft ook hierna veel liggen op muziek gecombineerd met theater en spektakel. Hierbij heeft Amon Amarth goed afgekeken bij Iron Maiden. Tijdens Deceiver Of The Gods komt een incarnatie van Loki het podium opgelopen, waarbij de vergelijking met Eddie snel is gemaakt en daarnaast verandert het decor meermaals. Een hoogtepunt van de show is wanneer tijdens The Way Of Vikings twee strijders het podium opkomen om met elkaar te duelleren.

Zo is er veel te zien en te horen. Nieuw materiaal (The Great Heathen Army, Find A Way Or Make One) wordt afgewisseld met bekende favorieten als The Pursuit Of Vikings, Put Your Back Into The Oar (waarbij de halve zaal op de grond gaat zitten om te roeien), First Kill, de viking-drinkhymne Raise Your Horns en de grootse afsluiter Twilight Of The Thunder God

Amon Amarth @ AfAs Live, Amsterdam, 2-10-2022. Foto door Tonnie Westerbeke.

Veel wat de band vanavond doet is uitstekend en het is vooral vocalist Johan Hegg die alle aandacht opeist. Naast hem staan de andere leden er bij tijd en wijlen toch wat flets bij. Ook is niet elke track die gespeeld wordt een voltreffer. Het nieuwe Find A Way Or Make One overtuigt het publiek niet helemaal en ook Shield Wall behoort niet tot het sterkste wat er voorbij komt. Los daarvan geeft Amon Amarth een fantastische en wervelende show die absoluut headlinerwaardig is en menig bezoeker nog lang zal bijblijven. De groei is er wat dat betreft nog lang niet uit.

Amon Amarth @ AfAs Live, Amsterdam, 2-10-2022. Foto door Tonnie Westerbeke.

Kan de Robb Flynn-soloband, die onder de noemer Machine Head speelt, dit spektakel dan nog overtreffen? Het is namelijk overduidelijk dat de kleine generaal iets goed te maken heeft, want er is nogal wat gebeurd de laatste jaren. Vorige plaat Catharsis (2018) kreeg forse kritiek en wordt door een groot deel van de fanbase verguisd. Daarna stapte ook nog de helft van de band op (drummer Dave McClain en gitarist Phil Demmel) omdat ze niet langer met Flynn wilden samenwerken. Alleen bassist Jared MacEachern bleef trouw. Er moest evenwel gebouwd worden aan een nieuwe incarnatie van Machine Head. Gelukkig is Flynn een man van verrassingen en laat hij zich niet kisten. De band lanceerde een aantal succesvolle singles en ging vervolgens op tournee met oud-leden Chris Kontos (drums) en Logan Mader (gitaar) om het vijfentwintigjarige jubileum van Burn My Eyes (1994) te vieren. Ondertussen werd er een nieuwe band samengesteld en met het recent uitgebrachte Øf Kingdøm And Crøwn laat de groep zich weer van zijn sterke kant horen.

Machine Head @ AfAs Live, Amsterdam, 2-10-2022. Foto door Tonnie Westerbeke.

Er is echter altijd één zekerheid bij Machine Head. Dat is dat de formatie live altijd ijzersterk voor de dag komt en vandaag is dat niet anders. Helaas geen drie uur durende show onder het mom van "An Evening With Machine Head" vanavond, maar een co-headliner-optreden, waarbij er flink op de speeltijd is ingeleverd. Dit zorgt ervoor dat vanaf opener Becøme The Firestørm het tempo meteen hoog ligt. De ontvangst vanuit het publiek is nog wat lauw bij dit nieuwe nummer, maar als daarna Imperium ingezet wordt, gaat het los. Vooral in het midden van de zaal wordt er volop gemosth in de pit. Het is helemaal chaos wanneer de frontman tijdens I Am Hell (Sonata in C#) het publiek opjut en de halve zaal in een pit verandert.

Machine Head @ AfAs Live, Amsterdam, 2-10-2022. Foto door Tonnie Westerbeke.

Machine Head is dan ook op dreef en Robb Flynn heeft er zin in vanavond. Hij is spraakzaam en neemt meermaals het woord tussen de songs door. Zo brengt hij een mooi eerbetoon aan de Nederlandse designer en bandvriend Geert Kroes, die recentelijk is overleden, alvorens Darkness Within wordt ingezet. Ook haalt hij herinneringen op aan de keren dat hij in het verleden in Amsterdam heeft gespeeld (wat inmiddels alweer tien jaar geleden is) en aan Slayer, dat Machine Head voor het eerst meenam op tournee in Europa.

Wat opvalt is dat de focus bijna in zijn geheel op de frontman en Jared McEarchern ligt. De bassist draagt regelmatig bij met zijn vocalen en heeft tegenwoordig ook een prominente en belangrijke plek in de groep. Dit terwijl de andere twee bandleden voornamelijk anoniem op het podium zijn. Muzikaal grijpt de band terug op het verleden en komt van bijna alle platen materiaal voorbij. Opvallend is dat Catharsis hierbij in zijn geheel genegeerd wordt, maar ook dat er, op Becøme The Firestørm na, geen tracks van de nieuwe plaat worden gespeeld. Daarnaast is het wel genieten met klassiekers als Ten Ton Hammer, Aesthetics Of Hate, Davidian en de fenomenale afsluiter Halo.

Machine Head @ AfAs Live, Amsterdam, 2-10-2022. Foto door Tonnie Westerbeke.

Zo komt er een einde aan een prima avond muziek in Amsterdam. De veteranen uit Gotenburg van The Halo Effect wisten te vermaken met hun muziek, terwijl Amon Amarth diepe indruk maakte met zijn spektakel. Machine Head liet zich ook van sterke kant horen en laat zien nog steeds die ijzersterke live-formatie te zijn. Alle bezoekers konden dan ook met volle tevredenheid de uitgang weer opzoeken.

Setlist Machine Head:
1. Becøme The Firestørm
2. Imperium
3. Ten Ton Hammer
4. I Am Hell (Sonata in C#)
5. Aesthetics Of Hate
6. Darkness Within
7. Now We Die
8. From This Day
9. Davidian
10. Halo

Machine Head @ AfAs Live, Amsterdam, 2-10-2022. Foto door Tonnie Westerbeke.

Setlist Amon Amarth:
1. Guardians Of Asgard
2. Raven's Flight
3. Deceiver Of The Gods
4. The Pursuit Of Vikings
5. The Great Heathen Army
6. Find A Way Or Make One
7. Destroyer Of The Universe
8. Put Your Back Into The Oar
9. Cry Of The Black Birds
10. The Way Of Vikings
11. First Kill
12. Shield Wall
13. Raise Your Horns
14. Twilight Of The Thunder God

Amon Amarth @ AfAs Live, Amsterdam, 2-10-2022. Foto door Tonnie Westerbeke.

Setlist The Halo Effect:
1. Days Of The Lost
2. The Needless End
3. Gateways
4. Feel What I Believe
5. In Broken Trust
6. Conditional
7. Shadowminds

The Halo Effect @ AfAs Live, Amsterdam, 2-10-2022. Foto door Tonnie Westerbeke.

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.