Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 02-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Artur Sahakjan (Tystnaden) - 39
 • Ben Ward (Orange Goblin) - 47
 • Chris Wolstenholme (Muse) - 43
 • Dirk Schlächter (Gamma Ray) - 56
 • Ingeborg Anna Seide (Adorned Brood) - 49
 • Isaac Bitton (Les Variations) - 74
 • Jarno Parantainen (Machine Men) - 40
 • Masafumi Gotoh (Asian Kung-Fu Generation) - 45
 • Nate Mendel (Foo Fighters) - 53
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks)† - 61
 • Richard "Rik" Charron (Exciter) - 54
 • Rick Savage (Def Leppard) - 61
 • Tom McGuinness (Manfred Mann) - 80

Vandaag overleden:
 • Bobby Keys (The Rolling Stones) - 2014
 • Eric Woolfson (The Alan Parsons Project) - 2009
 • Mariska Veres (Shocking Blue) - 2006
Concertreview

Floor Jansen
Op 1 september 2021 in AFAS Live, Amsterdam
Een review door Jeffrey
Foto's door Conny

Drie maal is helaas niet altijd scheepsrecht. In eerste instantie zou Floor Jansen in oktober vorig jaar optreden in AFAS Live, maar de shows werden eerst een paar maanden uitgesteld naar december, toen naar maart. Maar ook eerder dit jaar mocht het nog niet zo zijn. Van uitstel kwam gelukkig geen afstel, want op 1, 2 en 3 september vinden de optredens van de Nightwish-frontvrouw alsnog plaats.

Dat levert vlak voor aanvang wat onduidelijkheid op. Er zouden immers meerdere tijdvakken zijn om de show te volgen, maar die zijn nu samengevoegd, want de anderhalve meter hoeft niet meer in acht genomen te worden. Stoeltjes zijn dubbel bezet en een aantal bezoekers heeft een andere plek toegewezen gekregen. Mede daardoor is het druk bij de informatiebalie. Het duurt even voordat iedereen binnen is en zijn plek heeft ingenomen. Daardoor begint het optreden twintig minuten later dan gepland.

"Zou ze ook heavy metal gaan zingen?", klinkt het achter mij. Mensen met verschillende muzikale interesses komen vanavond samen om de deelneemster aan Beste Zangers 2019 te bewonderen. Veel metalheads, maar eveneens behoorlijk wat mensen die haar vanwege het tv-programma kennen en niet naar metal luisteren. Floor biedt de toeschouwers een reis door haar muzikale carrière; van ReVamp tot hits van tv, van After Forever tot rustige bewerkingen van Nightwish-songs.

Floor Jansen @ AFAS Live, Amsterdam, 1-9-2021

In het begin is het nog even zoeken. Er klinkt een wat aarzelend applaus bij opkomst van de bandleden, de geluidsman moet alle zeilen bijzetten om een acceptabele mix te bieden en Floor kan zichzelf niet goed horen, waardoor de veertigjarige zangeres minder zuiver zingt dan we van haar gewend zijn. Nadat het technische probleem aan haar in ear-systeem verholpen is, zingt ze prachtig en is het genieten. Het is evenwel jammer dat op meerdere plekken in de zaal de instrumentatie van Marcel Fisser Band te hard in de mix staat (vooral de bas) ten opzichte van de zang en dat het zanggeluid wat schel klinkt. Dat ligt niet aan Floor, maar de geluidstechnicus krijgt het vanavond maar niet voor elkaar om een dikke voldoende te scoren.

Zoals al gemeld neemt de Goirlese het publiek mee op reis door haar discografie. Iedereen heeft zo zijn favoriet, maar Sweet Curse is vroeg op de setlist voor velen het eerste hoogtepunt. Niet in de laatste plaats vanwege de uitstekende gastbijdrage van Henk Poort, wiens zang beter in de mix staat. Wat een performer, wat een power! 10 november staat hij in Carré, met Floor als gastzangeres. Dat ze op haar beurt ook een powervrouw is, bewijst ze in het fantastisch uitgevoerde Face Your Demons. Het plezier spat ervan af en na afloop van dit After Forever-nummer wil ze, net als meerdere liefhebbers dit direct nog wel een keer zingen.

Het publiek aarzelt aanvankelijk, maar komt na een handvol nummers beter los. Natuurlijk is het jammer dat we niet kunnen staan en helemaal los kunnen gaan op de hardere tracks, maar er is veel bijval van de bezoekers die het concert relaxed, zittend en soms meezingend volgen. Floor zoekt en vindt regelmatig contact, laat het publiek meeklappen (met Winner bijvoorbeeld) en vermaakt de toeschouwers tussen de nummers door met een dolletje met de roadie (wiens huwelijksverzoek ze afwijst), ruzie met de kruk waarop ze zit tijdens de rustige nummers, en achtergrondinformatie (toen AFAS Live nog Heineken Music Hall heette stond ze hier met After Forever in het voorprogramma van Nightwish).

Floor Jansen @ AFAS Live, Amsterdam, 1-9-2021

Veel aandacht gaat terecht uit naar de in een fraaie, zwarte jurk geklede Floor, die een alleskunner is. Of het nu een loungy versie van Slow, Love, Slow betreft of een emotionele voordracht van het voor haar moeder geschreven Strong, ze kan het. Ze zingt het Spaanstalige Que Se Siente volgens een Spaans sprekende bezoeker "perfecto" en gaat lekker voluit in Energize Me, hetgeen haar op het lijf geschreven is. Je kunt haar zien genieten en ze bedankt het publiek voor de energie. Ze brengt de songs op overtuigende wijze (al blijft het jammer dat die kwaliteiten wat zacht in de mix staan).

Ook de Marcel Fisser Band om haar heen doet het prima. De professionele muzikanten kwijten zich uitstekend van hun taak. Vooral de twee achtergrondvocalisten brengen met hun enthousiaste performance iets extra’s. Door het relatief heldere en voor metal-begrippen keurige geluid is iedereen goed te horen, de bassist soms iets té goed. Zijn bijdragen drukken die van de anderen, waaronder die van de vocalisten, helaas wat weg. Jammer, want je komt juist voor de zang.

Rustige en stevigere tracks wisselen elkaar af. In totaal komen twintig nummers aan bod, een mooie dwarsdoorsnede van het oeuvre. Veel bijval is er (onder meer van de Frozen-'fanclub' achterin) voor het Disney-lied Let It Go, "mijn levensverhaal" Wolf And Dog, één van de favorieten Élan (Nightwish), maar niets gaat natuurlijk boven het slotstuk waar iedereen op zit te wachten: The Phantom Of The Opera, uiteraard met Amsterdammer Henk Poort. Wat een sterke grande finale. Ondanks de verre van optimale geluidafstelling was het vanavond "keileuk" om weer eens een groot concert te bezoeken van één van Nederlands beste zangeressen.

Floor Jansen @ AFAS Live, Amsterdam, 1-9-2021

Setlist:
1. Ever Dream (Nightwish)
2. Storm In A Glass (Northward)
3. Nemo (Nightwish)
4. Mama (Samantha Steenwijk)
5. Sweet Curse (ReVamp)
6. Dangerous Game (Jekyll & Hyde)
7. Euphoria (Loreen)
8. Face Your Demons (After Forever)
9. Winner (Tim Akkerman)
10. Slow, Love, Slow (Nightwish)
11. Shallow (Lady Gaga & Bradley Cooper)
12. Strong (After Forever)
13. Élan (Nightwish)
14. Energize Me (After Forever)
15. Que Se Siente (Rolf Sanchez)
16. Bridle Passion (Northward)
17. Our Decades In The Sun (Nightwish)
18. Let It Go (Kristen Anderson-Lopez & Robert Lopez)
19. Wolf And Dog (ReVamp)
20. The Phantom Of The Opera (Andrew Lloyd Webber)

Floor Jansen @ AFAS Live, Amsterdam, 1-9-2021

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.