Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 29-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ad Sluijter (Epica) - 40
 • Alex Grey (illustrator) - 68
 • Andy LaRocque (King Diamond) - 59
 • Frank Harthoorn (Gorefest) - 53
 • Fredrik Johansson (I) (Draconian) - 47
 • Joackim Menard (Midwinter) - 43
 • Lori Peters (Skillet) - 48
 • Rym (Ragnarok) - 45

Vandaag overleden:
 • Erik Lindmark (Deeds Of Flesh) - 2018
 • George Harrison (The Beatles) - 2001
Concertreview

Alice In Chains en Black Rebel Motorcycle Club
Op 27 mei 2019 in 013, Tilburg
Een review door Dirk
Foto's door Dirk

Het nieuwe album Rainier Fog van Alice In Chains is een ode aan thuisbasis Seattle. Vanuit Seattle kun je op heldere dagen de berg Mount Rainier zien, op mistige dagen niet. Dan ga je ten onder in de grauwe stad waar de grunge zijn oorsprong vindt. Alice In Chains is niet de grootste of de bekendste grungeband, maar is wel altijd trouw aan zichzelf gebleven, wat er ook gebeurde. In 2006, enkele jaren na de dood van zanger Layne Staley, wordt William DuVall de nieuwe zanger van de 2.0-versie van de band.

Het is bijna tien jaar geleden dat Alice In Chains een geweldig comebackconcert speelde in de Melkweg. In 2010 speelde de band nog een keer in Effenaar te Eindhoven. Daarna was voor Nederland de koek op. Ook met Layne Staley was Alice In Chains geen band die onze podia platliep. In 1993 speelden de mannen twee keer in Nederland en dat was het. Wanneer ze komen en je wil erbij zijn, is het dan ook verstandig om kaartjes in de voorverkoop te halen. Dit concert in Tilburg is namelijk al maanden stijf uitverkocht.

Het voorprogramma is de uit San Francisco afkomstige rockband Black Rebel Motorcycle Club. De band is hip bij de zogenaamde kenners en heeft een sterke cultstatus. De zaal is nog halfleeg als de groep sterk opent met Red Eyes And Tears van het debuutalbum uit 2001. King Of Bones is het enige nummer van het laatste album Wrong Creatures, waarmee de band zelf de status ervan aangeeft. Zoals de mannen vanavond spelen, klinken al hun nummers: doomy, maar met passie uitgevoerd. Een show hebben ze niet. Het licht is karig, evenals de communicatie met het publiek. Met een beleefdheidsapplaus nemen ze dan ook afscheid van de langzaam volstromende 013.

Black Rebel Motorcyle Club @ 013, Tilburg, 27-5-2019

De fans hebben, als ze niet op buitenlandse festivals zijn geweest, lang moeten wachten op Alice In Chains op een Nederlands podium en zijn hongerig. Er wordt geopend met Bleed The Freak en de klassieker in wording Check My Brain. Alice In Chains zelf is ook hongerig en zoekt direct contact met het publiek. Dat is weleens anders geweest. Never Fade is het eerste nummer van vier van het nieuwe album Rainier Fog. William DuVall heeft hiermee, net als zijn illustere voorganger, drie studioalbums gemaakt. Nu nog twee ep's en ze staan gelijk. De setlist is een combinatie van alle albums in een logische volgorde. De nadruk ligt op het gewenste oudere werk en dan met name op dat van Dirt. Hiervan wordt als eerste Them Bones gespeeld. De moeilijke vocale start van William DuVall is ook gelijk weg (heeft hij een griepje?). Het vocale tandem Cantrell/DuVall klinkt weer geweldig. De band speelt strak en op een enkel kleinigheidje na valt er geen speld tussen te krijgen. Ster van de band is uiteraard de ondergewaardeerde meestergitarist Jerry Cantrell, maar zo etaleert hij zich niet.

Alice In Chains @ 013, Tilburg, 27-5-2019

De sfeer is uitstekend. Wellicht komt dat ook doordat drummer Sean Kinney jarig is. Als zijn bandmaten 'happy birthday' voor hem hebben gezongen, slaat hij af voor Damn That River. Tijdens Your Decision denkt vrijwel iedereen aan hem. Gelukkig zijn de 'geen Alice In Chains zonder...'-fans thuisgebleven, zodat band en publiek kunnen excelleren zonder zich schuldig te hoeven voelen. Red Giant van het laatste album ontpopt zich als een geweldige livesong. De dromerige en slepende samenzang heeft een ouderwets donkere, melancholische karakter, dat samensmelt met de pompende bas van Mike Inez en de rollende drums. Het gevoelige en mooie Nutshell wordt opgedragen aan de overleden zanger Layne Staley (2002) en bassist Mike Starr (2011), waarna de set wordt beëindigd met Angry Chair en de grote favoriet Man In The Box.

Alice In Chains @ 013, Tilburg, 27-5-2019

Uiteraard moet de band terugkomen. De mannen doen dit met The One You Know van het laatste album, gevolgd door Got Me Wrong. Gedurende Would?, het eerbetoon aan Andrew Wood, krijgen we nog een keer de betoverende, voor Alice In Chains zo kenmerkende samenzang tussen gitarist Jerry Cantrell en frontman William DuVall te horen. Tijdens de afsluitende fanfavoriet Rooster zingt het publiek alles mee en komt een geweldig concert ten einde. Als je een conclusie moet trekken, dan is de 2.0-versie muzikaal beter en stabieler. De 1.0-versie heeft echter de klassiekers geschreven, die het geraamte van de set zijn en dat altijd zullen blijven.

Alice In Chains @ 013, Tilburg, 27-5-2019

Setlist:
1. Bleed The Freak
2. Check My Brain
3. Again
4. Never Fade
5. Them Bones
6. Damn That River
7. Hollow
8. Your Decision
9. Rainier Fog
10. Down In A Hole
11. No Excuses
12. Stone
13. Red Giant
14. It Ain't Like That
15. Nutshell
16. Angry Chair
17. Man In A Box

Toegift:
18. The One You Know
19. Got Me Wrong
20. Would?
21. Rooster

Alice In Chains @ 013, Tilburg, 27-5-2019

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.