Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 3 februari:
 • Deathstars
 • Halestorm
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
Kalender
Vandaag jarig:
 • Arve Heimdal (Crest Of Darkness) - 51
 • Dan Spitz (Anthrax) - 59
 • Donald Tardy (Obituary) - 52
 • Ilya "Alan" Piyaev (Psilocybe Larvae) - 50
 • Matt Devries (Chimaira) - 45

Vandaag overleden:
 • Geoff Nicholls (Black Sabbath) - 2017
Concertreview

Leaves' Eyes, MaYaN en Almanac
Op 29 april 2018 in Doornroosje, Nijmegen
Een review door Jeffrey
Foto's door Jimmy Israel

Binnenkort vindt FortaRock plaats in Nijmegen. Om warm te draaien voor het evenement, dat na een jaar afwezigheid terugkeert in het Goffertpark, organiseert men onder de noemer FortaRock Presents een aantal clubshows in Doornroosje. Vanavond is dat een interessante package, want de Tour Of The Dragonhead van Leaves’ Eyes komt slechts vandaag naar Nederland. De symfonische metalformatie met Elina Siirala als nieuw boegbeeld neemt co-headliner MaYaN en special guest Almanac mee op reis.

Na een lange periode bij Rage (1999-2015) vond gitarist Victor Smolski het tijd voor een nieuwe uitdaging. In 2015 richtte hij Almanac op. In de jaren erna versleet hij zes muzikanten, maar was de symfonische powermetalformatie behoorlijk productief met een single en twee full-lengths. Tegenwoordig bestaat het internationale gezelschap (Duitsland, Wit-Rusland en Engeland) naast Victor uit zanger David Readman (onder andere Pink Cream 69, Tank), zangeres Jeannette Marchewka (bekend van Lingua Mortis Orchestra, het Rage-sideproject waar Victor ook deel van uitmaakte), bassist Tim Rashid en drummer Marc Dzierzon (Centaurus-A en Dew-Scented).

Almanac @ Doornroosje, Nijmegen, 29 april 2018

Het kwintet brengt een mix van old school metal met symfonieën (deze komen vandaag vooral in de afsluitende track goed tot hun recht) en dubbele zangpartijen. Van het vocale duo maakt vooral David een goede indruk. De zang van Jeannette valt veel minder op en lijkt zachter in de mix te staan, maar na het wegvallen van derde zanger Andy B. Franck (Brainstorm) heeft ze iets meer ruimte gekregen, vooral in Regicide. De nummers zijn aardig, doen het live ondanks de geluidsproblemen beter dan in de studio en hebben veelal een standaard structuur. Het gitaarspel van Victor valt in zeer positieve zin op. De bandleden moedigen het publiek aan om mee te doen en dat gebeurt in toenemende mate. Guilty As Charged, Hail To The King en Self-Blinded Eyes zijn de sterkste tracks. De toegankelijke metal van Almanac stemt vrolijk en krijgt veel handen op elkaar.

Almanac @ Doornroosje, Nijmegen, 29 april 2018

Het grote gros is vanavond gekomen voor MaYaN, dat een thuiswedstrijd speelt die bij voorbaat al gewonnen is. Al bij opkomst is een aantal fans superblij om hun helden te zien. Zoals altijd is de show van de symfonische deathmetalformatie vermakelijk. Ondanks de beperkte ruimte voor de tien bandleden is er veel activiteit, onderling contact tussen de bandleden en met het publiek. Er wordt veel gelachen, veel gekke bekken getrokken en Mark Jansen doet er nog een schepje bovenop: “Jullie zijn luid. Volhouden hè.” Degenen die in Tilburg zijn geweest bij het feest van Epica weten wat er vandaag komen gaat. Naast Burn Your Witches (met technische problemen tijdens de solo van Frank Schiphorst) en Human Sacrifice zijn dat twee nieuwe nummers van het album dat in september verschijnt.

MaYaN @ Doornroosje, Nijmegen, 29 april 2018

Dankzij een geslaagde crowdfunding, waarvoor de aanwezige contributors bedankt worden, is daarop een bijdrage te horen van een orkest uit Praag. “Dat wordt superdik!” Opvallend is de grotere rol die Marcela Bovio in het geheel inneemt, zoals blijkt uit het prima The Power Process (een livekraker in wording, het publiek klapt al volop mee). De andere nieuwe track is een stuk sneller, zoals de titel al verraadt (Tornado Of Thoughts). Het prachtige rustpunt Insano (“When two girls show up in front, you know it is time for a ballad”) van Marcela samen met Laura Macrì behoort net als afsluiter Bite The Bullet tot de hoogtepunten van de set, net als Faceless Spies - National Security Extremism Part 2, een van de favorieten van frontman Adam Denlinger. MaYaN vermaakt op een energieke manier en doet na afloop de beste zaken bij de merchandisetafel.

MaYaN @ Doornroosje, Nijmegen, 29 april 2018

Het lijkt van tevoren lastig voor Leaves’ Eyes om de euforie van MaYaN te evenaren. Toch krijgen Alexander Krull en Elina Siirala het publiek al vrij vlot mee dankzij opzwepende en vrolijke nummers van het meest recente album Sign Of The Dragonhead en een woordje Nederlands: “Daar zijn we weer.” Bij Across The Sea zijn de fans al aan het springen en ook bassist Micki Richter springt tijdens My Destiny. De bandleden betrekken de bezoekers constant bij de show en laten ze meeklappen, fistpumpen en “hey, hey, hey” meeroepen. Daarbij valt op dat de fanatiekelingen die het hardst juichen en actief doen aan de merchandisekant van de zaal staan en de wat minder enthousiaste aan de andere kant. Als Alex een opmerking daarover maakt, krijgt hij als reactie iets in de trant van “maar hier is de bar”.

Leaves Eyes @ Doornroosje, Nijmegen, 29 april 2018

Voor Jomsborg haalt de frontman een schild tevoorschijn en vertelt hij dat hij deel uitmaakt van een viking-re-enactmentgroep en tijdens Swords In Rock neemt hij met zijn telefoon de publieksreactie op. Verder zijn er halverwege de set weinig momenten vermeldenswaardig en kunnen de enthousiaste muzikanten niet voorkomen dat er mensen besluiten wat vroeger huiswaarts te keren en de publieksreactie iets inkakt, zelfs met de “classic” Farewell Proud Men, al verdient Elina beslist een compliment voor haar mooie zang aan het rustige begin van Like A Mountain. Dat soort rustige momenten heeft meer impact dan alleen maar de voorspelbare afwisseling van couplet en refrein waar veelal op terug wordt gegrepen.

Leaves Eyes @ Doornroosje, Nijmegen, 29 april 2018

De hoofdact herstelt zich met het krachtige Hell To The Heavens en tijdens Riders On The Wind is het weer springen geblazen en ook de “vikingroar” is een geslaagd showelement. Zelfs de barman klapt mee met het voor velen van het EK 2016 bekende ritueel. Edge Of Steel tekent het einde van de reguliere set, waarin zeven nieuwe tracks worden gespeeld. De bandleden verschijnen al snel na het “nog een liedje”-geroep vanuit de zaal op het podium voor het zeer fraaie Spirits’ Masquerade, dat vanavond muzikaal wellicht de interessantste compositie is en live ook goed uit de verf komt, mede dankzij de sfeervolle lichtshow halverwege. De gemaskerde Elina, die al de hele avond wonderschoon zingt, promoveert dit nummer tot een hoogtepunt. De tweede toegift is uiteraard Blazing Waters, met Alexander verkleed als strijder en met een zwaard in zijn handen.

Leaves Eyes @ Doornroosje, Nijmegen, 29 april 2018

Leaves’ Eyes beëindigt daarmee de avond op een vermakelijke en sterke manier. Meer afwisseling in de set zou echter geen kwaad kunnen. Meer songs als bijvoorbeeld Spirits’ Masquerade zouden de set sterker maken, want hoe hard de internationale formatie ook werkte en zijn best deed om het publiek mee te krijgen, wat ook daadwerkelijk wel lukte, deze kon niet voorkomen dat er wat mensen vroegtijdig vertrokken en dat het halverwege wat inkakte. Het einde van de reguliere set en de toegift waren weer sterk. De groep is vrijwel volledig afhankelijk van Alexander en Elina. Alexander was positief gestemd als altijd en Elina zette een geweldige prestatie neer, niet alleen zangtechnisch, maar ook staat ze inmiddels zelfverzekerd en ontspannen op het podium en straalt ze veel plezier uit. Het blijft echter moeilijk om het publiek gedurende de hele set te vermaken, zeker als een deel ervan heel specifiek voor MaYaN komt. Alle drie bands kregen vanavond desondanks terecht de goedkeuring van het positief gestemde publiek.

Leaves Eyes @ Doornroosje, Nijmegen, 29 april 2018

Setlist Leaves’ Eyes
1. Intro
2. Sign Of The Dragonhead
3. Across The Sea
4. Take The Devil In Me
5. My Destiny
6. Swords In Rock
7. Jomsborg
8. Shadows In The Night
9. Farewell Proud Men
10. Like A Mountain
11. Hell To The Heavens
12. Riders On The Wind
13. Fires In The North
14. Edge Of Steel

Toegift:
15. Spirits' Masquerade

Toegift 2:
16. Blazing Waters
17. Haraldskvaedi

Leaves Eyes @ Doornroosje, Nijmegen, 29 april 2018

Setlist MaYaN:
1. Descry
2. Devil In Disguise
3. Drown The Demon
4. Bloodline Forfeit
5. Burn Your Witches
6. Insano
7. The Power Process
8. Human Sacrifice
9. Faceless Spies - National Security Extremism Part 2
10. Tornado Of Thoughts
11. Bite The Bullet

MaYaN @ Doornroosje, Nijmegen, 29 april 2018

MaYaN @ Doornroosje, Nijmegen, 29 april 2018

Setlist Almanac:
1. Hands Are Tied
2. Guilty As Charged
3. Regicide
4. Hail To The King
5. Children Of The Sacred Path
6. Self-Blinded Eyes

Almanac @ Doornroosje, Nijmegen, 29 april 2018

Met dank aan Jimmy Israel van Schiet7Kleuren voor de foto's.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.