Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Alcest, Mono en pg.lost
Op 19 november 2016 in 013, Tilburg
Een review door Jeffrey
Foto's door Jostijn Ligtvoet

Een zeer interessante package op zaterdag 19 november in 013 te Tilburg. Co-headliners zijn Alcest en Mono en die nemen het Zweedse pg.lost mee als support-act. Alle drie bands hebben dit jaar nieuw studiomateriaal uitgebracht en laten dit vandaag horen, maar bedienen ook de fans van de oudere songs. Iets om naar uit te kijken en de Jupiler Zaal staat dan ook van aanvang af al vol. Jeffrey is aanwezig om verslag te doen.

Als eerste is het podium voor pg.lost. De experimentele band uit Norrköping combineert waverock, melancholische en atmosferische soundscapes, post-rock en grunge. De muziek is veelal instrumentaal. In september verscheen het keyboardgedreven Versus en hierop wordt vandaag veelvuldig ingezoomd met vier van de vijf tracks op de setlist. Met name Ikaros komt live nog sterker tot zijn recht dan op plaat. Het prima opgebouwde nummer bevat een memorabele lead en een stevige climax, waarbij de beleving van de bandleden in positieve zin opvalt. Ook het afsluitende Off The Beaten Path is met zijn combinatie van grunge, bijna exotische ritmiek en post-rock een van de hoogtepunten van een overtuigend optreden van de Zweden.

pg.lost @ Poppodium 013, Tilburg. Foto door Jostijn Ligtvoet Fotografie.

Het optreden van Mono is zowel adembenemend als intens. De Japanners houden de Jupiler Zaal van begin tot einde moeiteloos in hun greep met een groot contrast tussen zeer gevoelig en ingetogen spel en uitbarstingen. Het is meer een beleving dan een optreden. Live is het mede door de alternatieve versies van de originele nummers en het intense spel van de bandleden vooral indrukwekkend wat er gebeurt. De twee gitaristen Takaakira 'Taka' Goto en Hideki 'Yoda' Suematsu zitten aan weerszijden van het podium op een stoel. Bassiste Tamaki Kunishi is de enige die veelal staat. Alleen tijdens het rustige, melancholische Dream Odyssey neemt ze zittend plaats achter de elektronische piano. De dame met een grote, bijzondere ketting om speelt ook af en toe op een xylofoon, net als drummer Yasunori Takada, zoals aan het begin van het optreden.

Ashes In The Snow en Death In Rebirth zijn zeer nauwkeurig opgebouwd en fraai, maar het zijn vooral Pure As Snow (Trails Of The Winter Storm) en Recoil, Ignite die met gejuich ontvangen worden. Aan het einde van eerstgenoemde gaat Taka voor het eerst staan en zit hij daarna op zijn knieën met zijn gitaar op de kop voor zich terwijl de effectenboxen overuren draaien. Daarna gaat hij weer zitten op zijn stoel op het per nummer in een andere kleur mist gehulde podium (groen, rood, oranje of blauw). De bandleden praten tussendoor niet met het publiek, maar communiceren middels hun contrastrijke muziek verschillende emoties met de bezoekers. Slechts na afloop van het titelnummer van het meest recente negende full-length Requiem For Hell (met net als Recoil Ignite mooie overgangen) is er een kort woord van dank en verlaat het kwartet na een geweldige performance het podium.

Mono @ Poppodium 013, Tilburg. Foto door Jostijn Ligtvoet Fotografie.

Na een korte ombouwtijd is het aan Alcest om het hoge niveau van eerder op de avond vast te houden. Dat lukt, zij het op een andere manier dan met name Mono. Het geluid staat net als bij de andere bands prima afgesteld. De Franse formatie rond Neige begint met drie tracks van het zeer recente Kodama en doet dat uitstekend. De samenzang van livegitarist Zero en Neige komt heel mooi naar voren tijdens het titelnummer en ook de screams komen goed door. De wat schuchtere frontman toont dat hij in de loop der jaren wat vaker uit zijn schulp kruipt. Hij stapt naar voren, kijkt het publiek af en toe aan, knikt goedkeurend als een compliment hem bereikt en toont een glimlach. Hij blijft evenwel voorzichtig en praat niet veel tussen de nummers door. Het publiek sluit hem in zijn armen. Tijdens de nummers is er wel contact met de andere bandleden.

Met Écailles De Lune en publieksfavoriet Autre Temps volgen er oudere tracks. Meerdere mensen in de zaal zijn dan al helemaal verdronken in dromenwereld. Mooi om te zien hoe iedereen op zijn eigen manier op gaat in zijn of haar eigen gedachten. Tijdens het van een zeer sterke climax voorziene Souvenirs D'Un Autre Monde knikt iedereen mee en is er ook meer beweging op de planken. Het technisch uitdagende Eclosion wordt prima uitgevoerd en is daarmee een van de hoogtepunten van de mooie set. Percées De Lumière (met meeklappend publiek) en Délivrance beëindigen een fantastisch optreden. Zo sterk als vandaag hebben velen Alcest nog nooit gezien. Samen met pg.lost en Mono zorgden de Fransen vandaag voor een onvergetelijke avond.

Alcest @ Poppodium 013, Tilburg. Foto door Jostijn Ligtvoet Fotografie.

Setlist Alcest:
1. Onyx
2. Kodama
3. Je Suis D'Ailleurs
4. Écailles De Lune - Part 1
5. Autre Temps
6. Oiseaux De Proie
7. Souvenirs D'Un Autre Monde
8. Eclosion
9. Percées De Lumière
10. Délivrance

Setlist Mono:
1. Ashes In The Snow
2. Death In Rebirth
3. Dream Odyssey
4. Pure As Snow (Trails Of The Winter Storm)
5. Recoil, Ignite
6. Requiem For Hell

Setlist pg.lost:
1. Monolith
2. Vultures
3. Ikaros
4. Versus
5. Off The Beaten Path

Met dank aan Jostijn Ligtvoet voor de foto's.

[ Terug naar de Concert Reviews ]