Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

03-08-2021

Voormalig zanger/violist van Kansas overleden
Geplaatst op 20 juli 2021 om 07:18u

Robby Steinhardt is afgelopen zaterdag, 17 juli, overleden als gevolg van een septische shock (een te lage bloedcirculatie om de organen van voldoende zuurstof te voorzien). Wegens een alvleesklierontsteking belandde de voormalige zanger/violist van Kansas in mei in het ziekenhuis. Toen kreeg hij al een septische shock, die hij overleefde, maar een tweede aanval is hem fataal geworden. Robby Steinhardt was 71 jaar oud.

Volgens zijn echtgenote Cindy had de muzikant net een solo-album afgerond en wilde hij dit najaar op tournee gaan. Robby was in 1973 n van de oprichters van de progressieve (hard)rockgroep Kansas. Hij maakte in eerste instantie in de gloriejaren tot 1982 deel uit van het gezelschap en later nog eens van 1997 tot 2006. Mede door zijn vioolspel onderscheidde Kansas zich van andere progrockbands, terwijl Steinhardt samen met toetsenist Steve Walsh de leadvocalen op zich nam. Het duo zong vaak in harmonie, waarbij de violist de lage stem voor zijn rekening nam en Walsh de hoge.

Met Steinhardt in de band bracht de Amerikaanse formatie klassieke langspelers uit als Song For America (1975), Leftoverture (1976) en Point Of Know Return (1977). Hij schreef aan enkele songs mee, zoals de titeltrack van het laatstgenoemde album. Het afwisselende, stevige nummer Carry On Wayward Son en de melancholieke ballade Dust In The Wind waren grote internationale hits en staan nog steeds elk jaar in de Top 2000 van NPO Radio 2.

Voormalig zanger/violist van Kansas overleden