Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-05-2021

Uitslag enqute: draagvlak voor test- of vaccinatiebewijs?
Geplaatst op 03 maart 2021 om 10:12u

De Europese Unie onderzoekt momenteel de mogelijkheid om een vaccinatiepaspoort in te voeren. De Europese 'digitale groene pas' dient straks te bewijzen dat de drager is ingent tegen of genezen van COVID-19, aldus Ursula von der Leyen (voorzitter van de Europese Commissie). Wie nog niet is geprikt of een besmetting heeft doorgemaakt, zou met de pas kunnen laten zien dat hij of zij is getest. Heel misschien gaat dit digitale paspoort ook gebruikt worden als voorwaarde om toegelaten te worden tot festivals en concerten.

Afgelopen week onderzochten wij alvast wat het draagvlak is voor een mogelijk besluit van de overheid of individuele concertpromoters om bezoekers van een evenement om een testbewijs en/of vaccinatiebewijs te vragen. De pollvraag in onze wekelijkse frontpage-enqute luidde: Zou jij akkoord gaan met een verplichting voor een testbewijs en/of vaccinatiebewijs, om toegelaten te worden tot een concert of festival (als door die maatregel dat evenement plaats kan vinden)?

Dit leverde, vooral op Facebook, veel emotionele reacties op, vooral van tegenstanders van een inentingspaspoort. Toch blijkt een groot deel van de metalfans in Nederland en Vlaanderen bereid om mee te werken aan een test- en/of vaccinatiebewijs. Een kleine 33 procent, dus bijna n op de drie respondenten, is zelfs voorstander van zo'n (digitaal) paspoort. Nog eens dertien procent zou eveneens akkoord gaan, maar met tegenzin.

Veertien procent van de stemmers zou weliswaar akkoord gaan met een testplicht, maar niet met een vaccinatiebewijs, terwijl vijf procent er juist tegenovergesteld over denkt. Zij willen zich wel laten vaccineren (en een inentingsbewijs overhandigen), maar zien het niet zitten om zich voor elk concert en festival(dag) en wellicht op eigen kosten te moeten laten testen. Tot slot zou maar liefst 35 procent in zijn geheel niet akkoord gaan met een test- en/of vaccinatieplicht.

Onze conclusie luidt daarom dat de (Europese en nationale) overheid en individuele organisatoren voorzichtig om moeten gaan met dit instrument. Weliswaar zijn veel muziekliefhebbers bereid tot (of zelfs voorstander van) het gebruik van een vaccinatiepaspoort, als dat concertbezoek op korte termijn weer mogelijk maakt, maar tegelijkertijd roept dit mogelijke voornemen ook veel (en felle) weerstand op bij een aanzienlijk deel van de metalfans in de Benelux.