Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

05-08-2020

Iron Maiden - Dance Of Death
Jaar van release: 2003
Label: EMI Records
Iron Maiden - Dance Of Death
Iron Maiden, de ijzeren maagd uit Engeland. Na twaalf studio albums, vijf live albums, tig gouden platen en honderden optredens in zo'n 25 jaar weet de band, onder leiding van bassist Steve Harris, nog altijd volle zalen te trekken. Nu is er dan het dertiende studio album van de band, waarop ze, in tegenstelling tot een andere grote band, niet compleet het roer hebben omgegooid. Nee, Iron Maiden doet waar ze goed in zijn op Dance Of Death.

The good
Iron Maiden flikt het weer, net als drie jaar terug, om na zoveel dienstjaren alweer met een prachtplaat te komen. De licht progressieve koers die de band de laatste jaren aan het varen was wordt ook op Dance Of Death voortgezet. Echter, er staan ook weer wat kortere, snelle, recht-toe-recht-aan songs op het album, zoals bijvoorbeeld het erg melodieuse Rainmaker (met een super refrein), het zware Montségur, of Nicko's nummer New Frontier. Liefhebbers van de langere nummers kunnen ook hun hart ophalen, met onder andere het titelnummer, No More Lies, en het magnifieke Paschendale. Laatstgenoemde is echt het juweeltje van het album, van begin tot eind een fantastische compositie. De sfeer die het nummer uitademt is geweldig.

Een sterke verbetering ten opzichte van de laatste paar albums is dat er in de refreinen een stuk minder herhaling zit. Maiden had daar al langer last van, maar gelukkig is dat op Dance Of Death nauwelijks aanwezig. In ieder geval niet in een storende mate. Het merendeel van de songs zit erg sterk in elkaar, en er staan maar weinig simpele nummers op. Alleen opener Wildest Dreams en ook enigzins Rainmaker voldoen aan die laatste omschrijving. Een nummer als Face In The Sand heeft een verdomd lange, opbouwende intro, die een prachtige sfeer neerzet voor een intens nummer (met dubbele bassdrum, weer wat nieuws voor de band). Ook nieuw voor Iron Maiden is Journeyman, een acoustisch nummer, wat me meer aan een nummer van Bruce Dickinson zijn soloplaten doet denken. Journeyman is prachtig, erg rustig, erg on-Iron Maiden, maar tegelijkertijd typisch Iron Maiden. Een prachtige afsluiter van een erg goed album.

The Bad
Om eerlijk te zijn valt de productie me iets tegen. Deze is minder helder dan op voorganger Brave New World. Tevens worden een aantal oude riffs gerecycled, al is er gelukkig ook genoeg nieuws te horen. Bruce Dickinson klonk de laatste jaren (eigenlijk sinds zijn Accident Of Birth solo-album) als nooit tevoren. Helaas is daar nu enigzins een einde aan gekomen. Begrijp me niet verkeerd, hij klinkt ook op het grootste deel van Dance Of Death als de geweldige zanger zoals hij bekend staat, maar af en toe klinkt het net iets te geforceerd. Dit valt echter gelukkig reuze mee, het is maar op een paar puntjes. Als laatste is er iets waar Iron Maiden zelf niet al teveel over te zeggen heeft, en dat is die smerige kopiëerbeveiliging, waardoor het album niet in elke cd speler wil afspelen.

The ugly
De cover. Het concept is leuk bedacht, de uitvoering jammergenoeg niet.

Tracklist:
1. Wildest Dreams
2. Rainmaker
3. No More Lies
4. Montségur
5. Dance Of Death
6. Gates Of Tomorrow
7. New Frontier
8. Paschendale
9. Face In The Sand
10. Age Of Innocence
11. Journeyman

Score: 90 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 5 september 2003

Koop dit album in

Meer Iron Maiden:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 05-09-2003 om 21:47u
Score: 81 / 100

Leuk album, niet helemaal te gek ofzo. Goeie review verder

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 06-09-2003 om 02:16u

het is een prachtig album, alleen is het jammer dat er, naar mijn bescheiden mening, geen echte uitschieter opstaat. ook vind 'k et spijtig dat er geen enkele "meezinger" opstaat. voor de rest: niks dan lof!

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van madmax op 06-09-2003 om 19:29u
Score: 9 / 100

goeie revieuw.helemaal mee eens.de vocalen van bruce vindt ik soms wat te druk.en het uithalen lijkt soms wat te hoog voor zijn leeftijd. maar verder het gitaarspel van de heren is in een woord geweldig. Maar dit album tipt niet aan de klassiekers,maar misschien groeit dit nog.

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 06-09-2003 om 22:48u

Goed dat er in de review vermeld staat dat de cd "beveiligd" is tegen kopieren, dat hoort er wat mij betreft altijd bij te staan in deze tijden.... Ik ben een groot fan van Maiden, heb bijna al hun studiowerk in de kast staan, maar deze weiger ik te kopen, simpelweg omdat ik weet dat ik hem thuis niet kan afspelen. Met pijn in het hart, dat wel....

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 07-09-2003 om 11:01u

Goede recensie. Ik vind het album zelf een beetje tegenvallen. (OphiOn)

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 08-09-2003 om 05:55u
Score: 85 / 100

Als ik een schijf goed vind koop ik hem NA hem gehoord te hebben. Hij is zo goed beveiligd dat ik hem zonder problemen gedownload heb. Aangezien ik geen zin heb om 20 euro te geven aan een kloteding die ik misschien niet kan afspelen koop ik deze schijf gewoon niet. Spijtig want ik vind hem nochtans goed. Superieur idee van de muziekindustrie want ik ben niet de enige potentiele klant die niet gek is ! Proficiat !!! Old motorheadbanger

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 08-09-2003 om 08:20u
Score: 85 / 100

wat lopen jullie nou te zeuren. De cd is beveiligd (schijnt het) maar je kan de cd uiteraard wel gewoon op je cd speler draaien. Dus waarom zou je hem niet kopen ?? goeie plaat trouwens

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 08-09-2003 om 10:46u

ik vindt dance of death een heel goed album. en het klinkt lekker in het gehoor. het is echt dat maiden geluid. op naar 5 november MAIDEN AHOY UP THE IRONS WIEBE MAIDEN

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 08-09-2003 om 16:13u
Score: 90 / 100

Ik heb DOD nu vijf maal beluisterd en ze wordt met de keer beter ! Dus dat beloofd. Enkel jammer van die lelijke hoes.

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 08-09-2003 om 16:16u
Score: 90 / 100

Super. Wordt inderdaad iedere keer beter ! Wat betreft die copy beveiliging : ik heb geen probleem om hem te spelen, zelfs niet in de wagen. Iron Mike, Belgïe

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 08-09-2003 om 16:18u
Score: 95 / 100

Ik vind de Dance of death een heel goed album. Goede variatie tussen korte en lange nummers. Mijn persoonlijke uitschieters zijn Dance of death en Paschendale. Slechte nummers staan dus niet op dit album, dus die kan ik ook niet noemen. Wat ik wel minder vind is de hoes, maar goed dat is ondergeschikt aan de muziek. Ik vind niet dat Bruce zijn uithalen te hoog zijn, maar je hoort wel dat hij geen 18 meer is. Dit is helemaal niet erg, want het past perfect bij de muziek en bruce is en blijft de beste metalZANGER allertijden!! kortom een erg goede plaat met goede, mooie nummers en ik zal hem zeer zeker heel wat draaibeurten geven in mijn cd speler

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van wuzzer op 08-09-2003 om 16:39u
Score: 95 / 100

het is gewoon een geweldig album!!!! alleen de db drum in het nummer face in the sand (geloof ik) vind ik een beetje overdreven, verder is alles mega

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 08-09-2003 om 19:48u
Score: 100 / 100

SUPERPLAAT DENK! Bruce heeft wat andere zanglijnen dan dat hij normaal gesproken doet op andere maiden albums,maar ik vind ze juist daarom weer origineel. Productie vind ik ook niks mis mee, het is wel een meer gitaargerichte plaat geworden, maar da's ook niet gek met drie gitaristen. Verder groeit de plaat meer en meer elke keer dat ik hem draai. Ik heb de cd al overal op afgedraaid en ik heb nergens problemen met die kopieerbeveiling dus wat lullen jullie nou?! greetz.

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 08-09-2003 om 22:46u
Score: 100 / 100

IRON MAIDEN FOREVER!! Dit album is gewoon HET album van 2003 Maiden slacht Metallica af Het album ken ik al van buiten. Ben er verslaafd aan. Klasse album. Up The Irons

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 09-09-2003 om 08:26u
Score: 92 / 100

geweldige plaat met eindelijk weer van die typische lange maiden nummers met lange gitaarsolo's. geweldig. Minimaal een klasse beter dan brave new world terwijl die ook niet echt slecht was.

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 09-09-2003 om 14:03u
Score: 95 / 100

Die hoes is klote,de rest super. Metallica afslachten is tegenwoordig niet moeilijk met een schijf als St Anger.Dat kan elke groep.

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 09-09-2003 om 15:46u

Ik zou niet weten hoe hij klinkt zal wel goed wezen Maar ik copy hem wel ff want er is geen CD veilig voor mij héhé nee geintje ik koop hem en zal luisteren komt vast wel goed Greezz HellOweeN Oja MetallicA gods of metal en het zal maiden dus nooit maar dan ook nooit lukken MetallicA af te slachten.

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 09-09-2003 om 22:18u
Score: 95 / 100

Geweldig album. Echt Maiden, zelfs nog beter dan A Brave New World. No More Lies en Dance Of Death momenteel de favoriet van DOD en die moeten ze op 5 november zeker spelen. Heb het album een keer of drie beluisterd...

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 10-09-2003 om 11:36u
Score: 10 / 100

Wees nu eerljik man als dit een 90/100 is wat is ""piece of mind", "powerslave" of "number of the beast" dan??? 200/100??? Dit is een aardig album een meer passende waardering zou 70/100 zijn!

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 11-09-2003 om 11:18u

Wat betreft 666 en Powerslave heb je gelijk.DOD vind ik beter dan Piece. Old Motorheadbanger

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van wuzzer op 11-09-2003 om 12:15u
Score: 95 / 100

kom op zeg DoD is gewoon beter dan de mega album 666 en powerslave. Je moet wel met je tijd meegaan, als ze nu nog dezelfde soort nummers als toen zouden maken zoeuden ze allang geschiedenis zijn. Op dit album hebben ze zichzelf gewoon overtrokken en geven ze duidelijk aan niet in het verleden te leven of op oude succes te parasiteren

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 11-09-2003 om 12:40u
Score: 100 / 100

'k vind dit album persoonlijk beter dan number of the beast en powerslave. topalbum gewoon.

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Damien op 11-09-2003 om 17:35u
Score: 90 / 100

Tokus, wat heb je mijn mening toch weer prima verwoord. Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen en heb ook helemaal niets toe te voegen en ben het dan ook op alle aspecten voor de volle 100% met je eens. Slijm slijm :)

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 12-09-2003 om 14:04u
Score: 11 / 100

deze euforische reactie szijn bijna niet te begrijpen, het komt werkelijk niet eens in de buurt van de klassiekers... Ik snap het als je maidenfan bent, maar blijf wel objectief, een zeer zeer matig album!

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 12-09-2003 om 16:00u
Score: 85 / 100

Ok, er staan wel een paar gerecyclede riffs op en de hoes is misschien wel op Virtual XI na de lelijkste, maar de nummers zelf zijn zeker sterker dan die op een, ik noem maar wat, 'no prayer..' of 'fear of the dark', en zeker beter dan die op CD's met Blaze. Het is alsof Maiden de hoes express lelijk heeft gemaakt om te bewijzen dat ze juist op de kracht van hun nummers CD's verkopen. En de copy control? Zeikerds! Vroeger moest je ook voor een CD betalen! Deze CD is tenminste de aanschaf waard.

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 13-09-2003 om 11:38u

Prachtig album, hun beste werk sinds seventh son of a seventh son! Montségur en Paschendale zijn momenteel men superfavorieten

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 13-09-2003 om 20:02u
Score: 40 / 100

Oké Maiden is Maiden en dat betekent dat het hoe dan ook muzikaal erg goed is. Helaas zijn de songs erg matig en vind ik het album als geheel erg zwak. Er blijft geen enkel nummer hangen, terwijl Maiden dat in het verleden natuurlijk wel voor elkaar kreeg. Het is het zelfde euvel als bij Brave New World, al begon dat album wel sterker. Ik vind Bruce in het begin met name op het eerste nummer niet goed zingen, hij zit tegen het valse aan. Krakers als Number of the beast zal de band nooit meer schrijven, het heilge vuur is verdwenen. Het is natuurlijk niet met Metallica te vergelijken. Maiden is Metal en Metallica is Powerpop.

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van zardoz op 15-09-2003 om 15:29u
Score: 70 / 100

Ik viind het een redelijk plaat, geen topper, maar dat verwacht ik ook niet meer van Maiden. Wat ik in de reacties hierboven niet begrijp is dat mensen opmerkingen over de beveiliging gezeur vinden. Dat is het absoluut niet! Dit soort beveiligingen betekenen dat je nog maar moet afwachten of je het schijfje in je auto, discman of dvd-speler kunt draaien. Zelf heb ik binnenkort ook een dvd-speler en geen cd-speler meer thuis en dan ga ik toch echt geen beveiligde audio cds meer kopen. In de winkel krijg je doodleuk te horen dat het aan je apparatuur ligt, ja doei! Ik ben een groot fan van Maiden, maar dan is het gewoon jammer maar helaas. Zo jaag je juist de liefhebbers weg. En het helpt geen zier, want als je wilt, haal je dit album evengoed zo van internet af.

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 20-09-2003 om 12:47u
Score: 95 / 100

Tja, Dance of Death is echt een hele goeie plaat geworden. En met elke luisterbeurt wordt -ie beter! In een woord fantastisch zijn de solo's van Adrian Smith, echt geweldig. In ieder geval een belangrijk tegenwicht tegen dat gerommel van Janick Gers! Natuurlijk is er altijd een handvol werkelozen dat tijd genoeg heeft om de nieuwe plaat te vergelijken met het materiaal van 20 jaar geleden. TWINTIG JAAR GELEDEN, JA! En maar klagen dat het vroeger allemaal beter was. Kom op zeg, ga wat nuttigs doen met je leven . Over de kopieerbeveiliging het volgende. Ik heb de cd gewoon gekocht, maar die deed het dus niet in de auto. Het eerste wat je dan doet is de cd 'rippen' en er een kopie voor in de auto van branden, zonder die beveiliging natuurlijk. Als die cd niet beveiligd was geweest, had ik 'em ook nooit gekopieerd. Zo'n beveiliging werkt dus gewoon averechts.

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 22-09-2003 om 20:09u

De wat mindere productie is als volgt te verklaren. Brave new World was een drum&zang georitenteerd album. die stonden beide hard en scherp in de mix. Op dit album staan de 3 gitaren beter in de mix en nicko en bruce wat naar achteren. En dan nog iets. De producer (Kevin Shirely) heeft zich bij het mixen vooral gericht op de dvd 5.1 audio dvd die binnenkort uitkomt. die moet echt zo goed zijn dat zelfs Harris oren er van gingen klapperen!

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 23-09-2003 om 13:35u
Score: 90 / 100

Je moet niet werkloos zijn om nieuw met oud te vergelijken.Iemand die het repertoire van een band kent weet ook wel zonder tijd te verspillen wat ie wel en niet beter vind. En die beveiliging ? Nou dat koste je toch weer een extra schijfje.En inderdaad ik vind Dance steeds beter. Old Motorheadbanger

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een_Metalfan op 05-10-2003 om 10:57u
Score: 90 / 100

Brave new world was voor mij de eerste aanraking met metal, en ik vind dat dit album z'n voorganger met gemak overtreft. Het enige nadeel is voor mij het nummer age of innocense wat me echt niet lang genoeg kan boeien. Het is verder idd te horen dat bruce niet alles meer kan halen maar ik vind hem eigenlijk wel beter zingen dan vroeger. Benieuwd wat ze 5 november gaan spelen, ik gok zo wildest dreams, rainmaker en montsegur Lennert from hell

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van spike666 op 18-12-2003 om 19:19u
Score: 90 / 100

fucked up goeie cd niet de beste maar toch nog een super cd je hoorde ook bij het concert dat t goeie nummers zijn iedereen zingt ze mee.

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Jas op 04-07-2004 om 12:28u
Score: 80 / 100

Ik vond rainmaker echt een geweldig nummer en dat maakt voor mij veel goed!

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van 1 op 04-11-2004 om 17:54u
Score: 85 / 100

Goede cd ,maar ik heb wel beter gehoord ,en voor de gene die vinden dat er geen 'meezingers' of 'hamgenblijvers' op staan ,luister naar Wildest Dreams of Rainmaker.

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Jeroen op 21-05-2005 om 17:49u
Score: 83 / 100

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Jeroen op 21-05-2005 om 17:56u
Score: 83 / 100

Ik ben het roerend eens met Tonnie, vooral op het gebied van de hoes en productie. De zang is inderdaad ijzersterk, maar zoals in Gates of Tomorrow gaat het soms ietwat te ver voor Bruce (hoewel het vooral dankzij die wilde Janick solo een prachtnummer is) een schitterend album verder hoor

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van dimitri op 10-02-2006 om 12:29u
Score: 100 / 100

upp the irons

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Squidward op 21-02-2006 om 16:07u
Score: 83 / 100

Goeie CD, de numers zijn vet. De CD is weliswaar niet zo goed als de klassiekers, maar deze CD mag zeker niet in je MAIDEN- collectie ontbreken

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Mathijs op 29-04-2006 om 22:58u
Score: 90 / 100

geweldige cd die lekker de lijn van brave new world vervolgt, echte uitschieter is paschendale die de vergeten 1ste wo weer terug brengt, lekkere lange nummers met weer goeie solo's kan haast niet wachten tot het 14e album uitkomt

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Metalkev op 10-05-2006 om 20:14u
Score: 80 / 100

Het is niet hun beste album,zeker niet.Maar Maiden blijft Maiden!Wat een geschiedenis!Ik ben 15,leerde Maiden een jaar en een half geleden kennen.Het eerste album dat ik heb gekocht was Numbers Of The Beast!Nu heb ik al hun albums GEKOCHT!Dus stop met zeiken Maiden is Maiden! Up the Irons

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Pete aSs op 27-08-2006 om 23:58u
Score: 85 / 100

Journeyman haalt het niveau omlaag. Maar ook op Piece...,Powerslave, Seventh son...en de albums erna stonden slechte nummers. Maar de goeie zijn wel heel goed. Een kwestie van op tijd skippen.

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Meire op 24-12-2006 om 15:11u
Score: 89 / 100

Groeiplaat, geen twijfel mogelijk. Paschendale hoogtepunt.

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Een Metalfan op 04-02-2007 om 17:14u

Als je hem niet kunt afspelen kun je hem tog gewoon kopen en op de PC zetten.

Iron Maiden - Dance Of Death
Reactie van Jeroen op 13-06-2015 om 08:17u
Score: 80 / 100

Dit album was eerst een grote teleurstelling voor mij, omdat ik op een tweede Brave New World gehoopt had, maar Dance of Death daar toch sterk van verschilt, bv. door de wollige productie. Maar met de jaren heb ik het toch leren appreciëren als een sterk album op zich. Goed geschreven nummers, die niet vervelen ondanks hun lengte, de nummers klinken "hard en heavy", en zeer goeie solo's natuurlijk. Hoe langer ik de nummers ken, hoe meer ik ze kan smaken, dus het is echt een groeier. Montségur en Gates of Tomorrow zijn wat mindere nummers, ze zijn niet slecht maar ze vervelen als je ze een tiental keer gehoord hebt. Face in the Sand en Journeyman vind ik ook niet zo goed, zeker die laatste hadden ze mogen weglaten. Rainmaker, No More Lies en dance of death zijn dan weer top.