Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

05-08-2020

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Jaar van release: 2003
Label: Sony Music
Cradle of Filth - Damnation and a Day
Eindelijk is ie er dan. De nieuwe cd van Cradle of Filth. Verschenen op Major Label Sony Music. Is de band softer geworden, speelt men nu opeens toeganglijke rock vanwege die overstap. Nee, het tegendeel is waar. Damnation and A Day is een enorme knaller van formaat geworden. De agressie is gebleven in combinatie met de melodie. Met een veel vollere productie en een nog bombastischer geluid trekt Cradle of Filth weer ten strijde.

Elke fan van de band was bang dat Cradle of Filth de stijl rigoureus zou veranderen. Gelukkig is dit een ouderwets goede plaat geworden, die absoluut voorganger Midian overstijgt. Geweldige gitaarpartijen, rammende drums , ronkend basswerk, melodieus keyboardspel en natuurlijk de extreme en vooral unieke zang van bandopperhoofd Dani Filth. Hij gebruikt z'n stem op een zodanig onmenselijke manier dat je soms even staat te tollen op je benen. De hoge gil, het extreme gekrijs en de brute death grunts zijn allemaal terug op deze klapper. Zo zou je misschien denken dat de band weinig is verandert. Misschien qua speelstijl, maar qua arrangementen is er niet zuinig gedaan. Sublieme naargeestige zang verzorgd door een heus koor en om het orkestrale element te vergroten is er samengewerkt met een Hongaars orkest.

De cd bevat maar liefst 17 nummers die samen bijna 78 minuten klokken. En het gaat ook absoluut niet vervelen. De muziek is afwisselend, dan weer enorm agressief en hier en daar is plaats voor melodieuze intermezzo's waarin koor , orkest en de synthesizer een grote rol spelen.
Cradle of Filth heeft zich evenals op Cruelty and the Beast gewaagd aan een concept en dat is buitengewoon goed geslaagd.
Het verhaal gaat ongeveer als volgt. De anti christ word ontdekt als hij opstaat tegen God. Hij word verbannen uit de hemel en zal voor eeuwig verdoemd zijn in de Hel te blijven. Het begin van de Aarde word beschreven en ook het einde als Satan weet te ontsnappen en de wereld verdoemd.
Het album is opgedeeld in 4 hoofdstukken , allen bestaande uit een intro en een aantal oorverpulverende rampestampers. Geweldige nummers als Babalon A.D.(met een geweldig stuk lead guitar) , Serpent Tongue en Thank God for the Suffering bezorgen mij het nodige kippenvel. Ook de andere nummers zijn gewoonweg prachtig en de elementen agressie en melodie zijn perfect in balans.

De productie is zoals ik al aangaf zeer vol. De band had dan ook een groot budget ter beschikking toen men de studio in het Britse plaatsje Battle binnenviel. Alle details zijn prachtig te horen en het geluid is over het algemeen knisperend helder. De orkestrale stukken zijn heerlijk galmend geproduceerd en daardoor klinken de intermezzo's erg spannend. De cd lijkt soms net een spannende film. Sluit je ogen en laat je meevoeren door de krochten van de Hel tot aan de troon van Lucifer zelve. Briljant hoe ze dat gedaan hebben.
De band behoud eveneens z'n 'evil' imago en door o.a. het cd boekje en de teksten is er geen twijfel over mogelijk welke duivel deze band aanhangt.

Ik had het al eerder over de unieke zangprestatie die Dani weet neer te zetten. Hij schreeuwt werkelijk weer z'n longen uit het lijf en alle furie komt rechtstreeks uit zijn zwarte hart. Hij gaat indrukwekkende duetten met zichzelf aan en dat maakt ook dat het zanggedeelte dik in orde is. Met name in het stampende Presents from the Poison-hearted is zijn zang zeer extreem en ik ben er nog steeds diep van onder de indruk.
Overstijgen ze dan de oude prachtplaten van weleer. Nee, daar voor is de band toch een tikje te ver richting het commerciële gegaan. Het niveau van cd's zoals Dusk and Her Embrace en het geniale Vempire word net niet gehaald. Eigenlijk doet dat er niet eens toe, want Cradle of Filth heeft met dit Damnation and a Day gewoon een dijk van een black metal plaat gecreeërd. Nu maar kijken hoeveel nieuwe zieltjes er worden gewonnen. Zou het zo kunnen zijn dat we straks na Within Temptation ook Cradle of Filth op TMF of MTV zien langs schieten. De tijd zal het leren. De band bewijst in ieder geval nog niets van de oorspronkelijke kwaadaardigheid verloren te zijn en dat kan men door dit fantastische album alleen maar bevestigen.

Tracklist
1. A Bruise Upon The Silent Moon
2. The Promise Of Fever
3. Hurt And Virtue
4. An Enemy Led The Tempest
5. Damned In Any Language ( A Plague On Words)
6. Better To Reign In Hell
7. Serpent Tongue
8. Carrion
9. The Mordant Liquor Of Tears
10. Presents From The Poison-Hearted
11. Doberman Pharaoh
12. Babalon A.D. (So Glad For The Madness)
13. A Scarlet Witch Lit The Season
14. Mannequin
15. Thank God For The Suffering
16. The Smoke Of Her Burning
17. End Of Daze

Score: 90 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 4 april 2003

Koop dit album in

Meer Cradle of Filth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van Een_Metalfan op 05-04-2003 om 11:36u
Score: 90 / 100

Na Midian is het bergaf gegaan maar dit is weer een knaller van formaat !!! ben nooit echt fan geweest, maar die cd draait nu toch regelmatig in mijn cd-speler! verder kan je cradle moeilijk 'commercieel' noemen... daarvoor zou je Dani moeten ontslaan.

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van Een_Metalfan op 05-04-2003 om 20:12u
Score: 95 / 100

Dit album is echt helemaal af. Van de muziek tot de lyrics en het artwork, het zit allemaal subliem in elkaar. Hulde!

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van the-cold-white-light op 08-04-2003 om 09:17u
Score: 98 / 100

Ik ken de andere cd's van cradle of filth niet(behalve midian) dus daar kan ik het niet mee vergelijken, maar ik vind het een geweldige cd vol met fantastische nummers!

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van Een_Metalfan op 09-04-2003 om 14:23u
Score: 55 / 100

ik vin het een hoerige plaat ,de laatste goede was dusk... daarna zijn ze echt bagger geworden

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van rape_ruin_666 op 13-04-2003 om 13:39u
Score: 25 / 100

kutplaat inderdaad.

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van dcore op 13-04-2003 om 15:14u

ik vind het een lekkere plaat geworden. iig beter als bitter suites. die zoog!

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van Een_Metalfan op 14-04-2003 om 01:09u
Score: 95 / 100

Gewoon een Meesterwerk. De liefhebber van de ouderwetse knarsende, slecht geproduceerde"True" Black Metal zal het wellicht niets vinden, maar iedere muziekliefhebber moet deze plaats tenminste een keer bij de platenboer opzetten. De productie is ronduit geweldig. goed verzorgd, helemaal af. Met name het drumgeluid heeft in vergelijking tot vorige producties een verbetering ondergaan.

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van Een_Metalfan op 15-04-2003 om 16:34u
Score: 92 / 100

Het is gewoon een enorm goede en snoeiharde plaat geworden. Enne, nog effe over Sony; Cradle of Filth heeft gezegd dat wanneer ze meer geld verdienen er beter materiaal afgeleverd kan worden en dat de live-shows alleen maar beter gaan worden(materiaal enzo!!) Hail, STEEL

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van Een_Metalfan op 26-05-2003 om 15:07u
Score: 90 / 100

Ik vind dit een grote stap voorwaarts voor Cof.De nummers volgen elkaar vloeiend op en de mysterieuze stem tussen de nummers geeft het een dreigende sfeer.Men kan moeilijk verwachten dat elke black metal fan deze plaat goed vind omdat Cof nu eenmaal nooit echt bij de andere black metal heeft gestaan;Cof is een melodieuze black metal band.bij mij staan ze nog altijd op nr. 1 en ik hoop dat dit zo blijft

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van Een_Metalfan op 30-05-2003 om 17:40u
Score: 100 / 100

dit is de fuckin beste plaat ooit damnation steigt ver boven alle andere platen uit iedereen die cradle niet onder black metal plaatst is gewoon christenen damnation and a day is the best Cradle Of Filth 666

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van Verwoesting666 op 30-06-2003 om 16:16u
Score: 95 / 100

Naast Dusk.... vind ik dit het beste album van Cradle. Commercieel? Ja. Maar laat ze lekker, hun muziek gaat er echt niet op achteruit hoor!

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van Cradle Of Filth Nederland op 05-01-2004 om 15:26u
Score: 100 / 100

Zie ook: www.cradleoffilth.nl !!!!

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van jeroenfilth op 27-02-2004 om 02:55u
Score: 100 / 100

fuckin goede cd!!!!!

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van JozzyJosbourne op 07-04-2004 om 19:06u
Score: 80 / 100

Volgens mij laten teveel mensen zich meevoeren door de algemene opinie die hier de ronde doet dat cof tegenwoordig een poserband is, en bovendien totaal geen BM meer is. Met dat laatste ben ik het eens. Ik vind dat ze tijdens Dusk.. een eigen stijl hebben ontwikkeld, die inderdaad niet echt onder de noemer BM valt. Ik hoorde dan ook alleen maar negatieve reacties over Damnation and a Day, maar die hoorde ik ook over Midian, en dat vond ik ook een goede plaat. Welnu, wat blijkt, dit is gewoon een ware opus. Het concept draagt dat armageddon-einde der tijden-satan takes over-sfeertje wat zoveel metalplaten hebben goed met zich mee. Ik weet niet wat voor metal cof deze dagen is, maar het heerscht wat mij betreft wel.

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van Biesz op 18-03-2005 om 19:16u
Score: 71 / 100

Leuk! Met als hoogtepunt Mannequin

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van Dimmu op 22-03-2005 om 16:04u
Score: 93 / 100

Super CD , hoogtepunt vind ik toch wel Presents from the poison harted , promise of fever en carrion laagtepunten : doberman pharao , mannequin , serpent tongue maar toch mega cd

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van Vedrono op 13-04-2005 om 17:13u
Score: 98 / 100

Dit is een fantastisch album, hoogtepunten voor mij zijn The Promise Of Fever, Hurt And Virtue, Better To Reign In Hell, Carrion, Presents From The Poison-Hearted, Babalond A.D. en The Smoke Of Her Burning. Niet te vergeten de briljante intro lied A Bruise Upon The Silent Moon, ik luisterde die in een donkere kamer in me eentje op de discman heel hard, en je krijgt er echt kippevel van, je denkt ieder moment komt iemand je afslachten. Geweldig toch? Een minpunt is het liedje Serpent Tongue. Maar dat is dan ook het enige minpunt voor mij.

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van Dimmu op 16-04-2005 om 10:36u

kan ik goed mee instemmen , alle intro-liedjes zijn trouwens super

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van Stampeed op 29-08-2005 om 22:45u
Score: 95 / 100

Ik heb alles van Cradle (dus ook de oude shit) maar wat ze hier laten horen grenst aan het beste werk (met Dusk). Sferisch, grotesque, goede productie, machtig gitaar- en drumwerk en Dani gaat ook wel:-) Ik ben die hele duffe discusie wat nu wat is zo zat....het maakt mij geen reet uit. Goed is goed of het nou BM is, extreme metal, death of hoe men het ook noemt. Commercieel hoor je ook vaak....moet je mijn maten horen, haha. Die vinden dit alles behalve commercieel...

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van metalgirl op 12-12-2005 om 15:11u
Score: 100 / 100

ZALIG NIE TE DOEN GEWEUNE WEG DE MAX CRADLE OF FILTH 4-EVER !!!!!!!!!

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van rum coke op 14-03-2006 om 20:15u
Score: 100 / 100

ik vind cradle of filth bangelijk en iedereen die der iets tegen heeft ik smeer het bloed af van jullie hart (net als in die clip from cradle to ensave) wie der iets tege heeft :fuck off your fools) en trouwens diegene die cralde of filth haten zouden niet op deze site horen te zitte!!!!

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van MIC op 16-04-2006 om 10:00u
Score: 100 / 100

Deze cd is zo fucking geweldig! Alle liedjes (behalve mannequin, maar dat is ook echt de ENIGE) zijn ZO goed!! Alle CD's van CoF zijn trouwens echt briljant!! Ik snap niet waar iedereen over zeikt, ze zijn toch gewoon CoF?! Nja, deze CD krijgt echt een dikke 10! De intermezzo's geven mij kippenvel, sommige overgangen (The Smoke of her Burning - End of Daze, of Serpent Tongue - Carrion) zijn ZO briljant dat je op het begin niet eens hoort dat je een ander nummer luisterd!! Ik vind alle delen op dit meesterwerk zeer goed! Ik vind ze zelfs MOOI!

Cradle of Filth - Damnation and a Day
Reactie van satyr op 19-10-2006 om 12:16u
Score: 90 / 100

1 van de betere cof albums