Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-05-2021

Opeth - Blackwater Park
Jaar van release: 2001
Opeth - Blackwater Park
Opeth staat bekend om zijn complexe muziek, ofterwel "Progressive death metal". Een stijl die niet makkelijk te omschrijven valt. Na het goede Still Life is er een opvolger, genaamd "Blackwater park"

Het begint allemaal met The leper affinity, een nummer van ong. 10 minuten. Een nummer met sfeer, veel sfeer. Het begint als een death metal nummer (vrij melodieus) maar op een gegeven moment slaat het nummer rustig over naar een nummer dat aan de jaren 70 progressieve stijl doet denken. Hetzelfde geld voor Bleak, qua struktuur en opbouw een beetje het zelfde, maar qua sfeer toch anders. Op het 3e nummer "Harvest" heeft men de death metal achterwege gelaten en laat men de jaren 70 stijl weer horen. The drapery falls is een erg onvoorspelbaar nummer, dat ook weer duidelijk zo'n stijlwisseling laat horen. Erg knap wat men hier laat horen. Ik denk niet dat het zin heeft om de vier volgende nummers te omschrijven aangezien dat toch weer een beetje hetzelfde wordt. Niet dat de nummers hetzelfde zijn, maar alles is moeilijk te omschrijven.

Ik wil wel heel graag Opeth complimenteren met een enorm album. Het is niet echt toegankelijk, het eist namelijk nogal wat aandacht. Het album groeit constant (op het forum na te lezen :) en de sfeer zit er duidelijk in. Bijzonder dat de zanger zo'n goede stem heeft naast het grunten, en dat men zo veel sfeer kan maken zonder keyboards! (Enkel een piano!) Dit is duidelijk één van de beste cd's van dit jaar. Klasse!

Score: 90 / 100

Reviewer: Snagger
Toegevoegd: 12 juli 2001

Koop dit album in

Meer Opeth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Agarnoth op 12-07-2001 om 21:45u
Score: 100 / 100

Inderdaad....perrrfect album, vooral "the drapery falls" *drooooooool, wat een nummer!!.. ... Het enige wat ik je nog kan aanraden: ga "Still Life" luisteren, het album dat ervoor komt, zeer goed, zowaarnog beter als Blackwater Park! .. (y)

Reactie van Een_Metalfan op 01-07-2002 om 09:54u
Score: 100 / 100

Ik, broertje van reinier, bekend als metalgod; the sufferer, vindt opeth de beste band ooit. Maar behalve de meesterwerken Blackwater park en Still life, zijn er nog 3 zulke meesterwerken; my arms your hearse (iets meer snelheid en furie) Advent (meer afwisseling met metal en aucousisch) en Orchid (advent nr 2 :) ) Dus zoek, koop... geld dubbel en dwars waard! HEIL!

Reactie van JozzyJosbourne op 20-11-2002 om 19:26u
Score: 85 / 100

Uhm, het kan aan mij liggen, maar volges mij is Advent de eerste track van Morningrise en is er verder geen album dat Advent heet. Maargoed, blackwater park blijft inderdaad een heel lekker album, en daarvan blijft The Leper Affinity mijn favoriet.

Reactie van Een_Metalfan op 11-06-2003 om 09:10u
Score: 93 / 100

Een supercd, net iets minder dan deliverance maar wel super!!

Reactie van klont op 29-01-2004 om 14:02u
Score: 80 / 100

het is een hele goede cd, geen twijfel over mogelijk, maar (t zal wel aan mij liggen) ik vind deze behoorlijk zwak vergeleken met still life en my arms your hearse. deze 2 cd's hebben meer inhoud met veel meer tempo wisselingen zoals demon of the fall en white clusters. 1 ding is el super van balckwater park en dit is het nummer bleak, dit nummer mogen ze van mijn part heilig verklaren zoveel passie zit er in , maar de andere nummers zijn een beetje... tja, soft.. niet dat dat erg is maar een beetje meer grunts zou toch geen kwaad kunnen

Reactie van Htapohcysp op 04-06-2005 om 20:39u
Score: 100 / 100

Beste cd ooit gemaakt

Reactie van Dimmu op 24-06-2005 om 16:59u

Opeth staat bekend om zijn complexe muziek, ofterwel "Progressive death metal". aub seg :p , opeth's stijl is totaal niet te beschrijven , je zou kunnen zeggen een beetje gothic , maar zeker geen black of death , komaan , dan is er iets mis met je oren hoor waarmee ik niet wil zeggen dat opeth sucks , helemaal NIET , ze rulen zwaar

Reactie van Dimmu op 04-07-2005 om 20:36u

waar blijft trouwens de review van Damnation?

Reactie van Hans op 14-05-2006 om 20:52u
Score: 100 / 100

Dope! Van begin tot einde een superalbum. Dit is kunst met een hoofdletter K!

Reactie van mikael op 24-09-2006 om 18:53u
Score: 100 / 100

dit album is de beste progressieve deathmetal ooit gemaakt samen met human natuurlijk van death

Reactie van Marco op 01-04-2007 om 11:38u
Score: 99 / 100

Dit is het beste album dat ik heb . Gewoonweg FANTASTISCH dit mag je niet missen. OPETH rules

Reactie van Wout op 18-03-2008 om 23:14u
Score: 99 / 100

Ik vind dit Opeth's beste album maar flikker toch op met dat gelul de structuur van de nummers REDELIJK op elkaar lijken.
Op Harvest na is alles zo'n beetje HEAVY/AKOESTISCH/HEAVY. Qua structuur vind ik het gewoon een herhalingsoefning x 7.
Steeds afgewisseld 1-2-1-2 of 1-2-1. Daarin is het album qua complexiteit toch een stuk minder dan bijv. Still Life, Deliverance en Ghost Reveries. Door echt dikke, zieke vocale (jammer dat de vocalen op volgende albums wat veranderde qua geluid) in bijv. een Blackwater Park en A Funeral Portrait vind ik dit album toch echt nog steeds het beste van Opeth ooit!

Reactie van CARLO op 17-02-2011 om 15:38u
Score: 100 / 100

SUPER ALBUM!!!!!

Reactie van Nick op 24-11-2014 om 20:01u
Score: 90 / 100

De shit die opeth tegenwoordig maakt mag hier niet bij in de schaduw staan. Blackwater Park, still loving it! Kapot analyseren is hier niet op zijn plek. Gewoon 1 van de beste metalalbums ooit! Een dijk van een cd, een monument voor de metal. Ik ben 50+ heb het allemaal gezien en meegemaakt. Blackwater Park is en blijft sensationeel!