Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 04-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Frank Boeijen (The Gathering) - 48
  • Jan S. Eckert (Masterplan) - 56
  • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 45
  • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 50
  • Mina Caputo (Life Of Agony) - 48
  • Morten Veland (Sirenia) - 44
  • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 50
  • Piero Paravidino (Mesmerize) - 49
  • Robert Balci (Stormwitch) - 51

Vandaag overleden:
  • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Review

Sauron - For A Dead Race
Jaar van release: 2004
Label: Neurotic Records
Sauron - For A Dead Race
Sauron heeft zoals altijd weer het beste met de mensheid voor. Ook de nieuwe cd For A Dead Race is weer een propagandaronde om het menselijk ras met wortel en al volledig uit te roeien.

Sauron wordt wel vaker de Nederlandse Marduk genoemd. Dit is een vergelijking die op de zeer snelle blastpartijen van beide bands na niet echt opgaat vind ik. Sauron is een stuk smeriger namelijk dan Marduk. Men kan denk ik bij vele nummers een vergelijking met Darkthrone trekken, Sauron zet deels een duistere atmosfeer neer die meer dan eens aan A Blaze in the Nothern Sky doet denken. Echter knuppelt drummer Ludas over het algemeen op een veel hoger tempo dan Fenriz en lijkt zanger/gitarist Eclipse nog wat hysterischer te schreeuwen dan Nocturno Culto. Wat wellicht nog wel een punt van vergelijking is met de collega’s van Marduk is dat Sauron met een teksten ook wel vaker op het randje balanceert. Men kan zich voorstellen dat menig politiek correcte ziel zich stoort aan stukken tekst zoals: “Gasses for the Masses, the final Solution for depopulation.”

Bij Sauron waant de luisteraar zich midden in een lijkenveld waar hij van alle kanten beschoten wordt en zich een weg door de rottende kadavers moet banen, half verzuipend in een drab van modder, bloed en pus (als men de promotiefoto’s van de band ziet is dit denk ik een voorstelbaar beeld). Het extra zieke effect wordt mede verzorgd door bassist Demster die ook bij de doomband Bunkur bijklust. Zijn Abruptum-achtige schreeuwen klinken als pure wanhoop en pure uitingen van een doodsstrijd.

Mede aan deze smerigheid van For a dead race draagt de sound van de plaat bij. Alle instrumenten zijn goed van elkaar te onderscheiden, maar toch is de productie niet helder waardoor het old-school gevoel toch blijft hangen en voor de nodige atmosfeer gezorgd wordt. Enige minpunt vind ik hierbij de snaredrum, deze klinkt namelijk als een blikken emmer. In het begin stoort het namelijk nogal dat zo’n schelle drum (die je normaal alleen bij oldschool death metal of grind tegenkomt) boven een vrij necro productie uitsteekt.

Waar je bij Marduk het gevoel hebt dat door een moderne, wild in het rond schietende tank platgewalst wordt, denk je bij Sauron aan een oude ietwat roestige tank, waar liters opgedroogd bloed aan zitten die met extreme bruutheid over een slagveld vol met rottend vlees een spoor van vernietiging achter laat. Voor iedereen die de mensheid veracht of over een flinke dosis macabere humor beschikt en van rossende doch sfeervolle black metal houdt is deze plaat een absolute aanrader.

Tracklist:
1. For A Dead Race
2. Salvation's Call
3. The Pestilencial March
4. Scars Of Existence
5. Anima Mundi
6. Prey To Destruction
7. Deliverance In Blood
8. Dominions Of The Past

Score: 85 / 100

Reviewer: Jan
Toegevoegd: 27 november 2004

Sauron - For A Dead Race
Reactie van lerviathan op 28-11-2004 om 16:26u
Score: 90 / 100

Jan, die snare klinkt nondeju op de eerste 10 seconden van het eerste nummer wat hard en blikkerig omdat ie daar wellicht wat te hard is ingemixt. Dat is het enige. Je hebt de CD toch niet beoordeeld door alleen het eerste nummer te luisteren? Vette plaat in ieder geval, en je beeldspraak kan ik beamen! Een roestige tank vol bloed etc... SauroN laat wel ff horen hoe het ook kan en veel beter dan op Universe of Filth. Deze CD is echt gaaf....

Sauron - For A Dead Race
Reactie van AmnesJAn op 28-11-2004 om 23:49u

Ik ben het met je eens dat dit naarmate de cd vordert zeker verandert. Ik had dit wellicht wat beter kunnen formuleren. Maar ik blijf erbij dat dit bij de eerste luisterbeurt een ietwat vreemd begin vormt op een verder uitstekende cd.

Sauron - For A Dead Race
Reactie van AmnesJAn op 28-11-2004 om 23:49u

En waarom staan daar nu opeens die sterretjes :S

Sauron - For A Dead Race
Reactie van demster op 01-12-2004 om 09:53u

HEy, alle vox op de plaat zijn gedaan door Eclipse, mijn vocalen zijn alleen voor Bunkur en Planet AIDS.

Sauron - For A Dead Race
Reactie van AmnesJAn op 01-12-2004 om 16:38u

Ok, die indruk kreeg ik wel, omdat je live wel een deel van deze zieke vocals voor je rekening neemt. Het leek mij dat je deze vocalen dan ook op plaat inzette.

Sauron - For A Dead Race
Reactie van demster op 02-12-2004 om 11:38u

Ah, ja live doe ik dat wel, maar alle vox op de cd zijn van Eclipse.....

Sauron - For A Dead Race
Reactie van AmnesJAn op 02-12-2004 om 14:14u

Ok, bij deze mijn excuses voor de fout.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.