Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

06-06-2020

Cirith Gorgor - Firestorm Apocalypse
Jaar van release: 2004
Label: Ketzer Records
Cirith Gorgor - Firestorm Apocalypse
Qua black metal hebben wij Nederlanders het niet erg goed. Behalve de sterke bekendere bands als Sauron, Fluisterwoud, Salacious Gods en ook dit Cirith Gorgor is het vooral obscuur undergroundwerk dat de klok slaat. Oftewel: stofzuiger op volle toeren aan en vegen maar met die hap. Nu kan ik me voorstellen dat dit soort cultbandjes niet aan iedereen besteed zijn. Die mensen zou ik dit nieuwe album van Cirith Gorgor aanraden. In tegenstelling tot veel landgenoten zorgen deze black metallers ervoor dat de productie krachtig is, waardoor de agressieve black metal veel beter tot zijn recht komt. Productioneel gezien doet het album enigszins denken aan het latere werk van Thy Primordial: zuiver, helder en toch bijzonder krachtig.

Deze heren weten dan ook waar ze mee bezig zijn. Al sinds 1993 actief duurde het toch nog tot 1999 voordat de eerste full length Onwards to the Spectral Defile het levenslicht zag, toen nog via Osmose Productions. Dit album werd twee jaar later opgevolgd met Unveiling the Essence. Drie jaar hierna verschijnt dan nu via het wat onbekendere black metallabel Ketzer Records de derde full length, voluit getiteld Firestorm Apocalypse: Tomorrow Shall Know the Blackest Dawn.

Wat kan de luisteraar verwachten op dit schijfje? Bijna een uur lang goed gespeelde, compositorisch bovengemiddeld in elkaar zittende, overwegend snelle black metal. Vooral de ijzige gitaarriffs weten extra sfeer aan dit album toe te voegen. Bovendien weet Cirith Gorgor de langere nummers op dit album (drie nummers klokken meer dan tien minuten) interessant te houden door voor voldoende afwisseling te zorgen. Het beste nummer vind ik echter het militante Degeneration of Mankind, dat door het marsritme en de toegevoegde samples van explosies een heerlijk sfeertje weet op te wekken.

Liefhebbers van het eerder genoemde Thy Primordial, alsmede Dark Funeral en Marduk-fans zullen dan ook wel raad weten met dit album. In ieder geval nestelt Cirith Gorgor zich met dit uitermate overtuigende album nog wat steviger aan de top van de Nederlandse black metalscène.

Tracklist:
1. The Gates of Hell
2. Degeneration of Mankind
3. Arcane Illusion
4. Prelude to the Final Holocaust
5. Fields of Eternal Glory
6. Perishing Nights
7. Eternal Damnation
8. Firestorm Apocalypse - the Coming of a Greater Era

Score: 84 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 12 augustus 2004

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Cirith Gorgor - Firestorm Apocalypse
Reactie van Kevlyn op 30-04-2013 om 11:30u

Many many qauilty points there.