Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2020

Cirith Gorgor - Visions Of Exalted Lucifer
Jaar van release: 2016
Label: Hammerheart Records
Cirith Gorgor - Visions Of Exalted Lucifer
In 1996 ontstond het Limburgse Cirith Gorgor en deze heren brachten in de jaren daarna twee albums uit op het destijds grote Franse label Osmose Productions. Ondanks deze zet in de rug is dit gezelschap de underground nooit écht ontgroeid. Wel is het bijzonder dat de mannen nooit zijn afgeweken van hun muzikale koers. Op wat bezettingswisselingen na is Cirith Gorgor gebleven wat het is. Namelijk een ongepolijste, melodieuze blackmetalband.

Op Visions Of Exalted Lucifer blijft de koers opnieuw ongewijzigd. Openingstrack Salvator pakt de luisteraar gelijk bij de strot en doet denken aan Nemesis Divina van Satyricon. Het tempo ligt constant lekker hoog en prachtige melodieën wisselen elkaar snel en netjes af. Neem daarbij het schelle gekrijs van zanger Satanael en het is bijna alsof je naar een nieuwe langspeler van Taake zit te luisteren.

Tijdens het mooie Of Black Dimensions neemt de groep even wat gas terug. Het nummer biedt wat ruimte voor enkele gesproken geluidsfragmenten. Dat is even fijn op adem komen tussen al het vuige geweld. Wel bouwt de band op naar een climax in de overgang naar ...And Demonic Wisdom. Dit is een ontzettend gave track waarin alle waanzin weer losbarst. Hierin is duidelijk te horen dat deze Limburgers kundige muzikanten zijn. Deze track valt later weer terug op de melodie uit Of Black Dimensions. Een schitterend tweeluik.

Ondanks mijn schelle loftrompet is er ook een klein puntje van kritiek. Zo hadden de drums wat vetter mogen klinken, want ze doen regelmatig denken aan een agressieve typiste op de achtergrond. Iets meer bas in het drumgeluid en een prominentere rol in de mix voor de drumfills hadden dit album nog mooier gemaakt.

Ik hoop dat de heren van de zomer te zien zijn op de grotere festivals, want ze verdienen het. Deze plaat is een absolute aanrader voor iedereen die niet genoeg kan krijgen van melodieuze black zonder al teveel poespas. De boodschap is simpel. Aanschaffen die schijf.

Tracklist:
1. Salvator
2. A Vision Of Exalted Lucifer
3. Of Black Dimensions...
4. ...And Demonic Wisdom
5. Wille Zur Macht
6. Rite Of Purification - Vanished From This World
7. Into The Nameless Void

Score: 80 / 100

Reviewer: Sander
Toegevoegd: 31 januari 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Cirith Gorgor - Visions Of Exalted Lucifer
Reactie van Artorius op 31-01-2016 om 16:34u

We gaven de wereld pindakaas, drop en stroopwafels, maar gleden vervolgens af naar een vrijwel permanente staat van lamlendigheid. Je ziet het aan de lege, zielloze blikken in winkelstraten en meubelboulevards. De passie is verdwenen, Nederland is z'n mojo kwijt. Maar het mag gezegd worden, op het gebied van Black Metal doen we toch best leuk mee.

Het is jaren geleden dat ik iets van dit bandje vernomen heb, ging er eigenlijk al van uit dat ze de kont in de krib hadden gegooid. Als ze in de buurt zijn, kom ik zeker een kijkje nemen. Leuk!