Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  27 januari:
 • Bullet For My Valentine
 • 29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
Kalender
Vandaag jarig:
 • Daniel González (Darksun) - 41
 • Heikki Pöyhiä (Twilightning) - 41
 • Huddie "Lead Belly" Ledbetter† - 134
 • Jarpen (Elvenking) - 44
 • Kita (Lordi) - 48
 • Louie Clemente (Testament) - 57
 • Melissa Bonny (Ad Infinitum) - 29

Vandaag overleden:
 • Jimmy Bain (Dio) - 2016
Review

Karg - Weltenasche
Jaar van release: 2016
Label: Art Of Propaganda
Karg - Weltenasche
Hoewel Karg op het eerste gezicht een van de vele Duitstalige (de band komt uit Oostenrijk) blackmetalbands lijkt, is mijn interesse in Weltenasche bovengemiddeld aangewakkerd als ik ontdek dat V. Wahntraum, sinds jaar en dag de enige kracht achter dit project, niemand minder is dan de frontman van het fantastische Harakiri For The Sky. Van deze band verscheen vorig jaar nog het meesterwerk III: Trauma, dat hoog in mijn jaarlijst eindigde. Blijkbaar heeft de beste man inspiratie te over, want eind 2016 verscheen ook met Karg een nieuw album van diens hand.

Weltenasche doet in veel opzichten denken aan Harakiri For The Sky en de sound is dan ook direct herkenbaar. De kenmerken van die band – snijdende, maar verfijnde, melodieuze riffs en subtiel in de nummers verweven, akoestische post-rockpassages – vormen ook bij Karg een belangrijk handelsmerk. Ook in de fraaie opbouw en de lengte van de nummers zijn overeenkomsten te zien. Opener Crevasse klokt bijvoorbeeld al een respectabele tien minuten, maar verveelt geen seconde. En dat de plaat met een totale lengte van meer dan zeventig minuten nauwelijks verveelt, zegt veel over het compositorische vakmanschap van deze man.

Dat Weltenasche blijft boeien, komt voor een groot deel door het afwisselende karakter van de muziek. Het album, dat zich bevindt op het grensvlak van ambient-, post-, en suidical black metal, wordt gekenmerkt door zowel ingetogen, Alcest-achtige akoestische tokkelpassages als door desolate en intense momenten die aan het oude Lantlôs en Lifelover doen denken (Tor Zu Tausend Wüsten). Soms wordt er zelfs gerockt, zoals tijdens de stuwende ritmes en agressieve versnellingen van het uitstekende Alles Wird In Flammen Stehen. Tijdens die tracks komt Karg beter voor het daglicht dan in het akoestische Spuren Im Schnee, waarin de vlakke cleane zang enigszins afbreuk doet.

Deze vijfde full-length van Karg ontbeert de genialiteit van Harakiri For The Sky’s laatste telg, maar zal liefhebbers van sfeervolle post-black ongetwijfeld tevreden stellen. De muziek is immers een stuk beter en diverser dan van veel genregenoten. Luistertip: het in melodieuze melancholie gedrenkte Solange Das Herz Schlägt...

Tracklist:
1. Crevasse
2. Alles Wird In Flammen Stehen
3. Le Couloir Des Ombres
4. Tor Zu Tausend Wüsten
5. Spuren Im Schnee
6. Solange Das Herz Schlägt..
7. ...Und Blicke Doch Mit Wut Zurück
8. MMXVI/Weltenasche

Score: 82 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 17 mei 2017

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.