Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-09-2020

Morgarten - Risen To Fight
Jaar van release: 2016
Label: Eigen Beheer
Morgarten - Risen To Fight
Morgarten is reeds in 2005 opgericht, maar kwam pas vorig jaar met zijn debuut Risen To Fight. De symfonische folk/blackmetalband uit Neuchatel staat over een paar weken in Apeldoorn op het podium. Derhalve een prima gelegenheid om het studiomateriaal er eens bij te pakken.

De Zwitsers beginnen deze release met een goed opgebouwd intro. Een harpmelodie en enkelvoudige folkzang worden vergezeld van een serene keyboardpartij. De samenkomst groeit uit tot een climax met meerstemmigheid en prima orkestraties. In het met euforische melodieën bekleedde Called To The War komt de symfonische blackmetalkant van Morgarten sterk naar voren. Het is een van de highlights samen met The Lost Hordes, waarin een koor, melodieus gitaarspel en orkestraties elkaar versterken. Een sterk staaltje songwriting met als verrassing wat elementen uit de melodeath. Doorgaans is het de symfonische black met veel melodieën en verstaanbare screams die overheerst.

In Path In The Darkness, het meest folky nummer op het album, bepalen vrolijke melodieën de toon onder aanvoering van powermetalritmiek, totdat na drie en een halve minuut er een switch naar black metal plaatsvindt, die wat minder geslaagd uitpakt. Het leidt een minder overtuigende fase in van de plaat. Zo is Wind From The Forest (met aan het einde een opleving middels cinematische orkestraties) slechts een onopgemerkt briesje dat je bepaald niet van je sokken blaast. Hierin vallen vooral de kritiekpunten op, zoals de wat mechanische drums en dunne leads. De release heeft een relatief lichte sound. De bas staat zacht in de mix en het zijn vooral de factor melodie die er het sterkst uitkomt.

Ancestral War breekt de sleur met zijn dreigende, doomy aanpak die goed werkt. Hierin laat Pierric Weber horen niet alleen over screams te beschikken, maar ook over goede grunts. Juist die afwisseling maakt deze release aangenaam, buiten de vele fraaie melodieën zoals die in The Final Attack, die een filmische touch geven aan de melodieuze metal.

Folkmetalfans nemen derhalve beslist de moeite om Risen To Fight een drietal luisterbeurten te geven. Het wachten op het debuut heeft lang geduurd, maar de plaat staat vol met aangename tragische en heroïsche melodieën. Soms iets te druk waardoor er minder blijft hangen, maar er zijn redelijk wat momenten die dat wel doen. Op het gebied van productie en consistentie in de songwriting moeten de Zwitsers nog stappen maken, maar deze eerste kennismaking is in ieder geval belovend genoeg om de ontwikkelingen te blijven volgen. Op 15 december staat Morgarten in Gigant te Apeldoorn met Slechtvalk en Nightland.

Tracklist:
1. Beyond The Mist
2. Called To The War
3. Path In The Darkness
4. Wind From The Forest
5. Ancestral War
6. The Lost Hordes
7. The Final Attack
8. Revelations Of The Graveyard

Score: 74 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 2 december 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]