Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Forever Still - Tied Down
Jaar van release: 2016
Label: Nuclear Blast Records
Forever Still - Tied Down
Van DIY (Do It Yourself) naar Nuclear Blast. Dat is het extra zetje dat Forever Still nog veel bekender zal maken dan het al is. Op 15 januari brachten de Denen die tot voor kort zelf alles regelden (componeren, opnemen, mixen, promotie) het album al uit in eigen beheer en op 21 oktober doet Nuclear Blast het nog eens over. Op de dag van de re-release staat de rockgroep in Vosselaar en een dag later in Tilburg in het voorprogramma van Lacuna Coil. Beslist de moeite waard op daar op tijd te zijn, want na drie ep's is Tied Down een prima langspeler.

De naam van Lacuna Coil is reeds gevallen. Voeg Evanescence en Flyleaf daaraan toe en je hebt een beeld bij wat je muzikaal kunt verwachten. Melodieuze rock/metal in een modern jasje, voorzien van een elektronica-impuls en verwijzingen naar de nineties. De zanglijnen doen regelmatig denken aan die van Alanis Morissette, Amy Lee en Lacey Sturm. Componiste en zangeres Maja Shining heeft evenwel een prettig in het gehoor liggende melodieuze poprockstem. Schønning, zoals ze eigenlijk heet, varieert prima van ingetogen naar enkele screams. Maja zingt op dit conceptalbum over persoonlijke zaken, over iemand die een depressie heeft, toch herstelt door kracht in zichzelf te vinden en de toekomst hoopvol tegemoet te zien.

De tracks luisteren lekker weg, geen enkeling uitgezonderd. De ene is wel memorabeler dan de andere. Tot de toppers behoren de prima opener Scars (met spierballenriffs en sterke screams), de melodieuze rocker Once Upon A Nightmare en het fantastische, melancholische, poppy Miss Madness. Laatstgenoemde is een van de breekbare songs waarin veel emotie in de zang naar voren komt. Save Me is een ander voorbeeld ervan. Daartussenin staat dan het lekkere energieke Breathe In. Ook op de tweede helft blijft het niveau aangenaam.

Die afwisseling tussen krachtige en ingetogen nummers houdt dit album interessant. De melodieuze nummers blijven snel hangen en zijn uitstekend zelfgeproduceerd. De hardwerkende Denen leveren met Tied Down een prima visitekaartje af, al mag het trio nog wel wat meer aan een sound werken die ze onderscheidt van soortgenoten. Van Forever Still gaan we in de toekomst ongetwijfeld nog meer fraais horen. Een van de eerste mogelijkheden is op 22 oktober in Tilburg. Gaat dat zien!

Tracklist:
1. Scars
2. Once Upon A Nightmare
3. Miss Madness
4. Awake The Fire
5. Breathe In
6. Save Me
7. Your Light
8. Alone
9. Break The Glass
10. Tied Down

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 23 oktober 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]