Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2021

Fenris - En Doodenakkers Tot Den Horizon
Jaar van release: 2016
Label: Eigen Beheer
Fenris - En Doodenakkers Tot Den Horizon
Het heeft even mogen duren, maar na elf jaar verschijnt er eindelijk weer een nieuw album van het Noord-Brabantse Fenris. Deze heren staan bekend om hun furieuze black metal met hier en daar symfonische elementen en natuurlijk de invloeden uit de Noorse mythologie. De albumhoes vind ik al prachtig. We zien een eindeloze akker (die in ons koude kikkerlandje zou kunnen zijn), met daarboven een dreigende, zwarte lucht. Een schitterend begin van de herfst. Nu de muziek nog.

Ik word (zoals gehoopt) direct van mijn stoel geblazen. Dit album gaat snoeihard van start en neemt maar weinig adempauzes. De high-energypassages zijn direct van de bovenste plank en ratelen lekker door om vervolgens te verrassen met harde en retestrakke deathmetalelementen. De vocalen klinken woest en dreigend zonder aan kracht in te boeten. Wat de band siert, is dat ondanks de bombast van de extreme metal ik nog steeds invloeden uit de Vikingperiode van Bathory terug hoor. Ik weet niet of dit bewust is gedaan, maar met name tijdens Ruined valt mij dit enorm op.

Fenris laat zich op En Doodenakkers Tot Den Horizon van een furieuze, maar vooral volwassen kant zien. De manier waarop de songs geschreven zijn, werkt ontzettend goed, zonder dat de band in herhaling valt. Zo wordt de luisteraar tijdens 834 verrast met een schitterende gitaarsolo en wisselt zanger Gilbert ontzettend veel af tussen brute en rauwe vocalen. Ondanks al het geweld is er ook nog veel melodie te vinden, maar de melodie doet (gelukkig) geen afbreuk aan de agressie die het gehele album voelbaar is. Productioneel zit dit album tevens puik in elkaar. De gitaarpartijen en de drums zijn duidelijk hoorbaar en klinken niet t clean, al had ik wel wat meer bas willen horen.

Ik vind dit album een prachtig startsein voor de herfst. Het mag gaan stormen, want met dit album luid uit de speakers wordt dat een waar genot. Een aanrader voor de liefhebber van extreme metal in het algemeen. Aanschaffen die hap!

Tracklist:
1. Echo of the Machine (Intro)
2. Black Ashes
3. Ruined
4. Zielenstrijd
5. 834
6. Fenris
7. Doodenakkers
8. Descend

Score: 87 / 100

Reviewer: Sander
Toegevoegd: 20 oktober 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]