Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Apokathilosis - Where Angels Fear to Tread
Jaar van release: 2015
Label: Eigen beheer
Apokathilosis - Where Angels Fear to Tread
Apokathilosis is een wapen om individuen uit een (op trauma's gebaseerde) religieuze trance te bevrijden. In dit geval geen wapen, maar een uit Ierland afkomstige, tweekoppige blackmetalband. Deze heren sloegen in 2013 de handen ineen om vervolgens in 2015 met Where Angels Fear To Tread op de proppen te komen. Deze schijf is geïnspireerd door de eigenzinnige Griekse blackmetalscene uit de jaren 90. Denk aan bands als Naer Mataron, Varathron.

Ik beluisterde deze plaat voordat ik onderzoek deed naar de achtergrond van deze twee heren. In eerste instantie ging ik ervan uit dat ik met een Griekse band te maken had. Dit zit hem in de dramatische melodieën, maar ook in de raakvlakken met traditionele heavy metal en de opbouw vanuit de gitaarriff. Ook is er sprake van angstaanjagende droneklanken die het kwaadaardige karakter van deze schijf versterken. De kracht van de gitaarriff komt in iedere track terug. Zo is To Die A Thousand Deaths een stevig pompend nummer met overduidelijke thrashkenmerken. The Untameable Human Spirit is juist een track dat is opgebouwd vanuit een melodieuze gitaarriff. Dit nummer krijgt met dit gegeven een Dissection-achtige melodicdeath-vibe.

Dit album is voorzien van een heldere sound en met name de baspartijen liggen lekker in de mix. Deze klinken vaak donker en monotoon en dragen daarmee bij aan het hypnotiserende en duistere karakter van deze schijf. De drums klinken daarentegen té getriggerd, waardoor ondergetekende het idee krijgt dat de drums geprogrammeerd zijn. Daarnaast is (met name tijdens Awaken Thee) de zang wat naar de achtergrond geplaatst. Dit wordt naarmate de schijf vordert verbeterd.

Deze schijf is een aanrader voor de liefhebber van Griekse extreme metal uit de jaren 90. Wat dat betreft hebben deze heren die typische sound in hun muziek weten te vangen. Wel hoop ik dat deze sound op een volgend album vetter uit de verf komt. Als deze Ieren daar in slagen, dan komt de potentie beter aan het licht dan nu het geval is.

Tracklist:
1. Awaken Thee
2. Where Angels Fear To Tread
3. Ashes
4. To Die A Thousand Deaths
5. The Untameable Human Spirit
6. Synchronicity

Score: 70 / 100

Reviewer: Sander
Toegevoegd: 27 juni 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]