Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-05-2021

George Bellas - Venomous Fingers
Jaar van release: 2003
Label: Lion Music
George Bellas - Venomous Fingers
Ik had nog nooit van de naam George Bellas gehoord, maar na wat onderzoek in mijn muziekcollectie kwam ik zijn naam toch enkele keren tegen. Ik was in het bezit van het album ‘The oracle’ van zijn band Ring Of Fire en bezat ook een album van progrockers Magellan waar hij ook zijn gitaarkunsten liet horen. Hij heeft echter een nog veel uitgebreidere discografie met vooral solowerk en gitaarinstructie cd’s. Dit nieuwe solo album bevat een goed uur instrumentale gitaarriedels. George Bellas speelde alle instrumenten zelf in, schreef het album volledig zelf en produceerde de hele zooi ook in zijn eentje.

Het instrumentale gitaarwereldje kan je in mijn ogen in tweeën splitsen. Je hebt langs de ene kan rustige albums waarbij de melodieën en melodieuze thema’s de bovenhand hebben (bijvoorbeeld Satriani) en langs de andere kant heb je albums die vol staan met veel ‘geschred’ en een overdosis arpeggio’s. Voor beide is er ook wel een ander publiek. Het eerste subgenre dat ik opsomde kent nog een vrij groot publiek maar het tweede subgenre dat ik zelf definieerde is bijna enkel gericht op gitaarspelers.

Na een Malmsteen-achtige intro ‘Discovery’ gaan de remmen totaal los op het 12 minuten durende ‘Journey trough the skies’ dat eigenlijk gewoon een totaal ‘see what I can play-nummer’ is. Het navolgende ‘Shedding skin’ bestaat enkel en alleen maar uit arpeggio’s. De navolgende nummers zijn allemaal vrij hetzelfde en enkele sfeervolle keyboardkoor stukken doorbreken de gitaarsolo’s. Ben je een gitarist en wil je mee arpeggio’s ‘sweepen’ dan heb je aan ‘vergiftigde vingers’ een leuke cd. De rest valt echter in slaap bij deze muziek. Het artwork is trouwens wel heel erg lelijk.

Tracklist:
1. Discovery
2. Journey through the stars
3. Shedding skin
4. Above and beyond
5. Lightspeed
6. Unearthed
7. The son
8. Adrenalin rush
9. Symphonia 1
10. Symphonia 2
11. One last wish
12. Run for cover
13. Forever
14. Timewarp
15. Mayhem

Score: 75 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 18 januari 2004

Koop dit album in

Meer George Bellas:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Sybren op 04-09-2006 om 19:38u
Score: 85 / 100

Hier klinkt toch enigszins onderwaardering door voor een waarlijk meesterlijke gitarist. George Bellas is uniek in zijn spel, en voor de hand liggende vergelijkingen met Malmsteen zijn niet op hun plaats. George Bellas' techniek is subliem; hij speelt op snelheden die ongeevenaard zijn, met een vloeiendheid (is dat een woord?) die echt wonderbaarlijk is te noemen. Bovendien zijn z'n composities op deze plaat vaak ook erg ingenieus, en verdienen meer waardering. Bovendien kan Meester Bellas mijns inziens niet beticht worden van emotie-loos gitaar-gepingel (zoals overigens ook vaak wordt gezegd van al die andere fantastische gitaristen, lees: Greg Howe, Richie Kotzen, Frank Gambale, Allan Holdsworth, etc, etc). Het tweede nummer,