Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-02-2021

Ketzer - Starless
Jaar van release: 2016
Label: Metal Blade Records

Ketzer - Starless

Wanneer je kippenvel krijgt van muziek, dan is dat een goed teken. Het gebeurde mij meerdere keren bij het luisteren naar When Milk Runs Dry. Het is de tweede track op Starless, de derde full-length van Ketzer (Duits voor ketter). De band uit Keulen bracht in 2009 het debuutalbum Satan's Boundaries Unchained uit, gevolgd door Endzeit Metropolis (2012). Liefhebbers van die platen zullen mogelijk even moeten wennen, want Ketzer heeft afscheid genomen van de thrash/black metal à la Deströyer 666. Het gaat te ver om de band een tweelingbroer te noemen, maar er zijn duidelijke overeenkomsten met de huidige sound van Tribulation.

Het kan toeval zijn, maar de opnames voor Starless begonnen nadat The Children Of The Night van Tribulation vorig jaar uitkwam. Ketzer heeft gekozen voor een iets rauwer geluid en gebruikt geen orgel of klassieke instrumenten, maar de stijlwijziging zal bij menigeen de wenkbrauwen doen fronsen. Neemt niet weg dat Ketzer door die nieuw ingeslagen weg wel is opgenomen in de stal van Metal Blade en zeker een groter publiek zal bereiken.

Ketters kiezen een leerstelling die bewust en opzettelijk in tegenspraak is met datgene wat een bepaalde geloofsgemeenschap beschouwt als de fundamentele geloofsleer. Religie versus realiteit is niet alleen het thema voor de titeltrack, maar voor het gehele album. Muzikaal is de plaat te omschrijven als een combinatie van atmosferische black metal, met een flinke dosis post-metal en een vleugje punkrock. Sommige nummers zijn behoorlijk catchy, zoals de titeltrack en Godface, andere tracks hebben een mooie opbouw en dan springt het ruim elf minuten durende Shaman’s Dance er met kop en schouders bovenuit. The Hunger en Silence And Sound zijn instrumentale interludes, die best als functioneel kunnen worden beschouwd. Afsluiter Limbo is echter eveneens instrumentaal en dat maakt Silence And Sound eigenlijk overbodig. Voor sommigen zal de plaat dan ook teveel instrumentaaltjes bevatten.

Starless is een uitstekend album. Het opvallende artwork past erg goed bij het gekozen thema en naast When Milk Runs Dry is Earthborn een sterke track. Echt origineel is het album echter niet, want daarvoor lijkt het als geheel teveel op The Children Of The Night. Ondanks dat ik Starless een betere plaat vind, moet daar in de score rekening mee gehouden worden.

Tracklist:
1. Starless
2. When Milk Runs Dry
3. Godface
4. Count To Ten
5. The Hunger
6. White Eyes
7. Shaman’s Dance
8. Silence And Sound
9. Earthborn
10. Limbo

Score: 84 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 29 januari 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Ketzer - Starless
Reactie van iron_dennis op 29-01-2016 om 12:38u

Er is maar 1 Tribulation en die hebben rustig toegewerkt naar de sound die ze op Children of the Night laten horen. Voor mij is de stijlbreuk tussen dit materiaal en het oude van Ketzer veel te groot. Daarnaast is het materiaal ook gewoon niet sterk genoeg.

Ketzer - Starless
Reactie van Tim op 29-01-2016 om 13:08u

Wat een recensie weer dit. Eerst de hemel in prijzen. Vervolgens afkraken omdat het niet origineel is en dan een score geven van 84/100. Wat voor maatstaven worden er gehanteerd op dit medium?

Ketzer - Starless
Reactie van jt op 29-01-2016 om 21:46u

"Kippenvel" met een n, ik zal er nooit aan kunnen wennen. Geef mij de oude spelling maar weer terug. De cd zal ik ff een luisterbeurt geven.