Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Our Oceans - Our Oceans
Jaar van release: 2015
Label: Eigen beheer

Our Oceans - Our Oceans

Als het merendeel van de bandleden van Exivious besluit om een nieuwe band te beginnen, weet je precies wat je kan verwachten: iets totaal onverwachts. De twee tot nu toe verschenen Exivious-releases staan bol van de onverwachtse wendingen en de sprong naar Our Oceans sluit daar feilloos bij aan.

Dit selftitled debuut staat namelijk niet vol met drukke notenpatserij en onnavolgbare fusionovergangen, maar is, als je er een sticker op moet plakken, mellow. Je zou het een ballad kunnen noemen of een soundtrack bij een epische dramafilm. Je zou zelfs een hele review kunnen wijden aan hoe je het zou kunnen noemen. Maar daarmee doe je geen recht aan wat dit viertal ons voorschotelt.

De fretloze basgrooves van Robin Zielhorst vormen de ziel van Our Oceans. Met zijn jazzy composities en heerlijke slides legt hij de basis. De basis van die ziel wordt vervolgens bezongen door de op zang debuterende Tymon Kruidenier. En met verve. Wow! Wat hij daar zo uit zijn strottenhoofd tovert... Zijn meanderende falsettozang leidt ons van hoogte- naar dieptepunten en weer terug. Met zijn dromerige stem bewandelt hij onverkend terrein, en neemt niet zelden totaal onverwachtse afslagen. Zonder te verdwalen, en dat is knap. En prachtig!

De cleane gitaren en beheerste drums (ja, inderdaad zonder double bass) geven het geheel een dromerige postrockfeel. Bij vlagen klinken de heren kunstig, soms zelfs met een arty-farty kwinkslag. Maar net als het daarin dreigt te ontaarden, worden we weer bij de les gehaald door Let Me. Het metalbloed kruipt waar het niet gaan kan en sijpelt dan toch via een achterdeurtje onherroepelijk naar binnen. Zonder overigens uit de toon te vallen. Het wordt echter perfect ingepast. Dit is precies de juiste dosis.

En ondanks deze vier alinea's is het me niet gelukt om deze plaat te beschrijven. Ik zou er nog vier aan kunnen wijden, of acht, of tien..., maar ook dan zou het niet genoeg zijn. Our Oceans is uniek. Our Oceans is prachtig. Our Oceans biedt ons de spannende rust die we soms zo hard nodig hebben.

Tracklist:
1. What If
2. Tangled
3. Precarious
4. Lioness' Sunrise
5. Am I Still Here
6. Illuminate
7. Turquoise
8. Let Me
9. Reawaken

Score: 80 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 11 december 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]