Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

05-12-2020

C.R.O.W.N. - Natron
Jaar van release: 2015
Label: Candlelight Records

C.R.O.W.N. - Natron

‘Three men, three guitars, a voice and machine.’ Zo adverteert het Franse C.R.O.W.N. haarzelf aan het publiek. Met deze machine wordt uiteraard een drumcomputer bedoeld. De gitaren zijn afkomstig van Stephane Azam, Pascal Guth en de recent aangesloten Frederyk Rotter (ex-Zatokrev). Als er sprake is van een combinatie van gitaren en een drumcomputer ga je het al gauw in de industrialhoek zoeken. Dit is gedeeltelijk terecht. Op Natron wordt je namelijk bediend met een duistere, steriele mix van industrial, sludge en (in mindere mate) doom en black.

Dat we dit decennium niet bepaald verwend zijn met degelijke industrialreleases is een behoorlijk understatement. De hoogtijdagen van bands als Skinny Puppy, Godflesh, Front Line Assembly en Nine Inch Nails liggen bovendien ver achter ons. Wat dat betreft is het mooi dat C.R.O.W.N. poogt om dit genre weer eer aan te doen. Aan de sfeer op Natron is te merken dat de Fransen naar Justin Broadricks werk met Jesu en Godflesh hebben geluisterd. Op een typerende Broadrick-manier worden desolate en sombere passages afgewisseld met venijnige, agressieve uitbarstingen. The Words You Speak Are Not Your Own en Tension Of Duality zijn hier prima illustraties van en zijn dan ook de positieve uitschieters op deze plaat.

Toch zijn er wat kritische puntjes die voorkomen dat Natron een topplaat wordt. Het door Killing Joke geïnspireerde Fossils (met zanger Khvost van Beastmilk/Grave Pleasures) is op zichzelf een aardig nummer, maar valt hier compleet uit de toon. Daarnaast is er nog het bijna tien minuten durende Wings Beating Over Heaven (met gastmuzikant Neige van Alcest). Een track die bestaat uit mooie individuele passages, maar die echter niet vloeiend doorloopt. De overschakeling van de rustige naar snelle stukken verloopt via stiltes en het geheel doet hierdoor wat rommelig aan.

Om Natron goed te behappen, is er tijd nodig. Na een flink aantal luisterbeurten begint het album zich in positieve zin prijs te geven en zijn er mooie dingen te ontdekken. Toch heeft de band op het gebied van songwriting nog wel wat te verbeteren. De overgangen kunnen bijvoorbeeld wat subtieler. De gecompliceerde, grauwe songs van C.R.O.W.N. zijn waarschijnlijk niet voor iedereen weggelegd. Vallen de eerder genoemde bands echter in jouw straatje? Dan is Natron de moeite waard om uit te proberen.

Tracklist:
1. Serpents
2. The Words You Speak Are Not Your Own
3. Wings Beating Over Heaven
4. Fossils
5. Apnea
6. Tension Of Duality
7. Flames

Score: 75 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 10 augustus 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]