Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

High On Fire - Luminiferous
Jaar van release: 2015
Label: Century Media Records

High On Fire - Luminiferous

Er zijn van die albums waarvan je van tevoren al weet wat je kunt verwachten. Bij een High On Fire-release is dat over het algemeen een storm van vernietigende riffs, een strakke ritmesectie en bulderende vocalen. En dat is ook wat je voorgeschoteld krijgt op High On Fires nieuwste telg Luminiferous. Dat, en je krijgt er ook nog een voorzichtige dosis melodie bij. Melodie? De doorgewinterde fan zal zich bijna verslikken in zijn bier bij het horen van dit woord.

Voor deze fan is er echter geen reden tot paniek. Luminiferous is weliswaar de meest toegankelijke plaat van de band tot nu toe. Toch zul je de mannen uit Oakland niet betrappen op het maken van powerballads of het doorvoeren van radicale stijlveranderingen. Zeker niet wanneer de plaat aftrapt met het verpulverende The Black Plot. Een track waarin Matt Pike zijn teksten over zijn geloof in complottheorieën vol overgave op de luisteraar afvuurt. Het meer dan zeven minuten durende Carcosa is een aardig vervolg, maar is iets te repetitief op het gebied van vers-refrein-vers. In Slave The Hive en de titeltrack wordt ouderwets de botte bijl gehanteerd, iets dat je wel aan deze band kunt overlaten.

De melodieuzere momenten op de nieuwe plaat zijn te vinden in The Falconist en The Cave. Eerstgenoemde wordt gedragen door een vloeiende midtemporiff, met daarover Pike’s vocalen die zich schokkend genoeg lenen tot meezingen in plaats van meeschreeuwen. The Cave doet er qua toegankelijkheid nog een schepje bovenop. Het nummer heeft een Alice In Chains-gevoel over zich. Dit komt mede door het ingetogen begin, bestaande uit akoestische gitaarwerk, een kalm basloopje en wederom Pike’s cleane zang. Een indrukwekkende, emotioneel geladen track tussen het gebruikelijke hakwerk.

High On Fire is een band die je niet zo gauw kunt betrappen op het maken van een slechte plaat. Net zoals de andere albums in de High On Fire-discografie is Luminiferous een stabiele plaat geworden. Eentje die de fans zonder aarzelen kunnen aanschaffen. Of het zich kan meten met de beste albums van de mannen uit Oakland zal moeten blijken. Avontuurlijk is Luminiferous in ieder geval wel.

Tracklist:
1. The Black Plot
2. Carcosa
3. The Sunless Years
4. Slave The Hive
5. The Falconist
6. The Dark Side Of The Compass
7. The Cave
8. Luminiferous
9. The Lethal Chamber

Score: 78 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 16 juli 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]